NavMenu

RETROSPEKTIVA 2019 - Investicije i planovi u oblasti SAOBRAĆAJA koji su izazvali najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.01.2020. 12:06
Komentari
Podeli
Plan prve dve linije beogradskog metroa (Foto: Egis)Plan prve dve linije beogradskog metroa
Metro sa jednom linijom preko Careve ćuprije do Rospi ćuprije i drugom u dubokom tunelu ispod reke, Moravski koridor i deonica auto-puta Miloš Veliki najbliža Beogradu, tri su najčitanije teme među tekstovima posvećenim saobraćajnoj infrastrukturi na eKapiji tokom prošle godine.

Leto Gospodnje 2019. u Srbiji, prema nekom neokineskom kalendaru moglo bi se nazvati godinom auto-puta. Ostaje upisano da smo lane svečano otvorili dve najteže deonice dosad - više decenija čekane nastavke moravskog pravca kroz Grdeličku, odnosno kroz Sićevačku klisuru - a savremeni drum ka Zapadnoj Srbiji konačno je dobio upotrebljivu formu (sada se proteže od Obrenovca do Čačka), kao i ime iz predasfaltne ere: "Miloš Veliki". Takođe, mnogo se govorilo i o novim auto-putevima, a eKapija je sve te projekte, (ne)realizovane i u izgradnji, one u fazi memoranduma o razumevanju ili u formi uzgrednog političkog obećanja, ucrtala u mapu. Da se vidi i da se pamti.

U Srbiji se, istovremeno, radilo i radi se dosta na izgradnji pruga, ali, kako smo na postojanje železnice većinom odavno i zaboravili - pa smo uspeli i da, poput Tirane, centar prestonice namenski ostavimo bez vozova - ti tekstovi su, logično, našim čitaocima bili manje zanimljivi.

Srbi vole da lete, pa su priče o aerodromima dobro prošle među ovdašnjom internet-publikom.

Evo i top-liste saobraćajnih realista. Pogledajte, redom, deset najpopularnijih saobraćajnih tema među čitaocima eKapije:

1. Beogradski metro

Da je Srbin lud i proklet - triput ga ubiješ on hoće opet, ustanovio je još Bora Čorba, a, sudeći po interesovanju naših čitalaca za izgradnju beogradskog metroa, ima tu i neke istine. Ali, da se razumemo, ova tema je zanimala i nas u redakciji eKapije, pošto smo od iste sorte. Zato smo se i trudili da pre ostalih medija saznamo i objavimo tačne trase budućih metro-linija, kao i glavne tehničke parametre pruga, tunela, kompozicija, da li će i zašto vozovi tutnjati ispod Save a ne preko mosta, i štošta još. I uspeli smo, a drugi su prenosili. A vi ste to čitali. Pa, hvala vam - biće i drugi (treći. ćetvrti, peti...) put.

2. Moravski koridor


Dogovor o izgradnji novog auto-puta u Srbiji, prvog koji za krajnje odredište nema glavni grad, već povezuje našu zemlju popreko, od zapada kao istoku (i obratno, dabome), osvojio je srebrnu medalju prema interesovanju naših čitalaca. Kako i ne bi. Sve od auto-puta "Miloš Veliki" kod Čačka, pa do Pojata i niškog druma, Moravski koridor spojiće velike i značajne gradove Srbije poput Kraljeva, Kruševca, Vrnjačke banje, Trstenika... Ćićevca. Biće to prvi digitalni auto-put u Srbiji, a najavljena je i regulacija ćudljivog toka Zapadne Morave.

Novu državnu džadu prvog A reda gradiće konzorcijum američke kompanije Bechtel i turske firme Enka, a prvi put je u ugovoru cena sa "plus-minus klauzulom", koji zavisi od moguće pojave nepredviđenih troškova.

3. Auto-put Novi Beograd-Surčin-Obrenovac

Tzv. Koridor 11 koji je u međuvremenu dobio ime po Milošu Velikom, ostaće upamćen i po tome što je građen "od sredine" - veza sa najvećim naseljenim mestom, Beogradom, iako logičan početak, gradi se na kraju. Intreresovanje čitalaca je, ipak, nekako išlo drugim smerom. Uglavnom, do beogradske Opštine Surčin i njegove petlje smo stigli - ali sa juga, ne i od Beograda - a nedostajuću deonicu ka savskim blokovima još nismo počeli da gradimo.

(Kada kažemo "mi", u saobraćajnim retrospektivama najčešće mislimo "Kinezi".)

4. Novi most na Savi pored Beograda na vodi i sudbina Starog mosta
(Foto: beograd.rs)

Ima dosta čudnog u konstataciji da Stari savski most, koji se često pogrešno naziva i "Starim železničkim" iako preko njega nikada nije prešao nijedan voz, treba da bude premešten - na suvo. Za to su glasali Beograđani na internetu - makar oni koji su hteli da učestvuju u izboru između dva ponuđena rešenja, od kojih su oba predviđala demontažu gvožđurije mosta koju su još onomad montirali okupatori. Oni koji su bili za to da se most ne dira, a da se novi gradi pored njega, nisu imali ponuđenu opciju.

