Izvor: eKapija | Sreda, 23.01.2019.| 16:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

RETROSPEKTIVA 2018 - Investicije u oblasti POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

(Foto: branislavpudar/shutterstock.com)
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2018. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA:

Poljoprivreda je i u 2018. godini ostala najveća uzdanica srpske privrede i grana koja tradicionalno ostvaruje najveći rast. Poljoprivredna proizvodnja je u 2018. u odnosu na godinu ranije ostvarila rast fizičkog obima od 16,3%. Za njom je poprilično zaostajala prehrambena industrija, koja je tokom većeg dela godine imala i veliki uticaj na pad industrijske proizvodnje u Srbiji u celini. To ne čudi ako se zna da je poljoprivreda Srbije bazirana na proizvodnji sirovina. Ipak, ostaje nada da će se to promeniti narednih godina, s obzirom na broj akvizicija i grinfild investicija u oblasti prehrambene industrije koje su se desile u 2018.

Upravo te vesti bile su i najčitanije na našem sajtu kada je reč o ovom sektoru:

Poljoprivredni kombinat Beograd
Poljoprivredni kombinat Beograd

Prvo mesto pripalo je prodaji PKB-a u oktobru 2018. Kupac je međunarodna agrokompanija Al Dahra, koja je i jedina dostavila ponudu na tender za prodaju PKB-a po početnoj ceni od 104,5 mil EUR, koji je država raspisala u avgustu.

Al Dahra je PKB kupila po ceni nešto višoj od 105 mil EUR, uz obavezu da će u naredne tri godine investirati 30 mil EUR u poslovanje i dodatnih 15 mil EUR u optimizaciju kapaciteta ovog nekadašnjeg poljoprivrednog giganta.

Al Dahra je ovom kupovinom dobila više od 17.500 hektara poljoprivrednog zemljišta na 8 farmi koje su strateški locirane u neposrednoj blizini centra Beograda i na kojima kompanija planira uzgoj različitih useva uključujući šećernu repu, suncokret, pšenicu, kukuruz, ječam, krmnu smešu i nekoliko vrsta povrća. Osim toga, Al Dahra je preuzela upravljanje mlekarskom i stočarskom proizvodnjom koje snabdevaju industriju mleka i mesa u Srbiji.


Miodrag Kostić, vlasnik MK grupe
Miodrag Kostić, vlasnik MK grupe

Na drugoj poziciji naše liste našla se velika akvizicija - MK grupa kupila je u julu Victoria group, jednu od najboljih domaćih kompanija u oblasti agrara, po ceni koja i dalje nije obelodanjena.

MK grupa kupila je većinski deo ove kompanije od banaka prema kojima je Victoria group imala velika dugovanja.

Ovom transakcijom MK grupa je postala vlasnik i Sojaproteina, šidske uljare Mladost, SP Laboratorije i subotičkog Veterinarskog zavoda.

Ilustracija
Ilustracija (Foto: racorn/shutterstock.com)

Treće mesto zauzela je prodaja Industrije mesa Šid u aprilu. Najpre je plasirana vest da je kupac srpsko-mađarski konzorcijum firmi, da bi se kroz par dedelja saznalo da je reč o sve domaće kompanije - Agropapuk iz Šapca i mesnoj industriji Đurđević iz Pećinaca.

Tako je posle 17 godina i više neuspešnih pokušaja preuzimanja, ovaj nekadašnji mesni gigant iz Srema krajem juna dočekao pokretanje probne proizvodnje, pa i planove za izvoz.


Ilustracija
Ilustracija (Foto: xuanhuongho/shutterstock.com)

Na četvrtoj poziciji je vest o postavljanju kamena temeljca za izgradnju pogona za prikupljanje i plasman meda u Rači koji gradi Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS). To se desilo krajem juna, kada je i najavljeno da je rok za završetak radova 150 dana.

Međutim, prema poslednjim dostupnim informacijama, otvaranje ovog pogona kapaciteta najmanje 3.000 tona godišnje, u čiji će u izgradnju biti uloženo 833.988 EUR, a u opremu oko 200.000 EUR, po svoj prilici sačekaće drugu polovinu 2019. godine.

Naime, u septembru je izvršena dokapitalizacija gradnje ovog pogona, čime je, kako je rečeno, zaokružena finansijska konstrukcija za njegovu gradnju.

