Izvor: eKapija | Ponedeljak, 14.11.2022.| 09:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi život BIM modela

Kako BIM tehnologije hvataju svoj zamah, za sve više objekata na kraju procesa projektovanja imamo vrlo detaljne 3D modele prepune informacija. Obično je kraj projekta istovremeno i kraj života BIM modela. A to ne mora da bude tako.

Uz pomoć dostupnih web tehnologija, BIM model može dobiti novi život kroz novu ulogu. Tako se povećava vrednost uloženog truda u izradu modela i otvaraju nove mogućnosti za upravljanje objektom, prezentacije, predstavljanje podataka dobijenih senzorima ili povezivanje objekta sa dodatnim bazama podataka. U nastavku teksta, pogledajte nekoliko primera kako je TeamCAD to uradio.


Prvi digitalni blizanac – tržni centar Bazaar Novi Sad

Ovo je bio naš prvi digitalni blizanac baziran na Autodesk Forge tehnologiji. Nastao je iz potrebe da se u vreme restrikcija nametnutih pandemijom potencijalnim klijentima predstavi objekat, jedinice koje se iznajmljuju, da se omogući da virtuelno prošetaju kroz objekat, preuzmu bitne informacije, premere dimenzije koje su im interesantne. Iskorišćen je postojeći 3D BIM model urađen u softveru Autodesk Revit.BIM Real Estate

Iz prethodne aplikacije se rodila ideja da proširimo mogućnosti i kreiramo aplikaciju koja će olakšati rentiranje apartmana - BIM Real Estate.

Korisnik dolaskom na web sajt ima priliku da pregleda sve dostupne apartmane (prikaz se dinamički menja u zavisnosti od statusa apartmana), može da proveri dimenzije prostorija, da sagleda strukturu apartmana ili da izmeri delove apartmana koji su mu bitni. Osnova je ponovo Revit BIM model, nastao u toku procesa projektovanja.Kompanija koja upravlja objektom ima uvid u to koje apartmane korisnici najviše gledaju i koji su spratovi najpopularniji.

Uveli smo i Facility management modul koji korisniku omogućava podnošenje zahteva za održavanjem bilo kog elementa u apartmanu - od popravke električnih uređaja, zahteva za krečenjem ili zamenom prozorskog stakla.Web katalog materijala i BIM360 model

Kombinovanjem navedenih tehnologija i mogućnosti koje nudi Revit, napravili smo web katalog proizvoda kompanije Xella, u okviru kog korisnik, pored informacija o materijalima i tipovima zidova, može da preuzme Revit template, koji sadrži sve navedene materijale i zidove i tako direktno modeluje upotrebom Xella proizvoda.


Ako korisnik modeluje objekat u softveru Revit, a za saradnju koristi Autodesk Construction Cloud, postojeći model može da iskoristi tako da, u kombinaciji sa našom dodatnom aplikacijom integrisanom u BIM360, selekcijom zida u modelu potencijalnom kupcu prikaže materijale od kojih se sastoji selektovani zid.


Za navedeno rešenje, Autodesk je objavio "succcess story" na adresi: https://forge.autodesk.com/customer-stories/teamcad


Internet Of Things (IoT)

Još jedan način da se BIM modelu da nova uloga je IoT. Uz pomoć postojećeg BIM modela je mnogo lakše vizualizovati podatke i omogućiti interakciju sa delovima objekta. TeamCAD je jedno praktično IoT rešenje izveo u svojoj kancelariji u Novom Sadu. U realnom vremenu se prikazuju informacije o temperaturi i vlažnosti vazduha u prostorijama, a izborom odgovarajućeg tastera prostorije se boje prema trenutnim vrednostima.


Dodatno, moguće je i manipulisati uređajima. Možemo podesiti i uključiti neki od klima uređaja, proveriti njihov status ili količinu vode u aparatu.PORTIR

Iz iskustva stečenog u radu sa IoT tehnologijama, razvili smo aplikaciju PORTIR (Poslovni Regulator Troškova električne energije I Radnog vremena).

Portir je primarno web aplikacija za evidenciju prisutnosti i radnih sati zaposlenih. Svaki zaposleni ima Tag-ključ. Prislanjanjem Tag-a na uređaj za očitavanje, sistem prijavljuje zaposlenog, vreme njegovog ulaska i računa kad se završava njegov radni dan, u slučaju kliznog radnog vremena.

Sve te informacije, zajedno sa listom zaposlenih koji su prisutni, prikazuju se na početnoj strani aplikacije (slika 1).

U kalendaru se različitim bojama označavaju dani kada je zaposleni bio odsutan, radio kraće ili ostao prekovremeno. Za svakog zaposlenog može se videti pregled prisustva po mesecima, a automatski se generiše karnet obrazac sa podacima za svaki mesec.

Izborom datuma u kalendaru prikazuje se lista ulazaka i izlazaka za taj dan i ukupna satnica (slika 2).


Slika 1

PORTIR je specifičan po tome što je trenutno jedina aplikacija ovog tipa koja se bavi i uštedom električne energije. Aplikacija PORTIR se može povezati sa pametnim prekidačima i utičnicama. Status uređaja je moguće pratiti u realnom vremenu (slika 3).

Kada se na kraju dana poslednji zaposleni odjavi prislanjanjem tag-a na uređaj za očitavanje, PORTIR isključuje sva svetla i sve utičnice. Na taj način se izbegava nepotrebna potrošnja električne energije. Ne može se desiti da posle radnog vremena ili vikendom ostane uključeno svetlo ili da nepotrebno rade klima uređaji.

Slika 2


Slika 3

Ovo su samo neki od primera kako se BIM model ponovo može oživeti.


Kompletan sadržaj tematskog biltena "Nekretnine i gradnja - investicije kao zalog za budućnost" možete pogledati OVDE
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE