Izvor: eKapija | Utorak, 22.01.2019.| 13:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

RETROSPEKTIVA 2018 - Investicije i planovi u oblasti INDUSTRIJE koji su izazvali najveće interesovanje korisnika eKapije

(Foto: Montri Nipitvittaya/shutterstock.com)
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2018. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji INDUSTRIJE.

U prethodnoj godini Vlada Republike Srbije, čini se, radila je punom parom kako bi privukla što više domaćih i stranih investitora. U više od dvadeset gradova u Srbiji otvorene su fabrike ili najavljene i započete investicije kojima se predviđa više hiljada radnih mesta.

U medijskoj žiži, prevagu je uzeo RTB Bor i novi strateški partner Ziđin, zbog čega se i na našoj listi visoko kotira. Kinezi su svoje obećanje ispunili i u novu godinu ušli bez dugova prema Srbiji - čist račun, duga ljubav. U Vladi Srbije, inače, imaju velike planove za RTB Bor, a eKapija će ih u narednom periodu svakako pratiti.

Akcenat u godini za nama bio je i na jugu Srbije i oživljavanju industrije u ovom delu naše zemlje. Tako su novinari pomno ispratili neke od investicija, kao što je otvaranje fabrike Aptiv u Leskovcu, u kojoj se proizvode elektroinstalacije za autoindustriju i koja će, kako je najavljeno, do 2020. zaposliti čak 2.000 ljudi.

Inače, prošle godine na prvom mestu naše liste našao se Zumtobel u Nišu. I ove godine zauzima visoko mesto, što pokazuje da je ova investicija, teška 30 mil EUR, bila jedna od većih i značajnijih, kada je u pitanju industrijski sektor Srbije.


Da pogledamo šta ste najviše čitali tokom 2018. godine:


Na prvom mestu nalazi se industrijski kompleks MIND park u Kragujevcu u kojem je 7. decembra otvorena prva fabrika - AMM Manufacturing, koja proizvodi delove za šinska vozila, a u vlasništvu je Bratislava Milanovića. U okviru MIND parka poslovaće i nemački Siemens, koji je početkom februara 2018. preuzeo preduzeće Milanović inženjering iz Kragujevca. Izgradnja industrijskog kompleksa počela je u aprilu prošle godine na površini od 150 hektara, a nalazi se na lokaciji Sobovica-Lužnice, 12 kilometara od Kragujevca.

Inače, do sada je završena prva fabrika MIND grupe gde se obrađuje aluminijum, a počela je izgradnja druge, za obradu čelika, koja treba da bude završena u martu 2019. dok je u septembru 2018. počela izgradnja fabrike Siemens, gde je će taj nemački investitor od jula 2019. godine proizvoditi tramvaje.

Država je, inače, uložila 10 mil EUR u infrastrukturu ove fabrike.

Na drugom mestu je Aptiv iz Leskovca, čiju je fabriku u januaru ove godine otvorila britanska kompanija Delphi. Ovde će proizvoditi elektroinstalacije za autoindustriju, a do 2020. godine trebalo bi da bude zaposleno oko 2.000 ljudi.

U fabrički kompleks, koji se prostire na 30.000 kvadrata, na lokaciji Zelena zona uloženo je 25 mil EUR, a Grad Leskovac je ustupio engleskoj kompaniji šest hektara za tu investiciju.

Podsetimo, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović održao je 27. juna sastanak sa predstavnicima kompanije Aptiv. Na sastanku se razgovaralo o završetku komunalnog opremanja Zelene zone, izgradnji saobraćajnica u ovoj zoni, kao i uređenju kanalizacione mreže.

Na trećoj poziciji naše liste nalazi se američki Adient, koji je deo Johnson Controls, proizvođača auto sedišta i enterijera za automobile. Kako su gradske vlasti najavile, Lozničane čeka posao za 1.500 ljudi.

Inače, Loznica je 16. juna proslavila Dan grada, a tom prilikom je gradonačelnik Vidoje Petrović najavio dolazak dve velike strane kompanije (kineskog Minth-a i Adient-a) koje će uposliti po 1.500 radnika.

Kako eKapija saznaje od gradskih vlasti, probna proizvodnja u Adient-u je počela , ali Grad nije hteo da izađe sa više detalja u vezi ove investicije. Takođe, kako su gradske vlasti saopštile, za Loznicu je zainteresovana i kompanija Rio-Tinto čija se investicija predviđa na oko milijardu dolara.

(Foto: wattana/shutterstock.com)
Kineska kompanija Ziđin koja je zvanično 18. decembra prošle godine preuzela RTB Bor nalazi se na četvrtom mestu.