Wai Wai nudle
Wai Wai nudle

Petoplasirana na našoj listi je još jedna najava - gradnje nove proizvodne linije svetski poznatog brenda, Wai Wai nudli kompanije CG Corp Global iz Nepala, koja je u Rumi 2017. otvorila svoj prvi pogon u Evropi, CG Foods Europe.
Krajem februara, posle nepunih mesec dana, nepalska fabrika proširila je pogon u Rumi i otvorila novu lliniju za proizvodnju čaša za nudle.


Ilustracija
Ilustracija (Foto: Alexander Tolstykh/shutterstock.com)


Kada bude završena, mlekara će, kako je najavljeno, obezbediti posao za 30 radnika i za još 30 snabdevača.

Inače, u industrijskoj zoni Bačka Topola dosad je prodato pet parcela, dve stranim i tri domaćim investitorima, pa se očekuje da će u 2019. u novoj industrijskoj zoni biti otvoreno oko stotinu novih radnih mesta.

Fabrika sladoleda Froneri Adriatic u Staroj Pazovi
Fabrika sladoleda Froneri Adriatic u Staroj Pazovi

Sedma pozicija pripala je otvaranju fabrike sladoleda Froneri Adriatic u Staroj Pazovi krajem juna.

Investitor, kompanija Froneri, nastala 2016. godine kao globalno zajedničko ulaganje u oblasti sladoleda, smrznute hrane i hladnih mlečnih proizvoda spajanjem kompanija Nestlé i R&R, uložila je u renoviranje i proširenje Nestle pogona u ovoj vojvođanskoj opštini 20 mil EUR.

Zahvaljujući novim ulaganjima proizvodni kapaciteti pogona u Staroj Pazovi su povećani za 60%, a stara površina fabrike od 12.000m2 je gotovo udvostručena i sada iznosi 23.500m2.

Ilustracija
Ilustracija (Foto: nayneung1/shutterstock.com)


Nova fabrika nalazi se u prostoru nedaleko od postojećeg postrojenja za suvu hranu, a investicija od oko 10 mil EUR uključuje proširenje postrojenja kompanije za proizvodnju suve hrane i izgradnju novog pogona za proizvodnju hrane za kućne ljubimce u konzervi.

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Allexxandar/shutterstock.com)


Reč je o investiciji Instituta BioSens u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačem Krivaja d.o.o., u istoimenom mestu kod Bačke Topole.

Zahvaljujući njoj bački paori od marta 2018. umesto vremenske prognoze gledaju u svoje mobilne telefone. Digitalizacija njiva omogućena je pomoću dronova, senzora, robota Lale i Sose, kao i satelitskih snimaka koji poljoprivrednicima omogućavaju da, između ostalog, znaju tačno koliko usevima treba vode i đubriva.

Baby Food Factory Dobanovci
Baby Food Factory Dobanovci

Na poslednjoj poziciji u TOP 10 vesti naše liste je informacija o otvaranju Fabrike dečije hrane Baby Food Factory u Dobanovcima kod Beograda.

Ova grinfild investicija vredna 34 mil EUR je, prema rečima izvršnog direktora kompanije Željka Ciganovića, reč je o jednom od najvećih domaćih ulaganja 2018. godine u Srbiji.

Ciganović je kazao da je fabrika opremljena najsavremenijom tehnologijom za proizvodnju dečije hrane, u šest različitih kategorija.

U prvoj fazi u fabrici je zaposleno više od 100 stručnjaka različitih profila, a plan je da do kraja 2020. bude više od 300 radnika.


Na jedanaestom mestu našlo se formiranje zajedničke kompanije mađarske i srpske privatne firme za proizvodnju i preradu malina u Arilju, o čemu je u februaru potpisan Memorandum o razumevanju.

Dvanaestu poziciju liste zauzima još jedna vest vezana za hranu za životinje. Ovog puta internacionalna kompanija Royal De Heus je početkom jula kupila fabriku hrane za životinje Komponenta iz Ćuprije.

Trinaestoplasirana je prodaja fabrike kvasca firme Alltech u Senti jednoj od vodećih svetskih kompanija u industriji kvasca i fermentacije, Lesaffre.

Nectar Bačka Palanka
Nectar Bačka Palanka
Na mestu broj četrnaest je otvaranje nove linije kompanije Nectar za proizvodnju inovativnih pakovanja u Bačkoj Palanci, vredne 1,5 mil EUR.

Petnaesto mesto zauzela je najava novih ulaganja Mlekare Spasojević iz Bajine Bašte, koja će u 2019. investirati u novu opremu zahvaljujući kreditu Fonda za razvoj, a planira i ulaganje u siranu i izvoz svojih proizvoda "zapis Tare" u BiH.

