Izvor: eKapija | Petak, 24.01.2020.| 11:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

RETROSPEKTIVA 2019 - Investicije u SPORT koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

(Foto: YouTube/screenshot)
Gradnja nacionalnog stadiona, rekonstrukcija postojećih i novi stadioni širom Srbije, obnova sportskih dvorana i hala, jednom rečju "stadionizacija" definitivno je obeležila sportsku godinu za nama. Projekti o kojima se godinama, pa i decenijama govorilo, čini se, pomakli su se sa mrtve tačke. Ipak, uz nekoliko završenih, i u 2019. većina njih ostala je na nivou arhitektonskih projekata.

Učešće srpskih fudbalskih, ali i košarkaških klubova na evropskim takmičenjima poslednjih godina uslovilo je potrebu da se "poradi" i na domaćoj sportskoj infrastrukturi. U skladu sa standardima koje je postavila UEFA više gradova širom Srbije trebalo bi da dobiju nove stadione, a početak gradnje najavljen je za proleće 2020. Ambiciozno, uz izgradnju novih stadiona, državnici najavljuju čitave komplekse na budućim lokacijama, koji će, kako kažu, gradovima doneti i nove investicije i radna mesta.

Priča o nacionalnom stadionu dobila je u 2019. epilog u vidu odabira lokacije u Surčinu, ali i prvih tendera za geodetsko snimanje terena. Uz najave, pokrenuta je i diskusija o potrebi i finasiskoj opravdanosti izgradnje.

Iz planova, ali i konkretnih radova, nisu izostavljene ni pojedine sportske dvorane i hale. Nekoliko njih je rekonstruisano, te su se stvorili bolji uslovi i za domaće košarkaške klubove, ali i rukometaše, atletičare, gimnastičare.

Hoće li 2020. doneti epilog sage o "stadionizaciji", pratićemo i izveštavati, a do tada, možemo se podsetiti koji su to projekti u oblasti sporta obeležili 2019. godinu i izazvali najveću pažnju javnosti.


Stadion FK Partizan

Krajem septembra 2019. Plan detaljne regulacije sportskog kompleksa Partizan stavljen je na rani javni uvid. Kao posebni ciljevi izrade Plana detaljne regulacije navedeni su stvaranje planskih mogućnosti za rekostrukciju, odnosno izgradnju novih sadržaja, obezbeđivanje kapaciteta tehničke infrastrukture za planiranu izgradnju, očuvanje i poboljšanje uslova životne sredine, kao i uvođenje samoodrživog i ekološki stabilnog sistema.

(Foto: Printscreen)

Planirani sadržaji funkcionalno su odvojeni u tri prostorne celine: fudbalski stadion sa pratećima sadržajima, zatvoreni sportski tereni sa pratećim sadržajima, otvoreni sportski tereni.


Nacionalni fudbalski stadion

Prošlogodišnje najave nacionalnog fudbalskog stadiona počele su u aprilu, kada je otkriveno da je plan da se gradi u Surčinu. Kako je tada rečeno, "grandiozni stadion prostiraće se na 35 hektara, a sa pratećim objektima i sadržajima na ukupno 430 hektara, i moći će da primi 60.000 navijača."

Ministar finansija Siniša Mali je najavio da će izgradnja Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu krenuti vrlo brzo i da se završetak očekuje za dve i po do tri godine. Prema tadašnjim najavama čelnika Fudbalskog saveza Srbije, projekat bi trebalo da košta izmedu 50 i 70 mil EUR, a ministar Mali istakao je i da ceo koncept treba da se zove Stadion siti. Plan je, prema njegovim rečima, da u okviru stadiona funkcioniše ceo grad.
(Foto: Urbanistički zavod Beograda)
Prvi konkretni pomaci u gradnji nacionalnog fudbalskog stadiona bili su u septembru 2019. kada je raspisana prva javna nabavka i to za izradu geodetske i geološke podloge za potrebe Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu.

U novembru, Mali je najavio i da bi gradnja mogla da počne do polovine 2020, a krajem 2019. i da je opredeljeno 250 mil EUR za izgradnju.


Renoviranje "Pionira"

Hala Aleksandar Nikolić koja je otvorena 1973. godine dočekala je u 2019. dugo potrebno renoviranje. Proširenje kapaciteta hale, zamena parketa i poboljšanje nivoa bezbednosti u dvorani bili su nepohodni zbog usklađivanja sa FIBA standardima. Hala Pionir otvorena je u oktobru.
Renovirani Pionir
Renovirani Pionir (Foto: Beograd.rs)


Stadion u Loznici

Prema projektima rekonstrukcije i izgradnje stadiona širom Srbije, novi stadion, u skladu sa standardima UEFA dobiće i Loznica. Kapacitet stadiona je između 8.000-8.500 posetilaca, a planirana su i dva fubalska terena.
Projektovani izgled stadiona u Loznici
Projektovani izgled stadiona u Loznici

