NavMenu

ITALIJA ZEMLJA PARTNER MEĐUNARODNOG SAJMA POLJOPRIVREDE - Zbog čega je važno uvođenje inovacija u agraru?

Izvor: eKapija Ponedeljak, 13.05.2019. 15:51
Komentari
Podeli
Italija je Zemlja Partner 86. Međunarodnog sajma poljoprivrede, koji je otvoren u subotu 11. maja u Novom Sadu, a Italijanska agencija za spoljnu trgovinu (ITA) organizovala je seminar pod nazivom Inovativne tehnologije u poljoprivredi, gde su posetioci mogli da čuju zbog čega su one neophodne u ovoj oblasti privrede.

Domaćin ovog seminara bila je direktorka ITA Marina Skonjamiljo, koja je ukazala na značajan obim saradnje između Srbije i Italije.

- Na ovom sajmu zabeležili smo značajne rekorde, a iz Italije se, u okviru kolektivne izložbe koju organizuje Italijanska agencija za spoljnu trgovinu, na sajmu predstavlja čak 28 italijanskih kompanija. Naše prisustvo, ali i međunarodni karakter sajma, doprinose još značajnijoj saradnji između Srbije i Italije. Mi svake godine sprovodimo studiju u poljoprivrednom sektoru, zahvaljujući kojoj možemo da vidimo na koji način i u kojoj meri se sprovodi taj inovativni proces, odnosno proces modernizacije u srpskoj poljoprivredi, što nam pokazuje da u Srbiji postoji potreba za ovakvom vrstom informacija - rekla je Marina Skonjamiljo.

Franko Mancato, državni sekretar Ministarstva za poljoprivrednu, prehrambenu i šumarsku politiku i turizam republike Italije rekao je da je industrija 4.0 u Italiji u jakom porastu, te da ova zemlja ima snažno partnerstvo sa mnogim industrijama, među kojima je i Srbija.

- Italija je posebno zainteresovana za sektor poljoprivrede, a naročito želimo da otvorimo vrata malim i srednjim preduzećima. Mi smo ove godine započeli, a naredne ćemo i nastaviti kreiranje strategije za narednih 20 godina, u okviru koje će tehnologija biti važan aspekat u poljoprivredi. Takođe, kao sistem koji snažno podržava "Made in Italy proizvode", razvoj istraživačke delatnosti i tehnologije biće odlučujući element, ne samo za kvalitet proizvoda u poljoprivredi, već i zbog toga što istraživanje i tehnologija moraju biti na zavidnom nivou. Želimo partnerstrva sa istraživačkim centrima širom Evrope, pa i u Srbiji, kako bismo podržali sve zemlje koji su sa nama na tom putu modernizacije u poljoprivredi - istakao je Mancato.

Kada govorimo o poljoprivredi kao razvojnoj šansi Srbije, onda govorimo o modernoj i razvijenoj poljoprivredi, istakao je Senad Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede šumarstva u vodoprivrede Srbije.

- Savremena poljoprivreda izložena je mnogim negativnim uticajima, kao što su klimatske promene i urbanizacija, na koje odgovor mogu da daju samo inovativna rešenja, koja u velikoj meri doprinose produktivnosti i povećanju kvaliteta proizvodnje - navodi Mahmutović.

Razvoj tehnologija u poljoprivredi biće u fokusu u narednom periodu kada je reč o kompanijama u srpskom agraru, rekao je Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije.

- Značajno je reći da su kompanije iz prehrambenog sektora prve shvatile gde se standardi pomeraju, kojom brzinom i na koji način. Kada je ovaj sektor u pitanju, mi smo dominantno okrenuti evropskom tržištu, ali je evidentno da u Srbiji moraju da se dese značajne promene kako bismo ostali konkurentni. Imamo iskustvo, tradiciju u proizvodnji i kvalitetne proizvode. Ipak, ukoliko ne prihvatimo inovacije i promene koje se dešavaju na tržištu, u opasnosti smo da ti naši proizvodi ostanu kvalitetni samo u priči - rekao je Jovanović govoreći o značaju inovacija u poljoprivredi.

Posetioci seminara Inovativne tehnologije u poljoprivredi imali su priliku da vide i primere dobre prakse. Tako je Ina Punda iz FAO investicionog centra, predstavila primer Kazahstana, gde su zahvaljujući inovacijama i modernizaciji unapređeni lanci snabdevanja u proizvodnji mleka.

- Upravljanje malim proizvođačima je veoma izazovan posao i želeli smo da pronađemo rešenje za one poljoprivrede koje imaju veliki broj malih dobavljača, koji mogu biti isključeni iz lanca dostave, ukoliko nisu u mogućnosti da se usklade sa standardima - rekla je Ina Punde.

Ona je predstavila aplikacije Collect i Collect Mobile, koje omogućavaju svima da digitalizuju i prate svoj lanac dobavljanja.

