NavMenu

Predstavljamo detaljnu trasu Moravskog koridora - Izmeštanje korita Zapadne Morave i izgradnja 79 mostova i 24 nadvožnjaka (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 10.12.2019. 15:38
Komentari
Podeli
Trasa Moravskog koridoraTrasa Moravskog koridora
Izgradnja Moravskog koridora trebalo bi da počne za koji dan, tačnije 15. decembra na lokaciji u okolini Kruševca. Projektovana dužina auto-puta od Pojata do Preljine je 112,32 km.

Kako su iz Saobraćajnog instituta CIP, koji je projektovao ovaj auto-put, rekli za eKapiju, projektom je predviđena izgradnja 136 objekata.

- Projektovana je izgradnja 79 mostova, 24 nadvožnjaka, 12 podvožnjaka i 21 propust, dve baze za održavanje u Velikoj Drenovi i Adranima, tri parkirališta, tri odmorišta, regulacija Zapadne Morave na kritičnim lokacijama, kao i regulacija određenog broja pritoka i prateća infrastruktura u zoni auto-puta - navode iz CIP-a.

Moravski koridor imaće i 10 denivelisanih raskrsnica - petlji i to Ćićevac, Kruševac istok, Kruševac zapad, Velika Drenova, Trstenik, Vrnjačka Banja, Vrba, Kamidžora, Adrani i Preljina.

Auto-put prolazi kroz opštine Ćićevac, Varvarin, Kruševac, Trstenik, Vrnjačka Banja, Kraljevo i Čačak i obuhvata teritoriju 84 katastarske opštine.

Moravski koridor između ostalog prolazi i pored Pojata, Stalaća, Čitluka, Velike Drenove, Vrnjaca, Novog sela, Adrana i Mrčajevaca.


Regulacija Morave

Projektom su predviđeni radovi na Zapadnoj Moravi na kritičnim lokacijama u smislu međusobnog položaja reke i auto-puta.

- Radovi na Zapadnoj Moravi podrazumevaju prosecanje rečne krivine, zaštitu stabilnosti obale i rekonstrukciju postojećih odbrambenih nasipa. Na potezu od Popovića do ušća reke Čemernice predviđeno je integralno rešenje regulacije Zapadne Morave gde se formira novo korito delom po trasi postojećeg korita, a delom prosecanjem rečnih krivina u zonama kritičnih lokacija - navode u CIP-u.

Nedavno je potpisan i ugovor sa predstavnicima tursko-američkog konzorcijuma Behtel-Enka, a prema ranijim najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vrednost radova se procenjuje na 755 mil EUR. Na tu cifru, kaže, treba dodati još 20%, koliko se, kaže, može očekivati da koštaju dodatni radovi.

Preglednu mapu pogledajte u PDF u nastavku:

I. Milovanović


Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.