NavMenu

Srpska fabrika stakla u Paraćinu isporučila prve narudžbine domaćim kupcima

Izvor: Beta Utorak, 28.05.2024. 11:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: voylodyon/shutterstock.com)Ilustracija
Srpska fabrika stakla u Paraćinu objavila je da su, nakon što je 7. maja puštena prva probna proizvodnja ambalažnog stakla iz nove peći, isporučene prve narudžbine domaćim kupcima. Navedeno je da je optimalni proizvodni kapacitet peći 270 tona dnevno, a trenutno se na tri proizvodne linije u fabrici napuni približno 350 paleta dnevno.

Podseća se da je, nakon što je međunarodna staklarska grupa Vaider Grupa krajem 2022. godine preuzela Srpsku fabriku stakla, bilo potrebno obustaviti proizvodnju usled dotrajalosti starih peći, da bi usledili sanacioni radovi u trajanju od godinu i po dana, a potom i investicija od 50 mil EUR za modernizaciju proizvodnje, a uz podršku Vlade Srbije.

Naglašeno je da su proizvodne mašine AIS, koje staklenu masu pretvaraju u flašu, najmodernije mašine te vrste na svetu i omogućavaju da se svakog minuta u fabrici u Paraćinu proizvede više od 300 flaša. Dodaje se i da mašine mogu da proizvode širok asortiman staklene ambalaže – flaša, flašica od samo 10 mililitara do velikih tegli i flaša od 2,5 i više litara. Dodatno, u Srpskoj fabrici stakla mogu dnevno da recikliraju 200 tona stakla, pri čemu je veći deo sirovina iz Srbije.

Cilj uprave Vaider Grupe je da Srpska fabrika stakla u Paraćinu postane ključni proizvođač visokokvalitentnog ambalažnog stakla u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi, navedeno je u saopštenju.
Srpska fabrika stakla Paraćin
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.06.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Privremeni organ usvaja projekat JPP za poteze 300, 400, 500 i još 30 gradskih linija - Procenjena vrednost posla 175 milijardi dinara, već se pominje i potencijalni nosilac konzorcijuma

Tek što je završen postupak za dodelu poteza 100 i 700 privatnom partneru, grad Beograd usvojiće i odluku o predlogu projekta o javno-privatnom partnerstvu za poveravanje obavljanja komunalne delatnosti javnog autobuskog gradskog prevoza putnika na potezima 300 (Grocka i Zvezdara), 400 (Voždovac), 500 (Rakovica i Čukarica) i na delu linija koje prolaze preko Savskog venca. Tačka o usvajanju ovako bitne i finansijski pozamašne odluke naći

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.