Izvor: eKapija | Ponedeljak, 21.01.2019.| 15:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

RETROSPEKTIVA 2018 - Investicije i planovi u oblasti TELEKOMUNIKACIJA I IT-a koji su izazvali najveće interesovanje korisnika eKapije

Ilustracija
Ilustracija (Foto: hxdyl/shutterstock.com )
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2018. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji TELEKOMUNIKACIJE I IT.

Proteklu godinu definitivno su obeležile akvizicije telekomunikacionih kompanija, pa je tako Telenor Srbija prodat, dok je Telekom Srbija nastavio da širi mrežu kupovinom novih kablovskih operatora, uz najavu daljih investicija. Prva TV i O2 TV dobili su novog vlasnika - Kopernikus, a ulaganja je nastavila i United Grupa.

Dobra reputacija Srbije u IT svetu potvrđena je najavama i(li) otvaranjima razvojnih centara renomiranih svetskih kompanija - Continental je otvorio centar u Novom Sadu, Draxlmaier u Beogradu, a slično razmišlja i SAP. U Šapcu planiraju informatički inkubator, a u Kragujevcu će se graditi državni data centar.

Još neke visokotehnološke kompanije su odlučile da dođu u Srbiju, pa je tako počeo da vozi Yandex taxi, NCR je najavio nove investicije, a spekulisalo se i o dolasku Alibabe, koji je za sada odložen, pošto je kineski e-trgovac odlučio da svoj logistički centar gradi u Belgiji.

Prošle godine se na prvom mestu naše liste našla Agrisens platforma, a i ove godine je visoko kotirana digitalna farma u Bačkoj Topoli, što dokazuje da se IT rešenja i savremene tehnologije sve više primenjuju i u poljoprivredi.

Da pogledajmo šta ste najviše čitali tokom 2018. godine.

Na prvom mestu ovogodišnje liste našla se prodaja Telenora Srbija, kompanije koja u našoj zemlji posluje od 2006. godine i ima više od tri miliona korisnika. Već krajem januara i početkom februara 2018. Telenor je potvrdio da postoji interesovanje za preuzimanje njenog poslovanja u mobilnom sektoru u Srbiji, Mađarskoj, Crnoj Gori i Bugarskoj. Ove najave pokazale su se tačnim, pa je sredinom marta PPF grupa potpisala ugovor vredan 2,8 mlrd EUR o kupovini poslovanja Telenora, a transakcija je uključila mobilne operacije u četiri zemlje i provajdera tehničkih usluga Telenor Common Operation (TnCo).

U avgustu je PPF grupa dobila i odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije Srbije da preuzme Telenor banku, koja je deo Telenor grupe.

Drugu poziciju zauzeo je Telekom Srbija koji je u julu obelodanio svoje planove za kupovinu kablovskih operatora. Realizacija je usledila u novembru, kada je kompanija postala vlasnik Kopernikus Technology, a u decembru i još dva manja operatora - Radijus Vektor i AVcom.

(Foto: telekom.rs)
Aktivni su bili i u regionu, pa je Telekom bio zainteresovan za kupovinu Telekoma Albanija, gde je čak bio i najbolji ponuđač, ali je politika umešala prste, pa je srpska kompanija proglašena nepoželjnom u Tirani. Zato je u susednoj BiH ćerka firma - Telekom Srpske dobio odobrenje da preuzme Blicnet. Iz Telekoma najavljuju da će nastaviti sa akvizicijama u okviru svoje razvojne strategije "Milion plus".

Telekomovu kupovinu Kopernikusa mnogi su povezali sa događajem koji je usledio i koji se našao na trećem mestu naše liste - prodajom kanala Antena Grupe u Srbiji i Crnoj Gori upravo vlasniku Kopernikusa Srđanu Milovanoviću. Tako su Prva televizija, O2 TV, Prva TV Crna Gora, Play Radio, šest kablovskih kanala i tri portala - prva.rs, o2tv.rs i b92.net, dobili novog gazdu, a vrednost akvizicije iznosila je oko 180 mil EUR.