Dakle, zvanično, Novi savski most gradiće se na mestu Starog, a dok se bude gradio, valjalo bi Beograđanima obezbediti neka plovila za prelazak preko reke, kakav hoverkraft, dirižabl, ili leteći trolejbus, jer, posebno u popodnevnom špicu, i sa svim mostovima na broju to sve ume da potraje kao španska serija sa Sizifom i Tantalom u glavnim ulogama.

5. Aerodrom Morava - nova pista

Između Čačka i Kraljeva prošlog leta je zvanično otvoren treći međunarodni aerodrom u Srbiji, koji je potkraj godine dobio i svoj prvi let, za Beč, a uskoro će i drugi, za Solun. A trebalo bi da dobije i drugu pistu, da bi mogao da sleti veći avion od ATR-a, ili malog regionalnog mlaznjaka. Srbija nikako da se prizemlji: obližnje Ponikve kod Užica već imaju sagrađen terminal, najavljuje se da bi na, recimo, frankfurtskom aerodromu na ekranima uskoro moglo da piše i "Novi Sad", "Veliko Gradište"...

6. Kružni auto-put Beograd-Sarajevo


Da ostanemo kod ATR-a: najkraći redovan let iz Beograda jeste onaj za Sarajevo. Osim avionom, međutim, za glavni grad BiH putujemo na poprilično ponižavajuć način, autobusima i kombijima. Ostaće nam prevozna sredstva Trećeg sveta, ali će bar put mnogo kraće trajati kada se, preko Sremske Rače, spoje dve prestonice, a odahnuće i narod nešto južnije, sve do Turske, pošto će Sarajevo, umesto da mu se priđe iz jednog pravca, biti auto-putevima u zagrljaju sa dva "fronta".

7. Aerodrom Nikola Tesla - investicije


Među svim eks-ju aerodromima, onaj najveći - beogradski - ima i najveći rast broja putnika, kojih je u 2019. bilo više od 6 miliona. I to je priča o uspehu. Aerodrom "Nikola Tesla" sada vodi čovek koji se takođe zove Nikola, ali je on Francuz, jer, prema ugovoru o koncesiji, ovom vazdušnom lukom sada upravlja francuski gigant, kompanija VINCI. Kako je to izvorno građevinska firma - čija je nekadašnja podružnica svojevremeno brzo i za primer obnovila Nemanjinu ulicu u Beogradu - tim pre se sa nestrpljenjem očekuje početak najavljenih velikih investicija na "Tesli": umetanja "rezervne" poletno-sletne staze, proširenja terminala, dogradnja platformi za avione, parkinga...

8. Auto-put Miloš Veliki, Obrenovac-Čačak

(Foto: Predsedništvo Srbije)

Od letos, Ibarska magistrala je u davno zasluženoj "penziji"; to više nije glavni put kojim se iz Zapadne i delova Centralne Srbije, kao i iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, vozi za Beograd. Završetkom deonice od Obrenovca do Ljiga i njenim spajanjem sa ranije otvorenim "parčetom" Ljig-Preljina, teret je pao na Auto-put Miloš Veliki. Sada je lakše i, što je najvažnije, mnogo bezbednije: Ibarska je, za sve ovo vreme, ubila i obogaljila ljudi kao Drugi balkanski rat. Da se, ne ljubimo, Magistralo.

9. Auto-put Preljina-Požega


A da posao sa Ibarskom ne ostane nedovršen, rečeno je, prvo, da će nastavak auto-puta od Čačka da se gradi od marta, pa od maja prošle godine, dok u stvarnosti radovi punom parom ka Miloševom rodnom kraju još nisu počeli. Biće to takođe brdsko-planinska, izuzetno zahtevna i skupa deonica auto-puta, a za utehu je što Kinezi u takvim radovima, zbog enormnog obima posla izvedenog "kod kuće", danas imaju iskustva koliko i svi drugi zajedno.

10. Logistički centar KLP u Šimanovcima

Nadomak Beograda poslednjih godina niču značajni objekti za podršku industriji, trgovini, odnosno, zadovoljavanju potreba glavnine srpskog tržišta. Jedan od njih je i najsavremeniji logistički centar kompanije KLP u Šimanovcima, opština Pećinci, koji je proletos otvoren. Centar uz auto-put za Zagreb nudi 50.000 kvadratnih metara najmodernijeg skladišnog prostora.





Predstavili smo vam deset investicija koje su privukle najviše pažnje naših čitalaca kada je reč o investicijama u oblasti saobraćaja.

Pozivamo vas da vidite i koje su to investicije obeležile 2019. godinu iz oblastima INDUSTRIJE, POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE, KOMUNALNE INFRASTRUKTURE I ENERGETIKE, TURIZMA, ZABAVE I REKREACIJE, TRGOVINSKIH CENTARA, NEKRETNINA, TELEKOMUNIKACIJA i IT-a, SPORTA i EKOLOGIJE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.