NavMenu

Završava se idejni projekat za deonicu Preljina-Požega - Najveći poduhvat savladati planinu Jelicu

Izvor: Glas zapadne Srbije Ponedeljak, 19.08.2019. 08:54
Komentari
Podeli
(Foto: gkuna/shutterstock.com)
Za deonicu trase auto-puta od Preljine do Požege kažu da je veoma zahtevna. Duga je nepunih 31 kilometar i sadrži tri tunela i 25 mostova. Deonica je podeljena na pet poddeonica, s tim što su tuneli poddeonica 1 i 2.

- Deonica se prvim delom prostire pored reke Čemernice, gde je dosta mirna i tu je projektovana brzina 120 kilometara na sat, drugi deo je tunel Trbušani i posle njega se dolazi u dolinu Zapadne Morave. Kod Pakovraća se penje na planinu Jelicu i tu postaje veoma zahtevna trasa, nagibi su jako veliki i ta trasa je projektovana za brzinu od 100 kilometara na sat - izjavila je Nevenka Đokić, glavni projektant deonice Preljina–Požega.

Она navodi da deonicа ima jako mnogo mostova, dva tunela, Laz i Munjino brdo, dužine po tri kilometra, 50 objekata, potpornih zidova, regulacija i 19 devijacija.

- Trasa se penje uz Jelicu do vrha gde je tunel Laz, a zatim se spušta do Lučana. Na tom padu prolazi se kroz dva duboka useka u selima Markovica i Negrišori i spuštamo se do Lučana gde će biti petlja. Kada dođemo do Lučana tu se razvija petlja i trasa se nalazi na dugačkom vijaduktu sa kojim prelazi postojeći državni put, reku Bjelicu i dolazi do tunela Munjino brdo koji izlazi u Prilipcu. Ona opet na dugačkom vijaduktu prelazi preko državnog puta i dolazi do petlje Prilipac tj. do čvora dva auto-puta. Tu se auto-put račva na put ka Kotromanu i ka Boljarima - rekla je Đokić.

Prema njenim rečima upravo se završava idejni projekat, a da projektante angažuje kineska kompanija CCCC (China Comunications Construction Company) koja je izvođač radova.

- Sa naše strane se sada predaje projekat koji treba da ide na Republičku revizionu komisiju i da ide dalje da poštuje proceduru. Projekat tunela Laz i Munjino brdo je završen i prošao je proceduru. Tu su urađeni projekti za izvođenje, jer je cilj kineskog partnera bio taj da što pre otpočne radove na delovima objekta čija će izgradnja najduže trajati, tako da je stavljen akcenat na dva dugačka tunela - istakla je Đokić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.