NavMenu

Gotov plan za Đerdapski koridor, evo kuda će proći - Alternativni brdski put kod Donjeg Milanovca, novom trasom do Brze Palanke i Kladova (MAPA)

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.03.2023. 11:32
Komentari
Podeli
(Foto: Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije/PPPPN Đerdapskog koridora, screenshot)
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na rani javni uvid prostorni plan područja posebne namene infrastrukturnog koridora brzih saobraćajnica IB reda Golubac-Donji Milanovac-Brza Palanka i Kladovo-Negotin.

Ovaj koridor, koji se naziva i Đerdapskim koridorom, predstavlja nastavak Dunavskog koridora koji će se pružati od Petlje Požarevac do Golupca.

Obuvatiće teritorije opština Golubac, Majdanpek, Kladovo i Negotin, a protezaće se od planirane veze sa Dunavskim koridorom kod Golupca, ka istoku kroz Đerdapsku klisuru do Donjeg Milanovca, gde izlazi iz klisure i pruža se do Brze Palanke, odakle ide u dva kraka put Kladova i Negotina.

Dužina brze saobraćajnice od Golupca do Brze Palanke biće oko 89,32 km, do Kladova i Negotina 54,22 km, a ukupna dužina koridora iznosiće 143,54 km, navodi se u planu.

Brze saobraćajnice imaće 4 trake širine 3,50 m. Planirana je širina ivične trake 4x0,50 m, širina razdelne trake 1x3-4 m, širina bankine minimum 2x1,50 m, širina ulivno/izlivne trake 3,50 m i širina dodatne trake na nagibima 3,50 m.

Kako je napomenuto, plan predviđa što je moguće manji broj čvorišta, dok će se saobraćajne potrebe stambenih, privrednih i poljoprivrednih objekata i zona razrešavati razvijanjem paralelnih servisnih saobraćajnica.

Dodaje se da će izgradnja ovog drumskog koridora direktno doprineti bržem razvoju Podunavskog, Braničevskog i Borskog upravnog okruga i privrednom napretku Podunavlja i Timočke krajine, kao i povezivanju sa Rumunijom i Bugarskom.

- Povezivanjem planiranih brzih saobraćajnica sa planiranim deonicama brzih saobraćajnica Požarevac-Golubac i
Paraćin-Negotin, zaokružiće se jedinstveni sistem brzih saobraćajnica IB reda koji integriše prostor Podunavlja (Đerdapske klisure) i istočne Srbije (dela Timočke krajine), te ga povezuje sa koridorom H (državni put IA reda A1, autoput E-75), Pomoravljem i centralnom Srbijom – navedeno je u dokumentu koji je na javnom uvidu do 12. aprila.


Detaljna trasa

Koridor brzih saobraćajnica na pravcu od Golupca do Brze Palanke počinje od veze (kružne raskrsnice) sa planiranim državnim putem IB reda Požarevac-Golubac (predstavlja njegov nastavak) i postojećim državnim putem IIA reda broj 163, pruža se ka istoku zaobilazeći sa južne strane naselje Golubac i Golubačku tvrđavu i ulazi u Đerdapsku klisuru.

Kroz klisuru se koridor pruža duž postojećeg državnog puta IB reda broj 34 sve do Donjeg Milanovca, sa planiranim rešenjem koje podrazumeva rekonstrukciju i proširenje postojećeg puta.

Za deo koridora od zaseoka Dobra i brda Kožica do naselja i planirane veze Boljetin definisan je i alternativni brdski koridor brze saobraćajnice, koji će biti predmet dodatnih analiza.

Od Donjeg Milanovca koridor napušta Đerdapsku klisuru i pruža se novoplaniranom trasom preko Mosne i Miroča do Brze palanke i veze sa planiranim pravcem Kladovo-Negotin.

Od Brze Palanke jedan krak koridora se pruža novoplaniranom trasom ka severu, zapadno od postojećeg državnog puta IB reda broj 35 sve do Kladova.

Drugi krak koridora se pruža od Brze Palanke ka jugu trasom postojećeg državnog puta IB reda broj 35, sa planiranim rešenjem koje podrazumeva rekonstrukciju i proširenje postojećeg puta, do
Negotina (obilaznica) i veze sa planiranom deonicom državnog puta IB reda Paraćin- Negotin.


Za čitavu trasu brzih saobraćajnica planira se računska brzina od 80 km/h (u brdskom terenu) do 100 km/h.


Cena posla

Obrađivač prostornog plana za Đerdapski koridor je Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, u saradnji sa obrađivačima idejnog projekta brze saobraćajnice - Građevinskim institutom Centralna putna laboratorija doo i IPSI Institutom doo, u skladu sa, kako je navedeno, ugovorom iz marta 2023. godine.

Ovim ugovorom, kako se ispostavlja, dobili smo prostorni plan Đerdapskog koridora posle više od godinu i po dana od raspisivanja prvog tendera za izradu PPPPN-a u avgustu 2021.

Taj tender je obustavljen jer je jedina pristigla ponuda prevazišla procenjenu vrednost posla za čak 2,2 milijarde dinara. Novi tender, koji se odnosio samo na pravac Golubac-Donji Milanovac-Brza Palanka, Putevi Srbije raspisali su krajem prošle godine.

Posao je procenjen na 1,5 milijardi dinara, a ugovor je dodeljen pomenutim firmama za 1,49 milijardi.


B. P.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Novi auto-putevi

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

05.06.2023.  |  Energija, Finansije

EPS uvozi struju gotovo besplatno - Zašto je u Evropi cena električne energije otišla u minus?

U nedelju u 10 sati 1 MW električne energije na našem tržištu u veleprodaji koštao je, verovali ili ne, svega 12 evrocenti. U nekim evropskim zemljama cene struje su čak otišle u negativnu zonu. Na primer, u Holandiji prošlog vikenda elektrodistribucija je plaćala domaćinstvima da potroše njenu struju. Oko 190.000 domaćinstva koja imaju fleksibilne ugovore o snabdevanju strujom, sa dinamičnim određivanjem cene, u nedelju između

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.