NavMenu

U planu puna valorizacija Luke Budva, međunarodne pomorske linije samo početak

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.05.2024. 16:33
Komentari
Podeli
(Foto: Vlada Crne Gore/Saša Matić)
Vraćanje Luke Budva građanima prvi je korak ka punoj valorizaciji potencijala Budve u kontekstu pomorskog saobraćaja, poručio je predsjednik Vlade Milojko Spajić tokom događaja upriličenog u luci, koja je predata na upravljanje JP Morsko dobro.

- Država jedina može da do kraja izgura velike strateške projekte, kao što su ovi, koje planiramo za punu valorizaciju luke u Budvi. Otvaranje međunarodnih pomorskih linija je samo početak, a za ambicioznu agendu potrebna je puna podrška države. Ja garantujem da će Vlada stati iza svih dobrih ideja u Budvi, ali i svakoj drugoj opštini. Mi se radujemo svakom dobrom projektu, svakoj inicijativi i uloga Vlada je da omogući da se te ideje realizuju. Jedino tako možemo osigurati da se više velikih projekata realizuje istovremeno što će dovesti do željenog ekonomskog rasta - dodao je Spajić.

Preuzimanjem upravljanja nad lukom, stvaraju se uslovi za uspostavljanje trajektne linije sa Hrvatskom, ali se daje šansa razvoju Luke Budva na dobrobit svih građana, naglasio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

- Ovo je značajan iskorak u kontekstu uspostavljanja međunarodne linije Budva - Dubrovnik, koja će doprinijeti kvalitetu turističke sezone u Budvi, ali i rasteretiti granični prelaz sa Hrvatskom i generalno saobraćaj na primorju - istakao je ministar Radulović.

Efikasnom saradnjom Vlade i Javnog preduzeća Morsko Dobro u kratkom vremenskom periodu je riješeno pitanje još jednog resursa, koji je sada vraćen građanima. Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović, apostrofirao je i da se na taj način u neku ruku ispralja nepravda usljed slabe iskorišćenosti potencijala luke.

- I ovo je dokaz da se rad i trud zaista isplate. Uspjeli smo da sve zainteresovane strane, koje su u prethodnom periodu bile i suprotstavljene, sjednemo za isti sto i dođemo do rješenja i ovaj značajan infrastrukturni resurs, koji ima veliki potencijal, vratimo građanima Budve i Crne Gore - poručio je.

JP Morsko dobro iniciralo je ovu ideju, a direktor Mladen Mikelj je istakao da je to nastavak trogodišnjih nastojanja vraćanja važnih resursa građanima.

- Od danas preuzimamo odgovornost za ovaj važan lokalitet. Od danas ćemo raditi kako bi Luka Budva bila atraktivnija i otvorenija za sve. Omogućićemo marljivim ljudima da se zaposle i da učine Luku atraktivnijom. Omogućićemo ribarima besplatne vezove - poručio je na skupu Mikelj.

Podsjećamo, Vlada Crne Gore je na telefonskoj sjednici, 20. maja, usvojila Informaciju kojom se Luka Budva daje na upravljanje Morskom dobru.

luka Budva
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.06.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Na zemunskoj "Lakat krivini" gradiće se kompleks od 150.000 m2 - U 8 lamela u planu 1.291 stan, 93 lokala, 1.596 parking mesta...

Užička kompanija Noldan planira da na "Lakat ktivini" u Zemunu izgradi stambeno-poslovni kompleks sa osam lamela, vidi se iz idejnog rešenja koje je sastavni zahteva za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu, a koji je kao nosilac projekta, Long Building Company podnela Ministarstvu zaštite životne sredine. Na 150.000 m2 predviđena je izgradnja 1.291 stanova, 93 lokala, i dva depadansa dečjih ustanova. Predviđeno je i

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.