NavMenu

Pet dokumentaraca o startapima - Inspirišite se i upoznajte sa izazovima

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.06.2024. 09:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Gajus/shutterstock.com)Ilustracija
U današnje vreme, startapi su postali simbol inovacija, preduzetničke strasti i težnje ka promeni sveta. Dokumentarci o startapima nisu samo izvor informacija već i uzbudljive priče uspešnih preduzetnika koji su zakoračili u nepoznato kako bi ostvarili svoje ciljeve.

Ovih pet dokumentaraca vas mogu inspirisati da izgradite uspešan startap, a istovremeno prikazuju izazove sa kojima se suočavaju preduzetnici, piše blog novosadskog Poslovnog inkubatora.


Something Ventured

Dokumentarac Gelera i Goldfajna iz 2011. godine istražuje ključne trenutke u razvoju američkog venture kapitalizma tokom sredine 20. veka. Film je fokusiran na priče venture kapitalista kao što su Artur Rok, Tom Perkins i Don Valentine, koji su igrali ključnu ulogu u podršci i finansiranju nekih od najvećih tehnoloških kompanija tog vremena, poputi Apple, Intel, Genentech, Cisco i Atari.

Ukoliko ste zainteresovani za svet preduzetnika, inovacije i razvoj tehnoloških kompanija i želite da saznate ključne faktore uspeha i izazove sa kojima se suočavaju preduzetnici i investitori, ovaj dokumentarac je za vas.


Startup.com

Dokumentarni film objavljen 2001. godine, koji se odnosi na priču kako je startap poput GovWorks propao zbog loših sposobnosti upravljanja i unutrašnjih borbi za moć. Kroz film se prikazuju prednosti i zamke pokretanja startapa sa prijateljima u neizvesnim vremenima. Tokom radnje filma, prikazuju se načini na koje se oni bore sa internim rivalstvom, konkurencijom na tržištu, ekonomskom nestabilnošću i ličnim životnim problemima.

Ovaj film vam pruža uvid u sve aspekte vođenja startapa, kako finansijske i tehnološke izazove, tako i emocionalne probleme koje s kojima se preduzetnici susreću. Ukoliko želite da razumete kako su funkcionisali startapi tokom procvata i pada Dot-com bubble, pronađete inspiraciju i saznate šta je potrebno da bi se pokrenuo i vodio sopstveni startap, ovaj film će vam dati odgovore.


Steve Jobs: One last thing

"Steve Jobs: One last thing" je dokumentarac, iz 2011. godine, koji predstavlja život i karijeru poznatog suosnivača kompanije Apple Inc, Steve Jobs-a. Film je fokusiran na dostignuća i osobine koje karakterišu Jobs-a kao preduzetnika. Takođe, otkriva priče o njegovom velikom doprinosu tehnološkom svetu, stvaranju Macintosh-a, razvoju iPhone-a, kao i velikom uticaju na uspeh kompanije Apple. Pored priče o Jobs-u, u filmu se pominju Stiv Voznijak i Arnold Švarceneger.

Ukoliko vas interesuju dostiguća Stiva Džobsa i njegov preduzetnički put, ovaj kratak film je preporuka za vas.


The Social Network

Dokumentarni film "The Social Network" prikazuje stvaranje društvene mreže Facebook, odnosno Meta, kao i način na koji je dostigla status jedne od najpopularnijih družtvenih mreža u svetu. U filmu je predstavljen početak razvoja Facebook-a od strane Marka Zakerberga i njegovog najboljeg druga Eduarda Saverina.

Tokom filma, možete videti na koji način oni privlače pažnju investitora, marketara i programera, kako bi razvili svoju platformu. Takođe možete videti kako su rešavali izazove s kojima su se susreli tokom razvoja platforme. Neke ključne lekcije iz filma podrazumevaju rešavanje internih konflikata, znanje koje se stiče iskustvom, važnost stvaranja dobrog proizvoda i efikasne marketinške strategije kako bi se postigao uspeh.


Inside Bill's brain: Decoding Bill Gates

"Inside Bill’s brain: Decoding Bill Gates" je dokumentarna serija režisera Dejvisa Gugenhajma koja se sastoji iz tri dela. Kroz ovaj dokumentarac je predstavljen Bil Gejts kao poznati filantrop i suosnivač kompanije Microsoft.

Njegovo interesovanje za čitanje, duboko razmišljanje i ljubav prema usvajanju znanja iz različitih oblasti, pomoći će vam u shvatanju motivacije koja se krije iza velikog uspeha i inspirisati vas da usvojite neke od tih navika.

Ova serija spaja profesionalne i lične aspekte Gejtsovog života i pruža uvid u način razmišljanja jednog od uticajnijih preduzetnika u svetu. Takođe istražuje i njegove odnose sa porodicom, posebno sa majkom koja je imala veliki uticaj na njegove filantropske poduhvate.

Ukoliko ste zainteresovani za filantropiju i preduzetništvo, ova dokumentarna serija je za vas.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.07.2024.  |  Industrija

Vlada Srbije donela uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta Jadar

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostorng plana područja za realizaciju posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit "Jadar". Kako se navodi u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade, danom stupanja na snagu ove uredbe ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.