NavMenu

RETROSPEKTIVA 2019 - Investicije u INDUSTRIJU koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Utorak, 28.01.2020. 11:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Carole Castelli/shutterstock.com)Ilustracija
Tokom 2019. ugledni britanski list Financial times postavio je Srbiju je na prvo mesto u svetu prema broju stranih direktnih investicija u odnosu na bruto nacionalni dohodak. Srbija se tako našla na čelu rang liste sa indeksom od 11,92 poena, što je za 1,33 indeksnih poena više u odnosu na godinu ranije. Naša zemlja privukla je 107 projekata direktnih stranih investicija u 2018. godini, odnosno za 26 više nego 2017., što je rast za gotovo jednu trećinu.

Automobilske komponente, hrana i duvan, tekstil i nekretnine bile su vodeći sektori. Zajedno su činili 54% ukupnih inostranih ulaganja.

Tokom prethodne godine mnogo se govorilo o otvaranju nemačke fabrike Volkswagen u Srbiji, ali i zemljama regiona. Iako ta investicija nije potvrđena, u našu zemlju stigle su druge nemačke invetsicije, koje su, bar kada je reč o interesovanjima naših čitalaca, najviše okupirale pažnju javnosti.

U nastavku ćemo se podsetiti koji su to projekti u oblasti industrije obeležili 2019. godinu i izazvali najveću pažnju javnosti.

Tafe fabrika IMT traktora Jarkovac

Simbol srpske ratarske mehanizacije IMT, u vlasništvu je indijske grupacija Tafe, koja godišnje proizvede 150.000 traktora i iz koje su najavili da bi početkom 2020. godine u fabrici u Jarkovcu kod Zrenjanina trebalo da otpočne proizvodnju IMT traktora.

Delovi za traktore za sada stižu iz Indije. A po modernizaciji pogona, po sličnom principu, sklapaće se i Tafe traktori jačine od 80 do 100 konjskih snaga.

Shandong Linglong fabrika guma Zrenjanin

Kamen temeljac za izgradnju kineske fabrike Shandong Linglong, koja će prema najavama proizvoditi 13 miliona guma godišnje, postavljen je 30. marta, u Zrenjaninu. Fabrika će, prema najavama, zaposliti 1.200 radnika, a u nju će biti uloženo 800 mil EUR.

Ilustracija (Foto: Vladislav Gajic/shutterstock)Ilustracija

Adient fabrike auto-sedišta i enterijera Loznica i Kragujevac

Nemačko-austrijski konzorcijum Wacker Neuson i američka firma Adient, koja posluje u sklopu Johnson Controls, najavili su da će u Kragujevcu početi da grade nove pogone, u kojima će posao dobiti više od 300 radnika. Za zemljište ukupne površine 14 hektara, koje se nalazi na izlazu iz grada prema Batočini, ove dve kompanije su Gradskoj upravi platile oko 700 miliona dinara.

Osim u Kragujevcu, američko-belgijska kompanija Adient 31. maja počela je izgradnju pogona u Loznici gde će proizvoditi presvlake za auto-sedišta. Toj kompaniji je Grad besplatno dao parcelu od 4,3 ha u industrijskoj zoni Šepak, gde će biti izgrađen pogon u koji će biti investirano 20 mil EUR, o čemu je eKapija već pisala. Podsećamo, odluku o tome doneli su odbornici Skupštine grada 10. februara pošto je Vlada Srbije dala saglasnost na nacrt ugovora.

Refrion fabrika rashlade i ventilacione opreme Šabac

U Šapcu je u oktobru 2019. otvorena još jedna italijanska kompanija Refrion. Kompanija se bavi proizvodnjom rashladne i ventilacione opreme, a svi proizvodi izvoze se u Evropsku uniju. David Tomasin, generalni direktor novootvorene kompanije, najavio je i proširenje proizvodnje.

ZF fabrika auto-delova Pančevo

Nemačka kompanija ZF (ZF Friedrichshafen AG) u junu 2019. u industrijskoj zoni u Pančevu otvorila je fabriku za proizvodnju delova za automobile, brodove i železnicu u kojoj će na početku raditi, kako je ranije najavljeno, oko 300 ljudi. U izgradnju fabrike u prvoj fazi investirano je 100 mil EUR, a ZF je najavio dodatna ulaganja i zapošljavanje više od 1.000 radnika, kao i izgradnju naučno-istraživačkog centra na 5.000 m2.

