NavMenu

Šećerna repa donosi najveći profit poljoprivrednim proizvođačima

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.06.2024. 14:32
Komentari
Podeli
(Foto: Saša Rajačić)
Sunoko, članica MK Group, i ove godine tradicionalno je organizovala Dane polja šećerne repe, koji su prvi put održani na tri različite lokacije - u Vrbasu, Kovačici i Ljukovu kod Inđije. Predstavnici Sunoka ugostili su poljoprivredne proizvođače, sa kojima su razgovarali o novim tehnologijama i digitalizaciji u poljoprivredi i predstavili najnovije trendove u proizvodnji šećerne repe. Kompanija je i ove godine posebnu pažnju posvetila istraživanju i prenošenju znanja poljoprivrednicima, kako bi prinosi na njihovim poljima bili što viši i kako bi obezbedili održivu i profitabilnu proizvodnju, navedeno je u saopštenju.

- Šećerna repa pokazala se najstabilnijom ratarskom kulturom tokom prethodnih godina, zahvaljujući našim kontinuiranim ulaganjima i dobroj saradnji koju negujemo sa poljoprivrednim proizvođačima. Odlična cena šećerne repe u odnosu na druge ratarske kulture, kao i mogućnost avansnog finansiranja proizvodnje putem kvalitetnog repromaterijala i novčanih stimulacija, doprinela je nastavku trenda rasta proizvodnje šećerne repe za oko 14% u 2024. godini. Srbija ima veliki potencijal kada pričamo o proizvodnji šećera, posebno kada je u pitanju povećanje izvoza, i tu šansu treba da iskoristimo na evropskom kontinentu - rekao je Slobodan Košutić, direktor kompanije Sunoko.

U Srbiji je ove godine šećerna repa zasejana na preko 48.000 hektara, a setva je na najvećem delu površina obavljena u poslednjoj dekadi marta. Uprkos promenljivim vremenskim uslovima, suši u drugom delu setve, kasnijem zahlađenju, čestom i jakom vetru, usevi ove godine imaju dobar sklop i u zavidnoj su kondiciji, što je važan preduslov za ostvarenje dobrih prinosa.

(Foto: Saša Rajačić)

- Naš Istraživačko-razvojni centar kontinuirano radi na prilagođavanju tehnologije proizvodnje izazovima koji su uslovljeni klimatskim promenama i zahtevima zelene agende Evropske unije. Na Danima polja šećerne repe predstavili smo najnovije tehnologije u zaštiti od bolesti lista, kao i mere zaštite od štetočina, koje postaju sve izazovnije ako uzmemo u obzir smanjivanje broja dozvoljenih aktivnih materija za upotrebu u poljoprivrednoj proizvodnji. Ove godine uvešćemo i sistem elektronske otpremnice na čitavom sirovinskom području, čime želimo da digitalizujemo naše poslovne procese kako bismo povećali efikasnost i smanjili uticaj na životnu sredinu - zaključio je Košutić.

Ovakvi događaji koje organizuje kompanija Sunoko, dugogodišnji lider u proizvodnji šećera u regionu, jedan su od načina da najnoviji trendovi i tehnologije u proizvodnji šećerne repe pronađu put do praktične primene i omoguće proizvođačima bolje prinose, ističe se u saopštenju. Sunoko sa svoje tri šećerane i dalje nosi titulu najefikasnijeg proizvođača u jugoistočnoj Evropi, i uprkos svim izazovima u ovoj industriji garantuje stabilno snabdevanje domaćeg tržišta šećerom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.07.2024.  |  Industrija

Vlada Srbije donela uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta Jadar

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostorng plana područja za realizaciju posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit "Jadar". Kako se navodi u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade, danom stupanja na snagu ove uredbe ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.