Dosadašnji generalni direktor Blagoje Spaskovski će u toj kompaniji ostati još tri godine pod ugovorom. On je na svečanosti povodom 65 godina Planinarskog doma na planini Stol rekao da će se i dalje "truditi da doprinese razvoju i RTB-a i grada Bora".

Inače, kineski Ziđin otplatio je apsolutno sve dugove RTB-a Bora iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije preduzeća (UPPR), pa je kompanija u novu godinu ušla rasterećena balasta istorijskog dugovanja. Otplaćen je u celosti i kredit EDC banke za topionicu i novu fabriku sumporne kiseline. Ukupno je državnim institucijama uplaćeno 11 milijardi i 210 miliona dinara, a kanadskoj banci 23 mil EUR i 42,2 mil USD.

Najavljeno je i da, kada se zaokruži ceo ciklus koji Ziđin radi u Srbiji, u vezi sa RTB-om i i u vezi sa projektom Čukaru Peki, Srbija sa proizvodnjom od 200 do 250 hiljada tona bakra godišnje biti treći najveći proizvođač bakra u Evropi.

Na petom mestu je fabrika Vorwerk, u kojoj će se proizvoditi delovi za automobilsku industriju i gde će raditi više od 1.000 ljudi. U industrijskoj zoni u Preljini, na površini od šest hektara, u jednu od fabričkih hala, krajem 2018. su stigle prve mašine za proizvodnju gumenih delova.

U procesu instalacije su četiri mašine namenjene ovoj visokosofisticiranoj proizvodnji, koja je, prema najavama, trebalo da počne do kraja 2018.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović nedavno je izjavio da u nemačkoj kompaniji Vorwerk koja posluje u tom gradu zapošljavanja su u toku. Vrednost te investicije je više od 50 mil EUR, a plan je da se u narednih šest godina pogon proširi na oko 65.000 kvadrata.

Na šestom mestu je Siemens koji je izgradio fabriku kod Kragujevca. Naime, u industrijskoj zoni Sobovica kod Kragujevca, nemački Siemens izgradio je fabriku za proizvodnju kompletnih aluminijumskih karoserija za putničke vagone, a prve isporuke namenjene su austrijskoj železnici. U toj fabrici, kako se navodi, uskoro kreće i proizvodnja delova za tramvaje.

U novembru 2018. mediji su pisali, da će poznati gigant, pored 500 postojećih radnika angažovanih preuzimanjem fabrike od kompanije Milanović inženjering, u novoizgrađenim pogonima, uskoro zaposliti još oko 2.000 radnika.

Inače, do sada je Siemens izgradio hale na oko 40.000 kvadrata, a planom je predviđeno da se pogoni prostiru na oko 60.000 kvadrata.

Sedmo mesto zauzela je kineska kompanija Shandong Linglong. Njeni predstavnici su sa predstavnicima Vlade Srbije 23. avgusta prošle godine potpisali sporazum o izgradnji fabrike automobilskih guma u Zrenjaninu, u koju će biti investirano oko milijardu dolara i gde će raditi 1.500 ljudi.

Sporazum su potpisali ministar privrede Goran Knežević i izvršni direktor kineske kompanije Ven Bang. Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u februaru ove godine, biti položen kamen temeljac za izgradnju kineske fabrike.

Podsetimo, za izgradnju pogona grad Zrenjanin je obezbedio 136 hektara zemljišta, a planirano je da radovi počnu u aprilu 2019. i da se odvijaju u tri faze do marta 2025. godine. Namera kineske kompanije da u Zrenjaninu godišnje proizvodi 13,62 miliona komada radijalnih guma. Na portalu kompanije se navodi da je odluka o investiranju u Srbiju doneta zbog malih troškova investicije, izgradnje, radne snage i utrošene energije u poređenju sa drugim zemljama u Evropi.

(Foto: Brian Kinney/shutterstock.com)
Tafe investicija je na osmom mestu naše retrospektive. Indijska kompanija TAFE je u aprilu 2018. potpisala ugovor o kupovini Industrije mašina i traktora (IMT) Beograd.

IMT je 2. aprila prodat indijskom proizvođaču traktora za 66,8 miliona dinara, što je bila početna cena, a TAFE je bio jedini prijavljeni ponuđač. Indijska kompanija je najavila višemilionsku investiciju, uz proizvodnju najmanje 5.000 traktora u narednih pet godina, s ciljem da se dostigne proizvodnja od 10.000, uz direktno i indirektno zapošljavanje oko 800 radnika.

Na 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, inače, izloženo je devet prototipova budućih IMT traktora koji će se proizvoditi u Srbiji. Tafe je kupio brend IMT-a, kao i intelektualnu svojinu i pet hektara u Jarkovcu gde je nekadašnji jugoslovenski gigant proizvodio prikolice.

