NavMenu

Potpisan Memorandum između Instituta Dedinje i Pekinške akademije nauka - Saradnja u oblasti kardiovaskularne medicine

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.05.2024. 12:48
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Dragan Mujan)
Memorandum o razumevanju u naučnoistraživačkoj oblasti kardiovaskularne medicine potpisali su direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje Milovan Bojić i direktor Pekinške akademije nauka i tehnologije (BJAST) Vu Đanmin (Wu Jianmin).

Cilj ovog značajnog ugovora je da unapredi, podstakne i formalizuje naučnu interakciju između ove dve institucije, kroz promovisanje prilika za razmenu osoblja, zajedničkih istraživanja i drugih kooperativnih aktivnosti, navedeno je na sajtu instituta.

U cilju olakšavanja saradnje u oblasti nauke i tehnologije, uz ravnopravno i recipročno partnerstvo između BJAST-a i Instituta Dedinje, predviđeni su koraci koji će, između ostalog, uključivati zajedničko istraživanje nauke i tehnologije, razmenu naučnih istraživača, transformaciju naučnih i tehnoloških dostignuća, zajedničko proglašenje naučnoistraživačkih projekata koje podržavaju obe vlade, omogućavanje razvoja drugih akademskih aktivnosti koje mogu biti od zajedničkog interesa, kao i saradnju u istraživačkim i inovacionim aktivnostima.

- Pekinška akademija za nauku i tehnologiju ima granične i važne discipline i za biologiju i medicinu, i svojim potencijalima i resursima, biće velika pomoć našem institutu u boljem sagledavanju etiologije, patogeneze, mehanizama oboljevanja itd. Kada to bolje saznamo i kada naučno i stvaralački tome priđemo, kada bolje spoznamo uzroke, onda ćemo imati bolje uslove za efikasnije i uspešnije lečenje karidovaskularnih bolesti, koje su ubica broj jedan našeg naroda, zbog kojih na svakih 10 minuta izgubimo po jedan ljudski život.

Opus stavralaštva naših kineskih kolega i njihovog rada kroz genotipe kardiovaskularnih bolesti, kroz patofiziologiju, omogućiće našim stručnjacima da bolje sagledavaju, ne samo lečenje kardiovaskularnih bolesti, nego i prevenciju i lečenje. Borba protiv ove pošasti mora da bude intenzivirana, a Dedinje zaista čini maksimalne napore da odgovori svim izazovima. Nova saradnja u naučnim aktivnostima svakako doprinosi da budemo uspešniji i klinički - naglasio je Bojić i dodao da je od izuzetne važnosti da na samom startu budu eliminisane bolesti kardiovaskularnog sistema, čime bi značajno bilo smanjeno njihovo pogubno dejstvo.

Ovom prilikom, Bojić je kineskim kolegama predstavio i maketu BIO 4 kampusa na Sajmu tehnike u Beogradu, ističući je kao najznačajniji tehnološki naučni projekat u Srbiji u poslednjih 100 godina.

- Kao najmlađa i najdinamičnija naučna zdravstvena kuća, Institut Dedinje je dobio prostor u BIO 4 kampusu, okruženom vodećim farmaceutskim kompanijama i industrijom u oblasti medicine i medicinskog biznisa. Tu će iskoristiti svoje kreativne, naučne i stručne potencijale za rad u različitim oblastima, uključujući genetiku, kardiovaskularnu prevenciju, arterosklerozu, vaskularnu biologiju, eksperimentalnu hirurgiju, farmakokinetiku i proizvodnju lekova - kazao je i dodao da kineske kolege Dedinje vide kao jednu od najprominentnijih kuća u evropskim dimenzijama.

- Mi smo predana ustanova sa značajnim zadatkom, lečenjem velikog broja pacijenata. Naša operativna aktivnost nadilazi aktivnosti svih drugih zdravstvenih ustanova u ovoj oblasti, duplo više od svih njih zajedno. Vredi tu bazu podataka srediti, napraviti odgovarajuću klasifikaciju, dati odgovarajuću uzročno posledičnu vezu i vredi je nakon toga naučno istraživati i sagledavati.

Mi smo već potpisali jedan sporazum sa vrhunskom kineskom ustanovom koja se bavi bioinformatikom, a ovo je naš drugi sporazum. Pred Senatom pekiškog Univerziteta za tradicionalnu medicinu (BUCM) je potpisivanje i trećeg memoranduma, koji je sa naše strane već potpisan. Planiramo i potpisivanje još dva veoma važna Memoranduma do kraja tekuće godine, jer očekujemo uzvratnu posetu dve velike kineske bolnice, Fuvai i Anžan, koje smo nedavno posetili.

Već za nekoliko dana, predstavnici Pekinške akademije nauka i tehnologije će posetiti i naš institut, čemu se posebno radujemo. Imaćemo priliku da im pokažemo našu posvećenost i stručnost, ali i da podelimo ideje za buduću saradnju i zajedničke projekte - poručio je Bojić.

Pekinška akademija nauka i tehnologije je sveobuhvatna istraživačka institucija direktno pod Narodnom vladom Pekinga, osnovana 1984. godine. Institut za biotehnologiju i zdravlje (IBH) je najsavremenija tehnološka istraživačka institucija koju je osnovala Pekinška akademija nauka i tehnologije 2021. godine. Prevashodno se fokusira na ključna pitanja i tehničke potrebe naučno-tehnoloških inovacija i industrijskog razvoja i sprovodi primenjena istraživanja biologije i graničnih interdisciplinarnih disciplina u oblasti života i zdravlja, kao i teorijska istraživanja i tehnološki razvoj ishrane i zdravlja, u cilju pomoći izgradnje Međunarodnog inovacionog centra za nauku i tehnologiju u Pekingu i visokokvalitetnog razvoja vrhunskih industrija.

Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju sa ovom prestižnom kineskom institucijom, institutu Dedinje se otvaraju mogućnosti za direktnu komunikaciju i konkretizaciju inicijalnog kontakta do kojeg je došlo tokom nedavne posete trinaestočlane delegacije Dedinja Pekingu.

Kroz saradnju i razmenu znanja, Institut Dedinje se u oblasti medicine i nauke kontinuirano razvija i raste, što, ne samo što otvara vrata za nove mogućnosti i istraživanja, već utiče i na stalno angažovanje zaposlenih u lečenju i napretku zdravstvene zaštite, zaključeno je.
Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.06.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Palilulski i zemunski potezi 100 i 700 zvanično otišli u ruke privatnika - Streli dodeljen ugovor na deset godina

Na autobuskim potezima 100 i 700, koje je godinama držao GSP Beograd, u narednih deset godina Beograđane će definitivno prevoziti ASP Strela (ASP Strela doo Obrenovac i ASP Strela doo Ub), koja je jedina i podnela ponudu na tenderu za javno-privatno partnerstvo u obavljanju javnog prevoza na pomenutim potezima. Streli je zvanično dodeljen ugovor čija je vrednost 54 milijardi dinara bez PDV-a, odnosno 59,5 milijardi sa PDV-om, koliko je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.