Izvor: Blic | Nedelja, 02.09.2018.| 16:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Italian Food ulaže 10 mil EUR u izgradnju pogona za preradu voća u Priboju - Posao za više od 50 ljudi

Ilustracija (Foto: kaband/shutterstock.com)
Jedna od najpoznatijih italijanskih kompanija za preradu voća - Italian Food, uložiće 10 mil EUR u izgradnju svog pogona za kaše, bistre sokove i voćne koncentrate u Priboju, saznaje Blic.

Na taj način voćarima ovog dela Srbije biće rešeno pitanje plasmana proizvoda, koji je do sada bio nepredvidiv jer je uslove i cenu diktiralo nekoliko hladnjačara. O ovoj investiciji je u petak (31. avgusta 2018. godine) ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obavestio voćare iz Priboja, Prijepolja i okolnih mesta.

Izvor Blica iz Nemanjine 11 tvrdi da su sve kockice oko ulaganja Italijana u našu poljoprivredu, posle godinu dana pregovora, sklopljene, i da bi uskoro trebalo da se postavi kamen temeljac.

- Ovo je izuzetno važna investicija za poljoprivrednike iz ovog dela Srbije, tim pre što se radi o svetski poznatom prerađivaču voća koji posluje u Evropi, Aziji i Americi, čiji su klijenti mnoge vodeće kompanije, uključujući i Nestle. Oni će otkupljivati od srpskih poljoprivrednika maline, šumsko voće, jabuke, šljive, višnje, kajsije, breskve, jagode, kruške, trešnje i drugo voće i prerađivati ga. To znači da će poljoprivrednici obezbediti siguran plasman za proizvode, a dodatni benefit će biti i upošljavanje više od 50 ljudi - navodi sagovornik Blica.

Iz Ministarstva poljoprivrede su indirektno potvrdili ova saznanja.

- Pogon će biti izgrađen u okolini Priboja, i to za preradu voća u kaše, bistre sokove i voćne koncentrate, ali detalji oko ove investicije biće poznati uskoro. Reč je o izuzetno kredibilnom italijanskom investitoru koji ima svoju mrežu na nekoliko kontinenata. To je veoma važno za srpske voćare koji će imati siguran plasman voća, ali i za državu - kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.