NavMenu

U Čačku postavljen kamen temeljac za fabriku nemačke PWO Grupe - Ulaganje od 89 mil EUR i posao za više od 500 ljudi

Izvor: Beta Utorak, 28.05.2024. 13:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: aSuruwataRi/shutterstock.com)Ilustracija
Kamen temeljac za izgradnju nove fabrike nemačke kompanije PWO Grupa, koja se bavi proizvodnjom delova i opreme za motorna vozila, a u koju će biti uloženo 89 mil EUR, postavljen je u Preljini kod Čačka. U Čačku je PWO Gropa planirala izgradnju pogona za razvoj i proizvodnju delova, alata, sklopova i komponenata za automobilsku industriju. U ovoj fabrici trebalo bi da bude zaposleno više od 500 ljudi.

Izvršni direktor PWO Grupe Karl Lazarini kazao je Srbija postala "magnet za mnoge kompanije u međunarodnoj auto-industriji".

- Svaka peta strana investicija u Srbiji je u oblasti mobilnosti. Srbija je postala pobednik u reorganizovanju proizvodnje u oblasti mobilnosti u Evropi, posebno kada se radi o elektro-vozilima. Srbija je jedna od top tri zemlje sa relativno najvećim rastom u izvozu komopnenti za elektro-vozila - rekao je on.

Lazarini je istakao da kompanija veruje u odabranu lokaciju u Čačku. Podsetio je i da je PWO srednje velika, inovativna kompanija sa devet proizvodnih lokacija i 3.000 zaposlenih.

- Ono što mi proizvodimo može se naći u skorio svakom automobilu, u sedištima, vazdušnim suspenzijama, kućištima za električne motore, instrument-tablama, u delovima šasije, u svom baterijama. Naša glavna kompetencija leži u razvoju lakih metalnih komponenti i sistemima. Mi čelik pravimo lakim, što znači manja težina u automobilu, odnosno niska potrošnja energije i troškovi vožnje - ukazao je Lazarini.

Dodao je i da je Nemačka najveći kupac srpskih izvoznih proizvoda i usluga, jer 13,7% ukupnog izvoza iz Srbije ide u Nemačku, dok je istovremeno Nemačka najveći dobavljač Srbije, te da je trgovinski bilans skoro ujednačen.

- Čačak i PWO će postati još jedno uspešno poglavlje u ekonomskoj istoriji Srbije. PWO planira da stvori više od 500 atraktivnih i dobro plaćenih poslova koji će pomoći da se izgradi budućnost zelene mobilnosti - ocenio je on.

Istakao je i da kompanija planira partnerstvo sa lokalnim obrazovnim ustanovama radi obezbeđivanja saradnje u istraživanjima, ali i veću saradnju sa lokalnim dobavljačima.

- Verujemo da će to narasti i do 800 ljudi, jer je to nivo zapošljavanja PWO Grupe i u Češkoj i u Meksiku, svuda gde su otvarali svoje fabrike - istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom polaganja kamena temeljca, ukazavši da je država za taj projekat izdvojila nepunih 17 mil EUR subvencija.

Vučić je istakao i da pet od 15 kompanija, koje su najveći izvoznici iz Srbije, dolaze iz Nemačke od koje očekuje da i u narednom periodu još više od saradnje sa tom zemljom. On je ocenio i da prethodni dani nisu bili laki za za odnose dve zemlje.

- Jasno je da su u političkoj sferi postojale stvari koje su nas razvdajale i jasno je da u tom segmentu neće sve biti lako ni u budućnosti, ali sam saglasan da problem moramo da rešavamo dijalogom - kazao je Vučić dodajući da je ekonomska saradnja dve zemlje skoro pa savršena.

- U Srbiji 82.000 ljudi radi u nemačkim kompanijama. Trgovinska i razmena usluga u ovoj godini dostići će gotovo 12 mlrd EUR. Nemačka je broj jedan što se tiče saradnje Srbije sa bilo kojom zemljom u svetu - napomenuo je on.

Dodao je da će investicija PWO pomoći da mladi iz Mašinsko-saobraćajne škole i sa Tehničkog fakulteta imaju osiguranu budućnost u Čačku. Vučić je zamolio menadžment kompanije PWO da u Srbiji izgrade još neku fabriku do 2027. godine, jer tada Srbije mora da prekine sa davanjem državne pomoći za investitore, zbog dogovora sa EU.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad kazala je da se do sada 30% svih nemačkih investicija u Srbiji odnosi na automobilski sektor.

- Ove investicije kreirale su 38.000 radnih mesta. PWO će da unapredi taj angažman - rekla je ona.

Ona smatra da će dolazak kompanije PWO na srpsko tržište dodatno da konsoliduje jake veze Nemačke i Srbije u stručnom obrazovanju i nauci.

- Naše ekonomske veze oslanjaju se na politički dijalog, na regionalni angažman Nemačke u okviru Berlinskog procesa, a i na nemačku podršku srpskog energetskog sektora. Nemačku i Srbiju povezuje istorija puna promena. Sadašnjost sa brojnim izazovima zahteva odlučno i zajedničko delovanje. Kada je reč o budućnosti, zajednička nam je želja da Srbija uskoro postane članica EU. Bez obzira na sve što nas sada razdvaja, možemo da se pouzdamo u iskren dijalog ispunjen poverenjem, kao dobru predispoziciju za unapređenje ekonomke saradnje - kazala je Konrad.

Grupacija PWO robu plasira uglavnom u zemlje Evropske unije, Kine i Meksika, a u 2022. godini ostvarila konsolidovani prihod od 27 mil EUR i zapošljavala skoro 3.000 radnika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.06.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Privremeni organ usvaja projekat JPP za poteze 300, 400, 500 i još 30 gradskih linija - Procenjena vrednost posla 175 milijardi dinara, već se pominje i potencijalni nosilac konzorcijuma

Tek što je završen postupak za dodelu poteza 100 i 700 privatnom partneru, grad Beograd usvojiće i odluku o predlogu projekta o javno-privatnom partnerstvu za poveravanje obavljanja komunalne delatnosti javnog autobuskog gradskog prevoza putnika na potezima 300 (Grocka i Zvezdara), 400 (Voždovac), 500 (Rakovica i Čukarica) i na delu linija koje prolaze preko Savskog venca. Tačka o usvajanju ovako bitne i finansijski pozamašne odluke naći

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.