NavMenu

Akvakultura po prvi put u istoriji nadmašila ribarstvo

Izvor: Danas Nedelja, 16.06.2024. 14:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Franco Nadalin/shutterstock.com)Ilustracija
Svetska proizvodnja ribarstva i akvakulture dostigla je novi rekord - u 2022. godini porasla je na 223, 4 miliona tona, što je za 4,4% više u odnosu na 2020. godinu. Proizvedeno je 185,4 miliona tona vodenih životinja i 37,8 miliona tona algi, pokazuje najnoviji izveštaj Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

U izveštaju FAO navodi da je akvakultura (uzgajanje vodenih organizama u slatkim i morskim vodama uz intervenciju čoveka) dostigla neviđenih 130 ,9 miliona tona hrane, čime je po prvi put u istoriji nadmašila ribarstvo.

Trenutno mali broj zemalja dominira akvakulturom, samo deset od njih proizvelo je više od 89,8% vodene hrane (Kina, Indija, Indonezija, Vijetnam, Bangladeš, Filipini, Republika Koreja, Norveška, Egipat i Čile). Međutim, mnoge zemlje u Africi i Aziji ne koriste svoj puni potencijal.

Procenjuje se da je ukupna prodajna vrednost proizvodnje ribarstva i akvakulture 472 mlrd USD. Prema podacima FAO, najveći izvoznici proizvoda od vodenih životinja su Kina, Norveška, Vijetnam, Ekvador i Čile, dok su najveći uvoznici SAD, Kina, Japan, Španija i Francuska.

Kako naglašavaju iz FAO, ciljane politike, transfer tefnologije, izgradnja kapaciteta i odgovorno ulaganje su ključni za podsticanje održive akvakulture, tamo gde je ona najpotrebnija, posebno u Africi.

Ovaj porast proizvodnje, kako dodaju iz FAO, ukazuje na sposobnost akvakulture da odigra ključnu ulogu u sigurnom snabdevanju hranom za rastuću svetsku populaciju.

- FAO pozdravlja značajna dostignuća do sada, ali su potrebne dalje transformativne i adaptivne akcije kako bi se ojačala efikasnost, inkluzivnost, otpornost i održivost sistema vodene hrane i konsolidovala njihova uloga u rešavanju problema nesigurnosti hrane, ublažavanja siromaštva i održivog upravljanja - izjavio je direktor FAO-a Ku Dongju.

Globalna potrošnja vodene hrane 1961. godine, iznosila je 9,1 kg po glavi stanovnika, da bi se 2022. godine količina dvostruko uvećala – 20,7 kg po čoveku.

- Hrana iz vodenih ekosistema i akvakulture obezbeđuje visokokvalitetne proteine, 15% životinjskih proteina i 6% ukupnih proteina širom sveta, kao i ključne hranljive materije poput omega-3 masnih kiselina, minerala i vitamina - dodaje se u izveštaju Organizacije za hranu i poljoprivredu UN.

Očekuje se da će se proizvodnja vodenih životinja povećati za 10% do 2032. godine i dostići 205 miliona tona.

Projekcije za 2050. godinu ukazuju na to da će proizvodnja morati da se poveća za 22% kako bi potrošnja hrane po stanovniku mogla biti ista kao 2022. godine.

U sektoru ribarstva i akvakulture 2022. godine bilo je zaposleno 61,8 miliona ljudi, što je za milion manje nego 2020. Žene čine 24% ukupne radne snage.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.07.2024.  |  Industrija

Vlada Srbije donela uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta Jadar

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostorng plana područja za realizaciju posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit "Jadar". Kako se navodi u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade, danom stupanja na snagu ove uredbe ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.