Novootvorena fabrika u PančevuNovootvorena fabrika u Pančevu

Nemačka kompanija je od grada Pančeva bez naknade dobila više od 9 ha građevinskog zemljišta, a izgradnja fabrike počela je juna 2018. godine.

MTU Aero Engines u Srbiji

Novu veliku fabriku softvera, delova i motora za avione u Srbiji otvoriće kompanija MTU iz Minhena. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju Ministarstva privrede i Privrednog društva MTU Aero Engines AG, istakao je da je u Srbiju stigla najmodernija kompanija u avioindustriji i da jedna trećina svih letelica u svetu ima delove te kompanije. Kako je tada najavljeno, proizvodnja će se pokrenuti verovatno u Staroj Pazovi.

Član Upravnog odbora MTU Mihael Šrajeg (Michael Schreyögg) najavio je da je plan da kompanija počne u Srbiji da radi 2020. godine, uz zapošljavanje oko 400 ljudi.

PKC fabrika auto-kablova Smederevo

Proizvođač kablova za auto-industriju PKC je u smederevskoj industrijskoj zoni počeo je krajem oktobra 2019. izgradnju novih pogona, što je investicija zahvaljujući kojoj će narednih godina posao dobiti još 1.200 ljudi.

Ilustracija (Foto: Ivana Bezarević)Ilustracija

Kako je ranije navedeno, plan kompanije PKC, jeste da na kupovinu i infrastrukturno opremanje zemljišta, kao i kupovinu i rekonstrukciju postojeće hale i izgradnju novog dela, uloži 20 mil EUR.

Kite - John Deere distributivni centri u Srbiji

Kompanija KITE DOO kupila je dva hektara građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni Sever u Sremskoj Mitrovici gde planiraju da grade distributivni centar za poljoprivrednu mehanizaciju i repromaterijal. Izvođač radova će, prema najavama, biti odabran najkasnije početkom 2020. godine, kada bi trebalo i da počne gradnja distributivnog centra.

U okviru distributivnog centra u Sremskoj Mitrovici će se nalaziti prodajni prostor za poljoprivrednu mehanizaciju, rezervne delove, ulja i maziva, kao i repromaterijala za agronomiju, servisne radionice i show room.

Kompanija KITE DOO inače je oficijalni uvoznik poljoprivredne mehanizacije John Deere, jednog od najpoznatijih proizvođača na svetu.

Srpsko-kineski industrijski park Borča

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović najavio je početkom novembra 2019. da bi izgradnja industrijskog parka u beogradskom naselju Borča trebalo da počnu krajem marta 2020. godine.

Projektovani izgled industrijskog parka u Borči (Foto: Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj)Projektovani izgled industrijskog parka u Borči

Notarizaciju ugovora o izgradnji industrijskog parka u Borči, potpisali su u novembru ministar finansija Siniša Mali i Džang Sjaojuen, direktor srpskog ogranka kineske kompanije CBRC (China road and bridge corporation). Ovaj ugovor potpisan je u Pekingu prošle godine, podsećaju u saopštenju Ministarstva. Park će zapošljavati 15.000 ljudi, a ukupna investicija iznosi 247 mil EUR. Prostiraće se na 320 hektara i gradiće se odmah pored mosta Mihajlo Pupin.

Fabrika auto delova Teknia Kragujevac

U Kragujevcu je u junu 2019. počela gradnja nove fabrike španskog proizvođača auto-delova Teknia vredne 3 mil EUR, a završetak radova očekuje se u februaru 2020. godine.

Novi pogon prostiraće se na 5.500 m2, od čega će 4.600 m2 zauzimati proizvodni prostor za najsavremenijim tehnologijama proizvodnje. Kako su najavili iz kompanije, u planu je i dodatno proširenje kapaciteta za još 3.500 m2 kroz drugu fazu izgradnje pogona.


Predstavili smo vam deset investicija koje su privukle najviše pažnje naših čitalaca kada je reč o investicijama u oblasti industrije.

Svakako pogledajte i kompletnu listu iz segmenta INDUSTRIJA.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.