Iz Antena grupe su naveli da je promena osnivačkih prava deo poslovne strategije kompanije koja će se fokusirati dalje na razvoj osnovne delatnosti i poslovanja.

Četvrtoplasirana je United Grupa koja je u aprilu 2018. najavila značajne investicije u Srbiji od skoro 300 mil EUR. Dragica Pilipović Chaffey, potpredsednica za korporativne poslove, istakla je da će "nova investicija značajno povećati dostupnost visokokvalitetnih digitalnih usluga koje United Group pruža u Srbiji".

U međuvremenu je United Media u maju kupila Srpsku naučnu televiziju, od koje je krajem godine nastao novi kanal Brainz, dok je početkom juna i Direct Media postala deo velikog "United" sistema.

Srbija je u martu 2018. dobila prvu digitalnu farmu, u Krivaji kod Bačke Topole. Ovaj kompleks zauzeo je petu poziciju liste eKapije, čime je potvrđena sve veća primena informacionih tehnologija i savremenih tehnoloških rešenja u poljoprivredi. Naime, Institut Biosens omogućio je digitalizaciju njiva pomoću dronova, senzora, robota Lale i Sose, kao i satelitskih snimaka koji poljoprivrednicima omogućavaju da, između ostalog, znaju tačno koliko usevima treba vode i đubriva.

Ilustracija
Ilustracija (Foto: ronstik/shutterstock.com)
Osim fizičkog dela digitalne farme, na kom su izloženi različiti savremeni uređaji, alati i mehanizacija, digitalna farma ima i svoj virtuelni deo – platformu digitalne poljoprivrede Srbije AgroSens, koja omogućava praćenje stanja useva i planiranje poljoprivrednih aktivnosti uz pomoć mobilnog telefona ili računara.

Šesto mesto zaslužila je kineska kompanija Alibaba, sa kojom je Vlada Srbije u septembru razgovarala o daljoj saradnji u oblasti onlajn turizma i elektronske trgovine i plaćanja. U novembru je potpisan Ugovor o poverljivosti koji obema stranama nalaže da ne objavljuju u javnosti informacije o toku pregovora. Zato je javnost nastavila da razmatra moguće otvaranje logističkog centra Alibabe u Srbiji, ali se ispostavilo da su to bile samo lepe želje, pošto je kineski gigant e-trgovine odlučio da novi centar otvori u belgijskom Liježu.

Nemačka kompanija Continental je sedmoplasirana, pošto je u martu u Novom Sadu otvorila svoj Centar za istraživanje i razvoj. Kako je rečeno na otvaranju, dve poslovne jedinice baviće se razvojem sistema elektronske kontrole enterijera vozila i razvojem sistema elektronske kontrole bezbednosti vozila. U planu je da u narednim godinama Continental zaposli 500 radnika u Novom Sadu, uglavnom u oblasti softvera i sistemskog inženjeringa, a njihova bruto plata trebalo bi da bude oko 2.000 EUR.

NCR Srbija našao se na osmoj poziciji, pošto je najavljeno da će kompanija zapošljavati u Srbiji više od 4.000 ljudi. Nastavljena je i priča o izgradnji tehnološkog kampusa NCR u beogradskom Bloku 42, koja je započeta još 2017. kada se našla i na drugom mestu naše liste. Tada je iz kompanije saopšteno da bi kampus trebalo da bude izgrađen u naredne dve ili tri godine, kako bi na jednom mestu objedinio radnike sa šest različitih lokacija. Takođe, najavljeno je da će NCR do 2027. u Srbiji uložiti oko 400 mil EUR.

Slično razmišljaju i u nemačkoj Draxlmaier Grupi, koja je u martu otvorila u Beogradu svoj razvojni centar. Deveto mesto zaslužili su, između ostalog i najavom da će zaposliti 60 softver i hardver inženjera koji će raditi na razvoju tehnologija za automobile budućnosti. Novi Draxlmaier Automotive Electronic Centar Beograd se nalazi u Airport City centru u Novom Beogradu, a otvaranjem razvojnog centra kompanija proširuje svoje poslovanje u Srbiji i stvara mogućnosti za razvoj novih tehnologija i ulaganje u sektor automobilske elektronike.