Šesnaesta pozicija na našoj listi pripala je najavi jedne od najpoznatijih italijanskih kompanija za preradu voća, Italian Food, da će uložiti 10 mil EUR u izgradnju svog pogona za kaše, bistre sokove i voćne koncentrate u Priboju, čime će voćarima tog dela Srbije biće rešeno pitanje plasmana proizvoda.


Ilustracija
Ilustracija (Foto: ID1974/shutterstock.com )
Na sedamnaestom mestu još jedna vest iz Priboja - sada o prvim koracima ka razvijanju novog brenda Pribojsko pivo u okviru Slobodne zone Priboj, dogovorenim između predstavnika opštine Priboj i Osječke pivovare.

Osamnaestoplasirana je informacija da su Kinezi zainteresovani za izgradnju industrijskog parka za plasman i preradu voća i povrća u Srbiji, o čemu je potpisan Memorandum o razumevanju tokom samia Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Sofiji u julu.

Na mestu broj devetnaest našla se najava gradnje novog pogona Mlekare Šabac u vrednosti većoj od 5 mil EUR i kapaciteta prerade 250.000 litara sirovog mleka, čija bi gradnja, kako je eKapija saznala, mogla da počne 2019. godine.

Pretposlednja pozicija naše liste pripada turskoj kompaniji ETCII koja se bavi proizvodnjom crvenog mesa i koja je, prema najavama, zainteresovana da u Srbiji otvori klanicu junadi u koju bi uložila između 8 i 10 mil EUR, a moguće lokacije su Čačak i Kragujevac.

Najzad, na poslednjem mestu ovogodišnje poljoprivredne liste najčitanijih vesti na eKapiji je vest da Delta holding započinje trogodišnji plan razvoja dva sela u okolini Zaječara, sa ciljem da se nivo agrarne proizvodnje dovede na stepen visokorazvijenih evropskih sredina.


Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA i uporedite koliko se ona slaže sa Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.Firme:
eKapija.com Beograd
PKB Korporacija a.d. Beograd
Al Dahra Rudnap d.o.o. Irig
MK Group d.o.o. Beograd
Victoria Group a.d. Beograd
Sojaprotein d.o.o. Bečej
Victoriaoil a.d. Šid
SP LABORATORIJA AKCIONARSKO DRUŠTVO, BEČEJ
VETZAVOD AD SUBOTICA
Srem Šid d.o.o. Šid
Agro-Papuk Kukujevci
Đurđević Subotište
Savez pčelarskih organizacija Srbije
CG Foods d.o.o. Ruma
Kite doo Novi Sad
Froneri Adriatic d.o.o. Stara Pazova
Nestle Adriatic S Beograd
BioSense Novi Sad
PD Krivaja d.o.o. Krivaja
Fabrika dečje hrane d.o.o.
Royal De Heus Group Netherlands
Biospringer RS d.o.o. Senta
Lesaffre RS d.o.o. Beograd
Nectar Bačka Palanka
Mlekara Spasojević Crkvica
Slobodna zona Priboj
Mlekara a.d. Šabac
ETČII HALAL MESO DOO OGRANAK BEOGRAD
Delta Holding d.o.o. Beograd
Tagovi:
eKapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2018
retrospektiva
retrospektiva 2018
retrospektiva u oblasti poljoprivrede i prehrambene indsutrije 2018
retrospektiva poljoprivreda 2018
PKB
Miodrag Kostić
MK grupa
akvizicije u agraru
snabdevač industrije mleka i mesa u Srbiji
pogon za prikupljanje i plasman meda u Rači
SPOS
fabrika meda
proizvodnja nudli u Srbiji
CG Corp Global Nepal
fabrika nudli u Rumi
nova mlekara u Bačkoj Topoli
uvoznici poljoprivredne mehanizacije
Industrijska zona u Bačkoj Topoli
RR
fabrika za proizvodnju hrane u konzervi za kućne ljubimce u Inđiji
Fermina
prva digitalna farma u Srbiji
digitalizacija njiva
nutrino
Željko Ciganović
srpsko mađarska firma za proizvodnju i preradu malina u Arilju
fabrika hrane za životinje Komponenta Ćuprija
fabrika kvasca firme Alltech u Senti
zapis Tare
Italian Food
Pribojsko pivo Osječka pivovara
gradnja kineskog industrijskog parka za plasman i preradu voća i povrća u Srbiji
ETCII Turska
nova klanica junadi u Srbiji
razvoj zaječarskih sela
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE