NavMenu

Šta predviđaju izmene plana za prostor između Sajlova i Veternika u Novom Sadu?

Izvor: 021.rs Petak, 12.04.2024. 10:49
Komentari
Podeli

(Foto: Print screen / Google Earth)
Stambeni blok koji će se graditi na području između Sajlova i Veternika, zbog čega se i menja Plan generalne regulacije ovog područja, ponovo je na javnom uvidu.

Konceptualni plan stambenog bloka na parceli čiji je vlasnik firma NS Square Gradnja prvi put je na rani javni uvid izašao krajem septembra prošle godine, a nakon nekoliko krugova javnih uvida sa značajnim promenama, ponovo je izložen javnosti.

Ovaj plan podrazumeva oko 8,3 hektara prostora, a biće namenjen višeporodičnom stanovanju, odnosno poslovanju. Aktuelnim Planom generalne regulacije Veternika ovaj prostor je planiran i za javnu namenu, što je u izmenjenom planu sada uklonjeno.

Konceptualnim planom prvobitno je bilo predviđeno da se osim objekata za višeporodično stanovanje, nalaze i zdravstvena stanica, odnosno dom zdravlja.

Predviđena je i takođe predškolska ustanova i trafostanica, koje su nakon nekoliko krugova javnih uvida delimično izbrisani iz plana.

Kako piše u dokumentaciji koja se nalazi na javnom uvidu,u okviru jednog stambenog objekta u planu je da se u prizemlju nalazi "dečija ustanova", dok će trafostanica biti premeštena na drugu lokaciju u blizini.


Šta je u originalnom planu pisalo?

Kako je pisao portal gradnja.rs, stambeni blok bi mogao da ima površinu i do 77.000 kvadrata sa oko 1.000 stanova.

U južnom delu parcele, bližem Veterniku, bile su planirane predškolska ustanova i ustanova zdravstvene zaštite na ukupnoj površini od blizu 0,5 hektara.

Oba objekta trebalo je da imaju maksimalno do tri nadzemne etaže, a novi predškolski objekat trebalo bi da poseduje kapacitet za 200 malištana.

U ovom delu parcele predviđen je bio i prostor za zaštitno zelenilo na površini od oko 1.000 kvadrata.

Na severnim kraju parcele, orijentisanom prema Sajlovu, planirana je transformatorska stanica na površini od 0,54 hektara.

Najveći prostor zauzeće stambeni objekti, koji će moći da budu spratnosti maksimalno tri sprata sa potkrovljem.


Šta je promenjeno?

U izmenjenom Nacrtu odluke o izmenama i dopunama Plana generalne regulacije Veternika (lokalitet na parceli broj 3025 KO Veternik), dom zdravlja pomeren je na severni kraj parcele, tamo gde je trebalo da stoji trafostanica.

Dom Veternik će na novoformiranoj parceli zauzimati 0,25 hektara, a objekat bi trebalo da ima do tri sprata.

Trafostanica biće pomerena na parcelu u blizini, a za šta će biti potreban novi planski dokument ili promena postojećeg.

Za snabdevanje električnom energijom kompleksa potrebno je uraditi rekonstrukciju trafostanice Industrijska i napraviti novi podzemni vod do kompleksa, gde će biti izgrađena kao montažno-betonska, kompaktno-betonska, zidana ili uzidana trafostanica.


Najveća promena: Brisanje predškolske ustanove sa plana

Najveća promena u ovom planu jeste i to da je predškolska ustanova u potpunosti izbrisana iz plana, odnosno iz grafičkog prikaza.

Međutim, ono što je u jednoj rečenici provučeno u izmenjenom Planu generalne regulacije jeste u da je u prizemlju jednog višeporodičnog objekta u okviru kompleksa, zbog njegove veličine, obavezno planirati prostor za dečiju ustanovu.

- Planira se uređenje slobodnih površina kompleksa izgradnjom manjih sportskih terena, teretane na otvorenom, dečijih igrališta, ali i opremanje adekvatnim urbanim mobilijarom, što će doprineti kvalitetnijem korišćenju prostora namenjenog stanovnicima višeporodičnih objekata - piše u planu.

Nacrt odluke o izmenama i dopinama Plana generalne regulacije naseljenog mesta Veternik (lokalitet na parceli broj 3025 KO Veternik) biće na javnom uvidu do 24. aprila, do kada se mogu poslati i primedbe Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove.

Javna sednica Komisije za planove, na kojoj će se razmatrati prispele primedbe, zakazana je za 30. april u Plavoj sali Skupštine Grada Novog Sada.

Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.05.2024.  |  Energija

Izraelska kompanija Nofar Energy u Adi počela gradnju najveće solarne elektrane u Srbiji - Projekat vredan 25 mil EUR

Nofar Energy postavio je kamen temeljac za najveću solarnu elektranu u Srbiji. Projekat je vredan 25 mil EUR sa procenom godišnje proizvodnje električne energije od 33.150.000 kWh. Danas je izraelska kompanija Nofar Energy postavila kamen temeljac za dve solarne elektrane kapaciteta 26 MW. Po ukupnom kapacitetu, ovo je najveći solarni park koji bi trebalo da bude priključen na mrežu do kraja godine. Ovim činom počinje izgradnja dve

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.