Ilustracija
Ilustracija (Foto: everything possible/shutterstock.com)
Inače, Draxlmaier Grupa posluje u Zrenjaninu od 2008. godine, gde zapošljava više od 5.000 radnika koji proizvode sisteme električnih instalacija za premijum proizvođače automobila.

Među Top 10 investicionih priča našla se i nemačka kompanija SAP koja je u aprilu preuzela kompaniju Callidus Software i tako pojačala svoje prisustvo u Srbiji. Iz SAP-a su tada istakli da je praksa u čitavom svetu, pa i zemljama našeg regiona koje su članice EU, da se otvaraju centri koji zapošljavaju veliki broj ljudi i da bi ova praksa mogla da se ostvari i u Srbiji ukoliko se za to stvore uslovi.

Dalje na našoj listi najčitanijih investicija u oblasti Telekomunikacija i IT-a, nalaze se ruski Yandex.Taxi koji je stigao u Beograd i sa sobom doneo novu mapu grada, naručivanje vožnje putem aplikacije i neke druge novitete (11. mesto), planirani informatički inkubator u Šapcu (12. mesto), najava ministra Nenada Popovića (neostvarena) da će 5G tehnologija stići u Srbiju do kraja 2018. godine (13. pozicija), državni data centar čija će izgradnja u Kragujevcu koštati 40 mil EUR (14. mesto) i atraktivna svetska franšiza Muzej iluzija, koja je u maja stigla u Beograd (15. pozicija).

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji TELEKOMUNIKACIJE i IT i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju u kategoriji TRGOVINSKI CENTRI, NEKRETNINE (stambeni i poslovni prostor), SAOBRAĆAJ, KOMUNALNA INFRASTRUKTURA I ENERGETIKA.

Firme:
eKapija.com Beograd
Telenor d.o.o. Beograd
TELENOR ASA
PPF Group N.V. Netherlands
Mobi Banka ad Beograd
Telekom Srbija a.d. Beograd
Moja Supernova doo Beograd
Radijus vektor Beograd
AVcom d.o.o. Beograd
Mtel Banjaluka
Blicnet d.o.o. Banja Luka
Antenna Group Grčka
PRVA Srpska Televizija Beograd
B92 Beograd
Play radio doo Beograd
UG. UNITED GROUP INC Beograd
United Grupa BROADBAND INVESTMENT S.à r.l.
IDJDigital
Srpska naučna televizija
Direct media a.d. Beograd
BioSense Novi Sad
Alibaba Group Hong Kong Kina
Yandex.Taxi
Muzej iluzija Beograd
DAD Dräxlmaier Automotive d.o.o. Zrenjanin
Tagovi:
eKapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2018
retrospektiva telekomunikacije i it
retrospektiva telekomunikacije it 2018
Telekom Albanija
Prva televizija
O2 TV
Prva TV Crna Gora
Play Radio
prva rs
o2tv rs
b92 net
United Media
Brainz TV
Krivaja
logistički centar Alibaba
Continental
NCR Srbija
NCR kampus
Draxlmaier Grupa
Drekslmajer Grupa
Draxlmaier Automotive Electronic Centar Beograd
SAP
SAP centar
Callidus Software
Informatički inkubator Šabac
Državni data centar Kragujevac
Srđan Milovanović
Dragica Pilipović Chaffey
digitalizacija
digitalne usluge
prodaja Telenora
prodaja Telenor banke
akvizicije Telekoma Srbija
strategija Milion plus
prodaja Kopernikusa
prodaja Antena grupe
dronovi
senzori
robot Lala
robot Sosa
IT u poljoprivredi
AgroSens
elektronska trgovina
e trgovina
onlajn turizam
razvojni centar Continental
razvojni centar Draxlmaier Grupe
automobilska elektronika
5G tehnologija
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE