NavMenu

Vrednost srpskog startap ekosistema pala ispod milijardu dolara

Izvor: Bloomberg Četvrtak, 13.06.2024. 10:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ditty_about_summer/shutterstock.com)Ilustracija
Srbija je rastuće tehnološko središte sa renomiranim inženjerskim talentima i fokusom na inovacije u Beogradu i Novom Sadu, ocenjuje se u poslednjem godišnjem izveštaju vodeće svetske organizacije koja prati razvoj inovacionih ekosistema Startup Genome. Ipak, prema njihovoj proceni, vrednost srpskog startap ekosistema (pod kojim podrazumevaju ekosisteme upravo Beograda i Novog Sada) pala je ispod milijardu dolara.

Ukupna vrednost domaćeg ekosistema meri se sabiranjem vrednost izlaza (takozvanih egzita, od engleskog "exit") iz startapova i rundi finansiranja za period od druge polovine 2021. godine do kraja 2023. Ona je, prema najnovijim podacima, iznosila 910 mil USD (svetski prosek je 29,4 mlrd USD). U prethodno posmatranom periodu, onom koji je naveden u prošlogodišnjem izveštaju (druga polovina 2020 - 2022), taj iznos za Srbiju je bio 1,1 mlrd USD.

Uz to, u odnosu na izveštaj koji su objavili lane, blago se smanjio prosečan period od osnivanja do izlaza iz startapa (sa 10,9 na 10,6 godina), finansiranje u ranim fazama skočilo je za oko 40%, a VC finansiranje za približno 20%. Prosečna godišnja zarada softverskih inženjera porasla je sa 24.000 na 30.000 USD.

Kao i prošli put, iz Startup Genomea su kao sektore u kojima su srpski startapovi jaki naveli gejming, blokčejn i tehnologije povezane s prirodnim naukama.

Gejming industrija u zemlji iz godine u godinu beleži rast prihoda, a u 2023. prihodovala je više od 175 mil EUR, prema podacima Asocijacije industrije video-igara Srbije (engl. Serbian Games Association - SGA). Dvocifren rast na tom polju došao je uz udvostručenje broja zaposlenih usled priliva strane radne snage.

Kada je u pitanju blokčejn, svetska organizacija kao pozitivne stvari navodi činjenicu da Srbija ima Zakon o digitalnoj imovini, te da se nova tehnologija promoviše i unapređuje kroz različite događaje i programe, ali i aktivnosti Srpske blokčejn inicijative.

Na polju prirodnih nauka, izveštaj prvenstveno ističe značaj BIO4 kampusa.

Slično ranije objavljenim izveštajima, Startup Genome i sada navodi talentovan kadar, poreske podsticaje i međunarodnu povezanost zemlje kao glavne razloge zbog kojih bi neko poželeo da svoj startap razvija u Beogradu ili Novom Sadu.

- Vlada, obrazovni sistem i sama industrija zajednički rade na tome da razviju snažan ekosistem koji je privukao 70 mil USD investicija u 2023 - navodi se u publikaciji. Iz organizacije podsećaju da je Evropska banka za obnovu i razvoj lane investirala rekordnih 846 mil USD u Srbiji.

U januaru 2024. kineski Shanghai Fengling Renewables i Serbia Zijin Copper uložili su 2,18 mlrd USD u obnovljive izvore energije, ističu iz Startup Genomea.

- U 2023. Srbija je postigla rekordnu vrednost spoljnotrgovinske robne razmene, koja je premašila 86 mlrd USD - dodaje se.

Uz to, ukazuju na strategiju za razvoj veštačke inteligencije za period od 2025. do 2030. godine, koja će nastaviti da definiše ciljeve za razvoj te grane tehnologije u cilju privrednog rasta, unapređenja javnih usluga, napredovanja naučnog kadra i razvoja poslovnih veština:

- Naučno-tehnološki parkovi se šire u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Čačku, a novi se gradi u Kruševcu. U Kragujevcu se razvija veliki privatni industrijski i tehnološki park koji je izgradio Mind Group.

U analizi se ističe da je lane pokrenut novi VC (engl. venture capital - rizični kapital) fond Fifth Quarter, sa fokusom na podršku startapovima u Zapadnom Balkanu.

- Mreža poslovnih anđela Inicijative Digitalna Srbija ukupno je investirala milion evra - navedeno je.

Prema rangiranju Startup Genomea, domaći ekosistem našao se među vodećih 20 evropskih startap ekosistema po pristupačnosti cena rada potrebnih talenata i među top 40 po ukupnim performansama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.07.2024.  |  Industrija

Vlada Srbije donela uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta Jadar

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostorng plana područja za realizaciju posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit "Jadar". Kako se navodi u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade, danom stupanja na snagu ove uredbe ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.