Deveto mesto naše liste zauzela je nemačka kompanija ZF Friedrichshafen koja je u junu prošle godine u Pančevu počela izgradnju fabrike za proizvodnju pogonskih sistema za električna vozila, u koju će biti investirano 160 mil EUR i gde je planirano da radi do 1.000 radnika.

Grad Pančevo je nemačkom investitoru besplatno ustupio građevinsko zemljište u Severnoj poslovnoj zoni.

Prva faza investicija biće realizovana do 2021. godine, a obuhvata gradnju objekta površine 25.000 kvadratnih metara na 10,8 hektara površine i otvaranje 540 radnih mesta. U drugoj fazi, od 2022. godine, bio bi proširen lokalitet i izgrađen još jedan objekat od 25.000 kvadrata.

Kompanija ZF zapošljava više od 140.000 ljudi na 230 lokacija u 40 zemalja, a prošle godine je imala prihode od 36,4 mlrd EUR.

Među top 10 investicija u industriji nalazi se južnokorejska kompanija Essex Europe koja je u novembru 2018. u Zrenjaninu otvorila fabriku emajlirane bakarne žice. Fabrika u koju je investirano 30 mil USD, prostire se na 15.000 kvadratnih metara u industrijskoj zoni Jugoistok-Ečka i očekuje se da će ovde do 2023. godine posao pronaći 150 radnika. Za tu investiciju dati su državni podsticaji od 1,6 mil EUR.

Kompanija Essex Europe se bavi novim rešenjima za elektrifikaciju vozila, uz razvoj obnovljivih izvora energije. Deo je Superior Essexa sa sedištem u Atlanti (SAD), koji je u sastavu južnokorejske Grupe LS koja proizvodi elektro-materijal i elektroniku i ima godišnji promet od 19 mlrd USD. Fabrike te kompanije su na tri kontinenta: u SAD, Kanadi, Meksiku, Kini, Maleziji, Nemačkoj, Italiji, Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Na jedanaestom mestu je Kromberg&Schubert fabrika kablova za automobile u Kruševcu, koja je otvorena u junu prethodne godine. U fabriku je do sada investirano 20 mil EUR, a planirano je ukupno ulaganje od 29 mil EUR. U pogonu u Kruševcu na 23.000 kvadrata trenutno radi 565 ljudi, dok je do kraja godine planirano da se uposli još 200. Kada fabrika bude radila u punom kapacitetu, do 2022. godine biće zaposleno 2.500 ljudi.

Na dvanaestoj poziciji je kompanija Minth u Loznici. U oktobru je potpisan sporazum sa kineskom kompanjom Minth Automotive Europe kojim se predviđa izgradnja fabrike u Loznici, gde će biti 1.000 zaposlenih. Kompanija Mint planira da u pogon u Loznici, gde će proizvoditi aluminijumske krovne nosače, obloge za vozila, aluminijumske okvire za vrata i akumulatore, uloži 100 mil EUR. Kako je saopštilo Ministarstvo privrede, investicija će biti realizovana u više faza.

Na trinaestom mestu je druga fabrika Mei Ta u Obrenovcu čija je gradnja počela u aprilu 2018. Vrednost te investicije je 90 mil EUR, a završetak radova, tokom kojih će biti izgrađena postrojenja na površini od 50.000 kvadratnih metara, očekuje se za šest do osam meseci. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kaže da će u novoj fabrici biti zaposleno 1.100 ljudi. Kako je najavljeno, druga fabrika bi trebalo da bude završena u maju ove godine.

Na četrnaestom mestu je kompanija Wieland. U Čačku je 28. juna 2018. potpisan ugovor o investiciji nemačke kompanije Wieland koja planira da u ovom mestu otvori fabriku, a Wieland Electric Srbija počela je proizvodnju 8. oktobra ove godine u iznajmljenom prostoru i do sada je zaposlila oko 50 Čačana.

Petnaesto mesto zauzima fabrika Leoni. Kompanija je obeležila početak izgradnje pogona u Kraljevu, u avgustu 2018. u kojem će do 2023. zaposliti 5.000 radnika. To će biti prva nova fabrika u Kraljevu posle 30 godina i najveća fabrika Leonija u Srbiji. Na Ratarskom imanju u Kraljevu već do kraja 2018. najavljen je završetak prvih 6.500 kvadratnih metara proizvodnog prostora, gde će raditi oko 150 radnika, mahom inženjera i tehničara. Krajem januara ove godine, planiran je početak probne proizvodnje kablovskih sistema za jednog od najvećih proizvođača automobila i vozila na svetu – Mercedes. Leoni će u izgradnju i opremanje fabrike u Kraljevu uložiti 60 mil EUR.