Stadion "Karađorđe" u Novom Sadu

Iako je ranije najavljivano da će stadion FK Vojvodina u Novom Sadu biti rekonstruisan, upravi FK ovog fudbalskog kluba poručila je da stadion Karađorđe trenutno ne ispunjava uslove ni za treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, te da će se graditi novi stadion. Biće to, kako su istakli, investicija vredna 25 mil EUR, gradiće se uz podršku Republike Srbije, na istom mestu na kojem se nalazi sadašnji objekat.
Projektovani izgled stadiona "Karađorđe" u Novom Sadu
Projektovani izgled stadiona "Karađorđe" u Novom Sadu (Foto: FK Vojvodina)

Iz uprave kluba, kasnije su naveli i da idejni projekat za izgradnju stadiona Karađorđe već postoji, a na ovom linku možete pogledati kako bi trebalo izgleda.


Stadion u Kraljevu

Nov, moderan stadion sa 8.000 mesta, predviđen je i u Kraljevu. Planirani teren je dimenzija 105x68m, sa podlogom od veštačke trave, u skladu sa zahtevima UEFA i Investitora.

Budući izgled novog stadiona u Kraljevu
Budući izgled novog stadiona u Kraljevu (Foto: Grad Kraljevo/ Energoprojekt)

Stadion u Zaječaru

Zaječar je jedan od šest gradova, pored Subotice, Loznice, Kraljeva, Leskovca i Vranja, koji će dobiti novi stadion. Gradski stadion sa 8.186 mesta i u skladu sa UEFA standardima trebalo bi u Zaječaru da bude izgrađen oko 1 km južno od centra grada, na obroncima Kraljevicе, u sklopu postojećeg sportsko-rekreativnog kompleksa.
Jugo-zapadni prikaz stadiona u Zaječaru
Jugo-zapadni prikaz stadiona u Zaječaru (Foto: Grad Zaječar)

Stadion Crvene zvezde

U junu 2019. predstavljeni su rezultati arhitektonskog konkursa za rekonstrukciju stadiona Rajko Mitić, a autori najbolja tri od 17 pristiglih rešenja nagrađeni su povišenom trećom nagradom. Dva rada sa atletskom stazom i jedan bez, ispunila su kriterijume komisije poput ekonomske isplativosti, održivosti, (jedan od predloga uključuje i solarne panele), mogućnosti realizacije, ali i uklapanja stadiona u postojeću sliku grada.

Ipak, krajem godine, čini se da se od rekonstrukcije odustalo, te je generalni direktor kluba Zvezdan Terzić najavio da će Crvena zvezda dobiti novi stadion vredan oko 200 mil EUR.

(Foto: YouTube/screenshot)

Dvorana i stena za penjanje na Košutnjaku

U junu je počela izgradnja multifunkcionalne dvorane u okviru Zavoda za sport i medicinu sporta RS na Košutnjaku. Zaršetak svih radova očekuje se početkom 2021. godine. Projektom je predviđena izgradnja sale za rvanje, džudo, tekvondo, karate, streljaštvo, dizanje tegova, sportsko penjanje. Planiran je i prostor za teretanu, salu za takmičenja i sportove sa loptom, ali i deo za relaksaciju i opuštanje takmičara.

Dvorana na Košutnjaku
Dvorana na Košutnjaku (Foto: Zavod za sport i medicinu sporta RS)
U martu je počela i izgradnja veštačke stene za sportsko penjanje u Košutnjaku, a plan je da se u blizini atletskog stadiona Zavoda za sport i medicinu sporta RS izgrade dve stene za sportsko penjanje. Prva, tzv. boulder stena i druga od 17 metara predviđena za težinsko, brzinsko i rekreativno penjanje.


Stadion u Leskovcu

Leskovac, nekada poznat i kao srpski Mančester, trebalo da dobije stadion koji podseća na prave engleske. Novi stadion biće minimalnog kapaciteta 8.000 gledalaca, idejnim rešenjem je projektovano 8.244 gledalaca. Teren će biti širok 68 m, a dug 105 m.
Budući izgled stadiona u Leskovcu
Budući izgled stadiona u Leskovcu (Foto: JP Urbanizam i izgradnja Leskovac)Predstavili smo vam deset investicija koje su privukle najviše pažnje naših čitalaca kada je reč o investicijama u oblasti sporta.

Svakako pogledajte i kompletnu listu iz segmenta SPORT.

Pozivamo vas da vidite i koje su to investicije obeležile 2019. godinu iz oblasti KOMUNALNE INFRASTRUKTURE I ENERGETIKE, TURIZMA, ZABAVE I REKREACIJE, NEKRETNINA i TELEKOMUNIKACIJA i IT.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE