NavMenu

Predstavljamo detalje deonica auto-puta Beograd-Sarajevo kroz Srbiju - Više od 90 mostova, 13 nadvožnjaka i 22 tunela (FOTO)

Izvor: eKapija Nedelja, 13.10.2019. 20:05
Komentari
Podeli
Trasa Kuzmin-Sremska Rača (Foto: CIP)Trasa Kuzmin-Sremska Rača
Saobraćajni institut CIP izradio je celokupnu projektnu dokumentaciju za dve deonice auto-puta Beograd-Sarajevo i to Kuzmin-Sremska Rača sa mostom preko Save dužne 18 kilometara i Požega-Kotroman dužine 61 kilometar.

Sa glavnim izvođačem radova, turskom kompanijom Tasyapi, 8. oktobra je dogovoreno da će ova kompanija direktno ugovoriti sa CIP-om kompletnu projektnu dokumentaciju i za delove auto-puta kroz Bosnu i Hercegovinu.

- Povezivanjem dve relacije Kuzmin-Sremska Rača, nadalje Bjeljina-Brčko-Tuzla-Žepče-Sarajevo i Požega-Užice-Kotroman-Rogatica-Pale do Sarajeva, čine jedan prsten koji povezuje region Srbiju-Republiku Srpsku sa Bosnom i Hercegovinom - rekao je za eKapiju direktor CIP-a Milutin Ignjatović.

Projektom je na deonici auto-puta Kuzmin-Sremska Rača predviđen most preko Save u dužini od 1.320 metara i oko 30 manjih mostova preko melioracionih kanala ukupne dužine oko 500 metara. Dozvoljena brzina kretanja vozila je 130 km/h.

Na deonici Požega-Kotroman predviđeno je 13 nadvožnjaka, ukupne dužine 1.524 metra, 22 tunela dužine 12.783 metra, a svaki tunel se sastoji iz dve tunelske cevi za po jedan smer vožnje. Na toj deonici projektovana su i 62 mosta, ukupne dužine 14.517 metara. Dozvoljena brzina kretanja vozila je 100 km/h.

Na deonici Kuzmin-Sremska Rača predviđen je zajednički granični prelaz na srpskoj strani.

- Tip graničnog prelaza definiše se međunarodnim sporazumom Srbije i BiH. Na graničnim prelazima vrši se kontrola robe i putnika, od strane MUP-a i Uprave carina, kao i fitosanitarni i veterinarski pregledi. Procedure se obavljaju na putničkim i teretnim terminalima, formiranim posebno za ulaz i izlaz iz zemlje. Da bi se omogućio efikasan rad svih službi za obavljanje predviđenih tehnoloških procedura uz potrebnu bezbednost, planirani su potrebni sadržaji: odgovarajući broj saobraćajnih traka, parkinga za putnička i teretna vozila, kolske vage, objekti, nadstrešnice, kabine i kompletna infrastruktura (hidrotehnička, elektroenergetska, telekomunikaciona, saobraćajna i sl.) - rekao je Ignjatović.

Podsetimo, gradnja auto-puta Beograd-Sarajevo zvanično je počela krajem avgusta otvaranjem gradilišta na deonici Sremska Rača-Kuzmin, a nedavno su radovi i ozvaničeni polaganjem kamena temeljca predsednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana.

Rok za izgradnju je dve i po godine. Ukupna vrednost izgradnje obe deonice na teritoriji Srbije je oko 1,05 mlrd EUR, od čega je oko 220 mil EUR vrednost izgradnje deonice Sremska Rača - Kuzmin, a oko 830 mil EUR deonica Požega-Kotroman.

Komplentu deonicu auto-puta Požega-Kotroman pogledajte u PDF:

Ivana Milovanović


Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.