NavMenu

Pad prehrambene proizvodnje u septembru posledica zatvaranja granice sa Hrvatskom

Izvor: Beta Petak, 13.11.2015. 11:35
Komentari
Podeli
(Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Ekonomista Stojan Stamenković izjavio je u četvrtak, 12. novembra 2015. godine, da je u septembru zabeležen oštar pad proizvodnje prehrambene industrije od 8,7% i da je to posledica višednevnog zatvaranja granice sa Hrvatskom.

On je na predstavljanju novog broja časopisa "Makroekonomske analize i trendovi" pad proizvodnje prehrambene industrije u septembru ocenio kao "lom" koji je bio incidentan i jednokratan i izrazio očekivanje da bi već u oktobru trebalo da se vrati u normalne okvire. Stamenković je rekao da se od početka godine prehrambena industrija odlikovala stabilnim rastom, odnosno da je od januara do avgusta zabeležen stalni rast od 0,33% mesečno.

- U septembru je došlo do loma svih ovih pokazatelja. Umesto očekivanog rasta od 5 do 6% ostvaren je međugodišnji pad proizvodnje ove oblasti za 8,7% - kazao je Stamenković.

On je objasnio da je pad proizvodnje prehrambenih proizvoda povezan sa padom vrednosti izvoza prehrambene industrije i sa padom inače rastućeg uvoza poljoprivrednih proizvoda. Prema njegovim rečima, vrednost pada septembarskog izvoza u četiri grane prehrambene industrije procenjena je na oko 22 mil EUR.

- To je posledica zatvaranja granice sa Hrvatskom. Niti su sirovine iz uvoza mogle da uđu u Srbiju, niti je moglo da se izveze iz Srbije - rekao je Stamenković.

On je rekao da je krajnje je vreme da se na migrantsku krizu gleda i iz "ekonomskog ugla", što znači da bi se migrantskom krizom, osim ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina, trebalo da bavi i ministar finansija Dušan Vujović.

- Migrantska kriza ne traži samo humanitarne akcije, već može izazvati i poremećaje u ekonomskom razvoju, ne samo direktno u Srbiji, već i indirektno, preko okruženja. Sada je već postalo očigledno da su ta kriza i njeni mogući efekti letos bili potcenjeni i u Srbiji i u EU - rekao je Stamenković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.05.2024.  |  Energija

Izraelska kompanija Nofar Energy u Adi počela gradnju najveće solarne elektrane u Srbiji - Projekat vredan 25 mil EUR

Nofar Energy postavio je kamen temeljac za najveću solarnu elektranu u Srbiji. Projekat je vredan 25 mil EUR sa procenom godišnje proizvodnje električne energije od 33.150.000 kWh. Danas je izraelska kompanija Nofar Energy postavila kamen temeljac za dve solarne elektrane kapaciteta 26 MW. Po ukupnom kapacitetu, ovo je najveći solarni park koji bi trebalo da bude priključen na mrežu do kraja godine. Ovim činom počinje izgradnja dve

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.