NavMenu

Krone jedan od vodećih aktera digitalne revolucije drumskog transporta

Izvor: eKapija Petak, 14.06.2024. 12:16
Komentari
Podeli

(Foto: KRONE)
Nemački Krone, evropski gigant u proizvodnji priključnih vozila, već godinama posvećeno razvija novu opremu i softverske sisteme za digitalizaciju drumskog transporta.

- Naša strategija - da budemo digitalni pionir - ogleda se u stalnom unapređenju vozila, uključujući njihovu maksimalnu umreženost, odnosno doslovno pretvaranje poluprikolice, prikolice ili smenjivog tovarnog sanduka u mali računar, što doprinosi ekonomičnijem i bezbednijem transportu, ali i zaštiti životne sredine - kaže rukovodilac Kroneovog odeljenja Telematics & Digital Services, Maximilian Birle.

(Foto: KRONE)
- Naš Smart Assistant je važan deo digitalne transformacije, uporediv s moćnim operativnim sistemom. Inicirao je pravu revoluciju, recimo, u upravljanju dokumentima svih Krone priključnih vozila, radikalno pojednostavljujući manipulaciju pratećim transportnim dokumentima vozila, kao što je, na primer, elektronski tovarni list (eCMR) i druge usluge - bez potrebe za dodatnim aplikacijama. Kroneov ‘pametan asistent’ je najjednostavnija ponuda ove vrste na tržištu priključnih vozila i na dnevnoj bazi pruža stvarnu dodatnu vrednost korisnicima naših priključnih vozila, čineći bitnu razliku u svetu logistike - uverava gospodin Birle.

(Foto: KRONE)
Tovarni list, već decenijama važan dokument koji omogućava administrativno upravljanje transportom širom Evrope, ranije se koristio u papirnatom obliku i u četiri primerka. Na Krone priključnim vozilima sada ga sasvim "zamenjuje" QR kod koji omogućava pristup elektronskom tovarnom listu. Jednostavno i brzo se skenira pomoću pametnog telefona ili drugog digitalnog uređaja. Tako se svima koji su uključeni u transportni lanac omogućava lak pristup eCMR-u, od vozača do krajnjeg korisnika transportne usluge.

Među kompanijama koje već primenjuju Kroneovu tehnologiju za "čitanje" elektronskog tovarnog lista je i nama poznat veliki austrijski prevoznik Walter Group, konkretnije njegova kompanija za drumski i kombinovani transport LKW Walter. Kompanija ove godine slavi prvi vek postojanja (osnovana je 1924). Danas ima 1.650 zaposlenih, realizuje više od 1.700.000 kompletnih utovara godišnje, u poslovnoj 2022/2023. godini ostvarila je ukupan obim prometa od 2,79 mlrd EUR.

(Foto: LKW Walter)
LKW Walter poseduje oko 15.000 Krone poluprikolica koje se koriste širom Evrope u kombinovanom transportu i njima realizuje više od 1,5 miliona transportnih operacija svake godine. Ranije je za svaki pojedinačni transport bio potreban papirni tovarni list (što znači čak šest miliona takvih dokumenata godišnje!) koji sadrži podatke o pošiljaocu, primaocu i robi. Najvažniji teretni dokument sada se prenosi u potpuno digitalizovano okruženje i izuzetno pojednostavljuje, u krajnjem pojeftinjuje administriranje, uz nesumnjivo veliki doprinos smanjenju zagađenja čovekove okoline i očuvanja prirodnih, šumskih resursa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.07.2024.  |  Industrija

Vlada Srbije donela uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta Jadar

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostorng plana područja za realizaciju posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit "Jadar". Kako se navodi u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade, danom stupanja na snagu ove uredbe ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.