NavMenu

Kompanija Autodesk preuzela novosadski startap Wonder Dynamics

Izvor: Startit Sreda, 22.05.2024. 13:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / StartupStockPhotos)Ilustracija
Autodesk, lider u razvoju 3D alata, preuzeo je novosadski Wonder Dynamics, startap koji omogućava kreatorima da brzo i lako prave složene likove i vizuelne efekte koristeći analizu slike zasnovanu na veštačkoj inteligenciji.

Novosadsko-američki startap osnovali su 2016. godine VFX umetici Nikola Todorović i i glumac Taj Šeridan. Obojica osnivača će se pridružiti timu Autodeska, dok ostali detalji akvizicije još uvek nisu poznati.

Wonder Dynamics je pre akvizicije podigao ukupno 12,5 miliona dolara u investicijama, u dve runde.

Kako opisuje Techcruch, Wonder Dynamics, u osnovi je učinio dodavanje CG likova snimljenih u pokretu jednostavnim kao prevlačenje ikone na glumca. Partnerstvo sa Autodeskom i integracija sa njihovim alatom Maya, jednim od najnaprednijih alata za 3D projekte i medijsku produkciju, bila je logičan korak kako navodi suosnivač Wonder Dynamicsa, Nikola Todorović.

- Prošle godine smo uradili integraciju sa Mayom, plug-in, tako da možete da pojednostavite taj proces u studiju za karaktere. To je bio vodeći softver u industriji decenijama, pa smo želeli da olakšamo posao ljudima koji ga koriste. Počeli smo da razgovaramo sa njima, i jedna stvar je vodila ka sledećoj… - rekao je.

Kao jednu od bitnih sfera u kojima su obe kompanije imale vrednosno poklapanje, Todorović navodi ulogu AI-a u umetnosti, od muzike, do filma i reklama.

- Dolaze novi alati i novi talasi veštačke inteligencije, ali mislim da mnogi od njih potcenjuju šta umetnici treba da rade i koliko naporno rade. Mi to znamo - jer dolazimo iz te sfere. Taj i ja smo obojica umetnici; uradili smo ovo da omogućimo umetnicima da rade stvari koje ranije nisu mogli. Zato što ne želimo da vidimo budućnost u kojoj umetnik nije uključen, nije pitan - to, za mene, nije filmsko stvaralaštvo. Autodesk duboko razume da je ovo kolaborativni, iterativni proces - kaže Todorović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.06.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Zeleno svetlo za rušenje i gradnju prilaznih konstrukcija Pančevačkom mostu na desnoj obali Dunava

Ministarstvo zaštite životne sredine obavestilo je javnost o donetom rešenju kojim je data saglasnost na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta rušenje i izgradnja prilaznih konstrukcija na desnoj obali drumsko železničkog mosta preko reke Dunav-Pančevački most u Beogradu, deonica Beograd (Bogoslovija) petlja Krnjača. JP Putevi Srbije podneli su u februaru Zahtev za davanje saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.