Dalje na našoj listi najčitanijih investicija u oblasti Industrije nalaze se:

otvaranje pogona Zumtobel fabrike LED rasvete u Nišu (16. mesto), najava gradnje objekata CTPark Belgrade West i CTPark Novi Sad (17. mesto), Nevsun investicija u nalazište Čukaru Peki, preuzimanje od strane Zijing (18. mesto), Egston fabrika kablovskih sistema u Pančevu (19. mesto), Kompanija Kleemann liftovi, planira gradnju novog pogona u Šimanovcima (20. mesto), nova fabrika Albon - auto delova u Rumi (21. mesto), otvorena nova fabrika Henkel Somat u Kruševcu (22. mesto), Kineski električni autobusi u fabrici Ikarbus (23.mesto), izgradnja kineskog industrijskog parka Borča u Beogradu (24. mesto), italijanski brend Ariston bojleri planira gradnju u nove fabrike u Svilajncu (25. mesto), zatim, Caminada fabrika brizgane plastike za elektroindustriju Subotica (26. mesto), Wood feel fabrika nameštaja u Kuršumliji (27. mesto), Kinesko-srpski industrijski park Smederevo (28. mesto), započeta probna proizvodnja Rimaster fabrike kablova u Paraćinu (29. mesto), Zastava oružje – novi pogon (30. mesto).


Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji INDUSTRIJA i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju u kategoriji TRGOVINSKI CENTRI, NEKRETNINE (stambeni i poslovni prostor), SAOBRAĆAJ, KOMUNALNA INFRASTRUKTURA I ENERGETIKA, TELEKOMUNIKACIJA I IT.

Firme:
eKapija.com Beograd
Milanović Industries Group d.o.o. Kragujevac
Tehnogradnja d.o.o. Kruševac
Grad Leskovac
Aptiv Packard d.o.o. Leskovac
Delphi Packard d.o.o. Novi Sad
Predsedništvo Republike Srbije
Serbia Zijin Copper doo
Zijin Mining Group Co Beijing
Grad Kragujevac
Kleemann Liftovi d.o.o. Šimanovci
Opština Ruma
Henkel Srbija d.o.o
Ambasada SR Nemačke Beograd
Ikarbus a.d. Zemun
Albon Engineering & Manufacturing Pećinci
Ministarstvo finansija Republike Srbije
China Road and Bridge Corporation Serbia ogranak Beograd
Luka Beograd a.d. Beograd
Ariston Italija
Egston System Electronics d.o.o. Pančevo
Tehnomarket d.o.o. Pančevo
Opština Svilajnac
Nevsun Resources Ltd.
JP PTP Subotica
Grad Subotica
SIEMENS AG Beograd
Contiental Subotica
Gordon d.o.o. Subotica
Swarovski Subotica doo
Simpo ŠIK d.o.o. Kuršumlija
4CAM S.R.L. Ogranak Novi Sad
Ametek d.o.o. Subotica
Norma Grupa JIE d.o.o. Subotica
Continental Automotive Serbia d.o.o.
Železara Smederevo d.o.o.
RIMASTER d.o.o.
Opština Paraćin
Zastava oružje a.d. Kragujevac
Shandong Linglong Tyre Co.,Ltd.
Ministarstvo privrede Republike Srbije
ZF Friedrichshafen AG Beograd
Grad Beograd
Grad Pančevo
IMT d.o.o. Beograd
Vorwerk autotec d.o.o. Serbia Čačak
VORWERK AUTOTEC GmbH & Co. KG
Siemens AG Munich
Essex Balkan d.o.o.
Kromberg & Schubert d.o.o. Kruševac
MINTH AUTOMOTIVE EUROPE DOO
Cheerplan HK Limited
MEI TA Europe Obrenovac
Gradska opština Obrenovac
Grad Čačak
Slovas d.o.o. Čačak
Leoni Wiring System Southeast d.o.o. Prokuplje
ZG Lighting d.o.o. Beograd
CTP invest d.o.o.
Freeport-McMoRan Copper & Gold Phoenix Arizona
Tagovi:
eKapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2018
retrospektiva industrije
retrospektiva industrije 2018
Adient SAD
industrijiski kompleks Mind Kragujevac
Sobovica
Lužnica
dug RTB Bora
obrada aluminijuma
Zelena zona
proizvodnja auto sedišta
poslovanje RTB Bora
Ziđin
Čukaru Peki
proizvodnja delova za automobile
Milun Todorović
industrijska zona Sobovica
Goran Knežević
radijalne gume
proizvodnja radijalnih guma
traktori u Srbiji
proizvodnja traktora u Srbiji
pogonski sistemi za električna vozila
bakarne žice
proizvodnja bakarnih žica
kablovi za sutomobile
krovni nosači
proizvodnja krovnih nosača
obloge za vozila
proizvodnja obloga za vozila
alumijumski okviri za vrata
akumulatori
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE