NavMenu

Lekari Instituta Dedinje prvi put u Srbiji pulsnom energijom savladali najčešću aritmiju srca

Izvor: eKapija Subota, 09.12.2023. 12:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)Ilustracija
Po prvi put u Srbiji, ekipe elektrofiziologa, sestara, instrumentarki i tehničara Instituta Dedinje, u saradnji sa eminentnim stručnjakom i kolegom u ovoj oblasti, šefom Odeljenja za elektrofiziologiju u bolnici Alfried Krupp, dr Karsom Nevenom iz Nemačke, kod tri pacijenata starosti od 45 do 70 godina, primenili najnoviju inovativnu metodu u lečenju atrijalne fibrilacije.

Pulsnim talasima, srcima ovih pacijenata, lekari su vratili normalan ritam. Pacijenti se dobro osećaju i već za nepunih 24 sata od intervencije, biće otpušteni svojim kućama, navedeno je na sajtu Instituta Dedinje.

Prema rečima lekara koji su izveli ovu najsavremeniju metodu dr Milosava Tomovića, dr Dejana Kojića i dr Velibora Ristića, i pored najvećih napora da se pomogne pacijentima sa poremećenim srčanim ritmom, značajan broj pacijenata nema priliku da dobije ovu vrstu terapije, jer je mali broj centara koji ima visoko edukovano osoblje i najnoviju tehnologiju koji su potrebni za rešavanje ovog zdravstvenog problema.

- Naučnici su otkrili novu netermalnu tehnologiju - energiju pulsnih talasa, koristeći kratke pulseve električne energije, koji dovode do oštećenja mišića bez promene temperature tkiva. Primećeno je da ovakva vrsta energije ima visoku specifičnost za srčani mišić i da ne dolazi do poremećaja funkcije i ugožavanja okolnih struktura kao što su krvni sudovi, nervi i tkivo jednjaka, a koji mogu pokazati promene u toku primene drugih vidova energije – objašnjava načelnik Odeljenja za elektrofiziologiju i elektrostimulaciju Instituta Dedinj elektrofiziolog dr Milosav Tomović i naglašava da je, i pored još niže stope neželjenih događaja, primećeno da se korišćenjem energije pulsnih talasa intervencija može još brže i sigurnije izvesti, te kod jednostavnijih slučajeva može biti završena i do maksimalnih 45 minuta, otvarajući, pri tom, vrata mogućnosti da se još većem broju pacijenata sa atrijalnom fibrilacijom na ovaj način značajno pomogne.

- Rezulati prvih studija ukazuju da je ova metoda komparativna sa drugim izvorima energije i da nakon godinu dana, najmanje 78% pacijenata neće imati novu epizodu atrijalne fibrilacije i pridruženih aritmija. Ona se u svetu koristi oko tri godine, pa se može reći da je u razvoju, i to veoma uspešno, jer je do sada pokazala izuzetne rezultate. Ovo je još jedan udruženi napor stručnjaka naše ustanove da se liste čekanja maksimalno skrate i daje poruku da Institut poseduje logistiku i volju da u potpunosti učestvuje u lečenju svih kardiovaskularnih bolesnika - kazao je predsednik Radne grupe za aritmije Udruženja kardiologa Srbije, elektrofiziolog dr Dejan Kojić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Vesti

Prodaje se industrijski kompleks u Kruševcu

Ream doo Beograd prodaje industrijski kompleks u Kruševcu, uz koji se nalazi i poljoprivredno zemljište. Površina objekta je preko 1.233 m2. U objavljenom pozivu nalazi se i poslovni prostor u Novom Sadu. Konačna cena biće utvrđena nakon prikupljanja ponuda. Rok za prijavu je 15. mart. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.