NavMenu

Ferrero nudi pomoć poljoprivrednicima - Uzgoj lešnika u Srbiji može biti unosan posao

Izvor: eKapija Utorak, 14.05.2019. 13:34
Komentari
Podeli
Kompanija Ferrero Agriser već nekoliko godina posluje u Srbiji, gde se bavi uzgojem lešnika. Kako to rade i na koji način svakodnevno unapređuju svoju proizvodnju, imali smo priliku da čujemo na seminaru Inovacije u poljoprivredi, koji je održan 11. maja u organizaciji Italijanske agencije za spoljnu trgovinu.

Frejzer Skot iz kompanije Ferrero podelio je iskustva ove kompanije kada je reč o primeni inovacija u poslovanju. Kako je rekao za eKapiju, Srbija, ali i zemlje regiona veoma su atraktivno tržište za Ferrero, ističući da naša zemlja ima ogroman potencijal kada je reč o razvoju poljoprivrede.

- Mi smo našu investiciju u Srbiji počeli pre nekih tri, četiri godine, gde smo zasadili lešnike na 600 hektara u Vojvodini. Još uvek smo u nekoj ranoj fazi, ali se nadam da ćemo u narednih šest, sedam godina ostvariti punu proizvodnju. Takođe, osim što razvijamo sopstvenu proizvodnju, tražimo i druge poljprivrednike koji su zainteresovani da se bave uzgojem lešnika, kako bismo mogli da im damo platformu za uspešnu proizvodnju ovog koštunjavog ploda ovde u Srbiji - rekao je Frejzer Skot za eKapiju.

Kako navodi, pre nekoliko godina u Srbiji je bilo nekoliko plantaža pod lešnicima, pa kada je Ferrero tražio snabdevače iz Srbije, kao najbolje rešenje nametnulo se pokretanje sopstvene proizvodnje.

- Rešili smo da sami investiramo u proizvodnju lešnika u Srbiji. Smatram da je vaša zemlja zaista pogodna za to. Zato i želimo da što više poljoprivrednika poseti našu farmu i vide na koji način mi to radimo, kako bi u budućnosti razvili uspešan i unosan biznis. Cilj nam je da u Srbiji bude još više zemlje pod lešnicima - ističe Skot.

Prema njegovim rečima, Srbija je zemlja poljoprivrednika, i to veoma dobrih.

- To možete da vidite u bilo kom delu Srbije. Bilo da se bave uzgojem kukuruza, ječma, ili pšenice, jasno vidite da je reč o iskusnim poljoprivrednicima. Mislim da isto tako mogu biti uspešni i kada je reč o uzgoju lešnika. A mi smo tu da im pomognemo, da ih podučimo. Važno je da sarađuju sa drugim institucijama, unoverzitetima, kako bi se unapredila proizvodnja lešnika s jedne, ali i razvio stabilan lanac snabdevanja ovim plodom, sa druge strane - kaže sagovornik eKapije.

Kada je reč o daljim planovima Ferrera u Srbiji, Frejzer Skot kaže da će u narednom periodu fokus biti na onome što je kompanija već započela u Srbiji.

- Želimo najpre da dokažemo i sebi, ali i drugim poljoprivrednicima da je Srbija zemlja u kojoj uspešno može da se uzgaja kvalitetan lešnik. A može, već to vidimo. Zato smo prvenstveno fokusirani na taj segment poslovanja. Pored toga, kako sam već rekao, cilj nam je da motivišemo i druge poljoprivrednike da se bave uzgojem lešnika, i na taj način unapredimo lanac snabdevanja. Kada uspemo u svemu tome, onda ćemo dodučiti šta će biti naši sledeći koraci, odnosno šta bismo u Srbiji mogli dalje da radimo - rekao je Frejzer Skot za naš portal.

D. Obradović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.