- U Kazahstanu je upotreba ovih aplikacija bila od velikog značaja. Sve što je proizvođačima bilo potrebno jeste android uređaj, a same aplikacije su besplatne. Svaki poljoprivrednik ima mogućnost da sam podesi parametre koji ga zanimaju, a aplikacija onda prikuplja podatke o tome na kom je nivou higijena, šta nedostaje u proizvodnji i gde su potrebna dalja ulaganja i unapređenja. Benefiti korišćenja ove aplikacije su ogromni - uspostavlja se poverenje između partnera, poljoprivrednici mogu bolje da razumeju zahteve industrije, a imaju i tehnologiju koja im pruža rešenja za konkretne probleme - zaključila je Ina Punde.

Još jedan primer dobre prakse jeste kompanija Ferrero, o čemu je na seminaru govorio Frejzer Skot. On je istakao da ova kompanije proizvodi lešnike u šest zemalja sveta i ima više od 10.000 hektara zemlje na kojoj ih uzgajaju.

- U Srbiji imamo poljoprivredno gazdinstvo od 600 hektara i u poslednje dve godine počeli smo da radimo na saradnji sa drugim poljoprivrednicima, kako bismo vršili otkup njihovih lešnika i koristili ga za proizvodnju svojih proizvoda. U svom radu zaključili smo da 10-15 godina niko nije znao mišta o proizvodnji lešnika i šta je potrebno za njihov uzgoj. Zato smo razvili program za uzgajanje, kako bismo otkrili na koji način možemo da unapredimo proizvodnju ovog ploda. Radimo sa brojnim istraživačkim institutima, a istraživački rad u okviru Ferrero grupe podelili smo u šest podcentara. To su centri za genetiku, analitička pitanja, zaštitu od štetnih organizama i biljnih bolesti, centar za dobre poljoprivredne prakse i platforma za organsku proizvodnju - rekao je Skot.


Kako navodi, u okviru Centra za istraživanje sprovodi se 16 projekata koji se stalno menjaju, u okviru kojih pak postoje i brojni potprojekti.

- Cilj svega ovoga je da spoznamo koji su to najbolji načini za uzgoj lešnika, kako postupati u budućnosti i kako sarađivati sa drugim zemljama i poljoprivrednicima. Želimo da sakupimo sva znanja o lešnicima i dalje ga prosledimo partnerima sa kojima sarađujemo, kako bismo svi zajedno povećali učinak kada je reč o njihovoj proizvodnji - navodi Skot.

On dalje navodi da je cilj svake kompanije da ostvari zaradu.

- Ferrero kao kompanija želi da ostvari zaradu, ali želimo da budemo i inovativni, jer upravo uvođenje inovacija i dovodi do profita - objašnjava Frejzer Skot.

On je predstavio i dva projekta u kojima se ogleda uvođenje inovacija u proces proizvodnje lešnika. Jedan se, kako je rekao, odnosi na zavisnost uzgoja lešnika od vremenskih prilika, gde se prate različiti parametri i prikupljaju informacije, radi uzgoja što kvalitetnijeg lešnika. Drugi projekat odnosi se na upotrebu dronova u poljoprivredi.

- Hteli smo da razumemo rast svakog pojedinačnog drveta u rasadniku, odnosno voćnjaku. Zato koristimo dronove koji skeniraju teren, koriste infra-crvene skening sisteme i mogu da izbroje tačan broj lešnika na jednom drvetu. Samim tim, zahvaljujući dobijenim podacima, unapred možemo da predvidimo šta nas očekuje po pitanju roda, ali i da prilagodimo troškove i budemo održivi - ističe Skot.

Italijanska kompanija Geoplant Vivai posluje na međunarodnom tržištu već 40 godina, i bave se kako genetskim istraživanjima i inovacijama u ukrštanju različitih sorti, tako i inovacijama tehničko-agronomskog tipa, odnosno praćenjem različitih vrsta u voćnjacima, od samog početka uzgajanja jednog drveta.

- Srbija, imajući u vidu njen geografski položaj i klimatske uslove, na neki način i potcenuje svoj potencijal u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Danas je vaša zemlja na međunarodnom tržištu glavni partner kada je reč o malinama i bobičastom voću, dosta je prisutna i sa jabukama, ali ima i veliki potencijal za uzgoj trešanja. Naime, ova vrsta je dosta složena što se tiče uzgoja i prezentacije, a danas imamo veliki broj proizvođača i ponuđača trešanja, koji imaju problem da zadrže određene cene na tržištu. Tu leži šansa Srbije gde može da se nametne kao važan ponuđač - rekao je Đanluka Pazi iz kompanije Geoplant Vivai.

D. Obradović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.05.2024.  |  Energija

Izraelska kompanija Nofar Energy u Adi počela gradnju najveće solarne elektrane u Srbiji - Projekat vredan 25 mil EUR

Nofar Energy postavio je kamen temeljac za najveću solarnu elektranu u Srbiji. Projekat je vredan 25 mil EUR sa procenom godišnje proizvodnje električne energije od 33.150.000 kWh. Danas je izraelska kompanija Nofar Energy postavila kamen temeljac za dve solarne elektrane kapaciteta 26 MW. Po ukupnom kapacitetu, ovo je najveći solarni park koji bi trebalo da bude priključen na mrežu do kraja godine. Ovim činom počinje izgradnja dve

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.