NavMenu

Šta se planira na Alibegovcu u Sremskoj Kamenici?

Izvor: 021.rs Ponedeljak, 15.04.2024. 16:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)Ilustracija
Nacrt Plana detaljne regulacije prostora "Livade II" na Alibegovcu u Sremskoj Kamenici ponovo je na javnom uvidu do 26. aprila.

Reč je o 30 hektara zemljišta na sremskoj strani grada, u katastarskoj opštini Sremska Kamenica.
Istočno od dela na koji se odnosi plan nalaziće se groblje, dok se na zapadu Livade II graniče sa porodičnim stanovanjem.

Deo prostora je u obuhvatu Nacionalnog parka Fruška gora, a u neposrednoj blizini je park Instituta za grudne bolesti i tuberkulozu, kao i specijalni rezervat prirode Koviljsko-petrovaradinski rit. Reč je nagnutom i brežuljkastom terenu, u čijem obuhvatu su i tri fruškogorska potoka - Rokov, Bukovački i Zanoški.

Plan predviđa da veći deo ovog prostora bude namenjen za sportsko-turističko-rekreativne površine i zaštitno zelenilo. Dozvoljava se gradnja turističkih i sportskih objekata, kao i manjih stambenih objekata, uz zadržavanje postojećih zgrada.

Zbog nagiba i klizišta, veliki deo ovog naselja je nepogodan za gradnju, a za svaki novi objekat potrebno je uraditi geo-mehanička istraživanja.

Kao pogodni za gradnju ocenjeni su severni i južni deo Livada, dok se istočni i zapadni smatraju nepogodnim ili izuzetno nepogodnim.

Tamo gde je moguća gradnja, planiraju se sadržaji za sport i rekreaciju, u smislu otvorenih sportskih terena i manjih objekata na kompleksima prožetim zelenim površinama, kao i turistički objekti, poput hotela, ugostitljskih objekata, etno-centara, kongresnih centara, građevina vezanih za vinski turizam, i slično.
Urbanisti su odredili da je maksimalan iznos zauzetosti na parcelama oko 30%.

U okviru parcela moguće je formirati i jednu stambenu jedinicu, maksimalne površine 150 kvadrata. Za komplekse čija površina bi bila veća od 5.000 kvadrata, može se usloviti i izrada urbanističkog projekta.
Investitori će biti obavezni da izrade urbanistički projekat u slučaju sadržaja kao što su socijalne ustanove (gerontološki centri, domovi penzionera, i slično), zdravstvene ustanove i sportski tereni.

- Za svaku pojedinačnu parcelu na kojoj se planira izgradnja objekta bilo koje namene, neophodno je izvršiti geo-mehanička istraživanja - navodi se u planu.

U zavisnosti od tipa objekta i dela na kom se gradi, dozvoljena spratnost je do dva sprata sa prizemljem.
Više od polovine površine zauzimaće turističko-sportsko-rekreativne površine, dok će zaštitno zelenilo činiti 10% prostora.

Zelenilo će, prema Planu, imati zaštitnu, estetsku i rekreativnu ulogu. Posebno se ističe obaveza zaštite Rokovog potoka koji se nalazi duž zapadne granice obuhvata Plana, u vezi sa čim se navodi da se u pojasu širine pet metara od ivice obale potoka ne mogu se graditi nadzemni objekti, postavljati ograde, saobraćajnice, i slično. Podzemni objekti moraju biti ukopani minimum jedan metar ispod površine terena.

Zaštitni pojasevi zelenila planiraju se i uz vodovodnu mrežu, obostrane širine od jednog metra kvadratnog od osovine cevovoda.

Urbanisti navode da je ovaj prostor već u znatnoj meri izgrađen, naročito u središnjem delu, a i da je veliki procenat površina pod voćnjacima, vinogradima i povrtlarskim kulturama.

- Poslednjih godina, bespravnom izgradnjom uglavnom porodičnih stambenih objekata, vikendica i poslovnih zgrada, "napadnuto" je gotovo čitavo područje Alibegovca, pa tako i ovaj prostor - navodi se u tekstu Plana.

Urbanisti planiraju da zadrže legalne i objekte u procesu legalizacije, uz mogućnost rekonstrukcije ako prelaze gabarite predviđene planom.

Iako su građani gradili objekte, ovaj prostor nije komunalno ni saobraćajno opremljen. Mrežu saobraćajnica čine uglavnom atarski putevi širine do tri metra.

Takođe, odvođenje atmosferskih voda nije rešeno preko kanalizacionog sistema. Ovo rezultira time da se atmosferske vode delom upijaju u tlo, a delom slivaju ka nižim terenima, pa i rokovom potoku. Zato se u budućnosti predviđa tretman ovih voda i obaveza da kvalitet atmosferske vode koja se upušta u potoke bude minimalno II klase. Trebalo bi, navodi se u tekstu, isplanirati i adekvatan prostor za odlaganje otpada kako bi se sprečilo nastajanje divljih deponija.

Budući da je deo terena u nagibu i u nekim delovima prilično strm i nepovoljan za opremanje, na područjima gde stabilnost terena nije dovoljno istražena, ne preporučuje se instalacija kanalizacionih cevi dok se ne obave istraživanja i radovi.
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.05.2024.  |  Energija

Izraelska kompanija Nofar Energy u Adi počela gradnju najveće solarne elektrane u Srbiji - Projekat vredan 25 mil EUR

Nofar Energy postavio je kamen temeljac za najveću solarnu elektranu u Srbiji. Projekat je vredan 25 mil EUR sa procenom godišnje proizvodnje električne energije od 33.150.000 kWh. Danas je izraelska kompanija Nofar Energy postavila kamen temeljac za dve solarne elektrane kapaciteta 26 MW. Po ukupnom kapacitetu, ovo je najveći solarni park koji bi trebalo da bude priključen na mrežu do kraja godine. Ovim činom počinje izgradnja dve

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.