NavMenu

Potpisani sporazumi za drugu fazu projekta razvoja tržišta biomase u Srbiji

Izvor: eKapija Utorak, 14.05.2024. 12:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević potpisale su sporazume sa direktorom Kancelarije Nemačke razvojne banke KfW u Beogradu Karstenom Sandhopom za drugu fazu programa "Obnovljivi izvori energije – razvoj tržišta biomase u Srbiji".

U projektu, koji će obezbediti finansiranje izgradnje i rekonstrukcije do pet sistema daljinskog grejanja koji zamenjuju zagađujuća i neefikasna fosilna goriva, učestvovaće opštine Prijepolje, Novi Pazar, Majdanpek, Bajina Bašta, Niš i Rača.

Đedović Handanović je izjavila da je neophodno da vodimo računa o tome ne samo odakle dobijamo električnu energiju već i toplotnu, dodavši da država podržava ulaganja u toplane kako bi se smanjilo rasipanje energije, omogućilo korišćenje energenata koji ne zagađuju vazduh i obezbedilo kvalitetno grejanje po održivim cenama.

Ona je navela da je prva faza projekta završena ove godine, uz podršku vlada Nemačke i Švajcarske, kada je puštena u rad toplana na biomasu u Majdanpeku, dodajući da je EU godinama unazad naš najvažniji trgovinski partner i najveći investitor i donator.

Ministarka je ujedno podsetila na to da je Evropska unija podržala izgradnju gasovoda Srbija–Bugarska, razvoj prenosne mreže, olakšice za energetski ugrožene kupce, kao i rekonstrukciju hidroelektrana.

Prema njenim rečima, glavni benefiti realizacije druge faze projekta su zdravije i jeftinije grejanje za građane, smanjenje gubitaka na mreži za 8% i emisije ugljen-dioksida za oko 88% i sumpor-dioksida za 99%.

Takođe, Đedović Handanović je napomenula da će se omogućiti prelazak na plaćanje energije prema potrošnji, što je, kako je podvukla, važno sa aspekta uštede energije i odgovornijeg ponašanja kada je u pitanju njeno trošenje.

Miščević je rekla da se druga faza projekta odnosi na dodavanje kapaciteta postojećim toplanama i stavljanje novih kotlova u kotlarnicama i dodala da je prva faza projekta dovela do smanjenja emisije ugljen-dioksida i sumpor-dioksida.

- To je ono što proističe iz svih projekata koje dogovaramo sa Evropskom unijom i svakom pojedinačnom državom - ukazala je ona.

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji istakao je da je ovo novo poglavlje Srbije ka energetskoj tranziciji i da je prva faza programa već pokazala vidljive rezultate i to je podrška zelenoj agendi Srbije.

On je dodao da program pospešuje lokalni razvoj Srbije, podsećajući na to da je u proteklih deset godina EU uložila 600 mil EURu energetski sektor Srbije.

Završetak projekta u opštinama očekuje se za oko godinu dana, a primarni cilj je da 90% proizvodnje energije dolazi iz održivih izvora, prvenstveno od biomase drvne sečke.

Vrednost projekta iznosi 32 mil EUR, od čega su grantovi u iznosu od 9 mil EUR iz Regionalnog programa EU za energetsku efikasnost u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan, 2 mil EUR od Vlade Nemačke i 1 mil EUR iz Instrumenta EU za pretpristupnu pomoć, kao i zajam u iznosu od 20 mil EUR od Nemačke razvojne banke KfW.

Vlada Srbije je 2019. godine uz podršku KfW-a započela program "Razvoj tržišta biomase u Srbiji", koji je imao za cilj promociju korišćenja biomase u sistemima daljinskog grejanja.

Prva faza programa, vredna 27 mil EUR, obuhvatila je opštine Mali Zvornik, Priboj, Novi Pazar i Majdanpek, koje su prebacile svoje sisteme daljinskog grejanja na drvnu masu.

Druga faza programa ima za cilj proširenje inicijative na zainteresovane opštine radi obezbeđivanja sigurnosti, efikasnog i ekološki prihvatljivog grejanja za potrošače priključene na sisteme daljinskog grejanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.06.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Privremeni organ usvaja projekat JPP za poteze 300, 400, 500 i još 30 gradskih linija - Procenjena vrednost posla 175 milijardi dinara, već se pominje i potencijalni nosilac konzorcijuma

Tek što je završen postupak za dodelu poteza 100 i 700 privatnom partneru, grad Beograd usvojiće i odluku o predlogu projekta o javno-privatnom partnerstvu za poveravanje obavljanja komunalne delatnosti javnog autobuskog gradskog prevoza putnika na potezima 300 (Grocka i Zvezdara), 400 (Voždovac), 500 (Rakovica i Čukarica) i na delu linija koje prolaze preko Savskog venca. Tačka o usvajanju ovako bitne i finansijski pozamašne odluke naći

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.