NavMenu

Srbija ulaže 60 mil EUR u šest objekata kapitalne inovacione infrastrukture u univerzitetskim centrima

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 19.08.2019. 12:08
Komentari
Podeli
(Foto: Robert Kneschke/shutterstock.com)
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se sa izvršnom potpredsednicom Kinesko-evropske asocijacije za trgovinsku i ekonomsku saradnju (CEATEC) Hui Čen, kojoj je predstavio investicione potencijale Srbije u oblasti inovacija i novih tehnologija i pozvao kineske i evropske investitore da što više ulažu u Srbiju.

Popović je istakao da je izvoz IT usluga iz Srbije u prošloj godini dostigao novi rekord od 1,135 mlrd EUR.

- Taj rekord oboren je uz rast izvoza od čak 26% u odnosu na 2017. godinu - naveo je Popović i dodao da Srbija ulaže 60 mil EUR u šest objekata kapitalne inovacione infrastrukture u univerzitetskim centrima u Srbiji.

Sa takvim ulaganjima i obrazovanjem većeg broja inženjera i budućih tehnoloških preduzetnika, Srbija postaje inovacioni lider u ovom delu Evrope, naveo je Popović.

On je istakao da je Srbija ove godine, prvi put, postala deo najrelevantnijeg istraživanja o startap ekosistemu na svetu u okviru izveštaja "Global Startup Ecosystem", koje sprovodi američka organizacija "Startap Džinome" (Startup Genome) iz San Franciska.

- U analizi koja je obuhvatila preko 50 najrazvijenijih svetskih ekosistema, Srbija je jedina zemlja u okruženju koja je deo ovog istraživanja i ocenjena je najboljim ocenama - 10 za rast investicija i 9 za rast ukupnog broja startap kompanija - ukazao je Popović.

On je naveo da su gradovi Beograd i Novi Sad prepoznati kao jedinstven startap ekosistem i pored Londona, Tel Aviva, Barselone i Helsinkija, svrstani među pet liderskih ekosistema u Evropi.

- Kao ključna prednost srpskog ekosistema identifikovana je talentovana radna snaga i visokokvalitetan inženjerski kadar, koji je svrstan među pet najboljih u svetu - rekao je Popović.

On je naveo da su veštačka inteligencija, robotika, automatizacija, internet of things, i primena drugih najsavremenijih tehnologija, ali i sve popularnija kreativna industrija, prostor u kojem Srbija razvija svoj novi industrijski i privredni identitet.

- Zato pozivam kineske i evropske investitore da što više ulažu u Srbiju, jer je naša zemlja, a to tvrde najrelevantnije svetske organizacije, budući razvojni centar za nove tehnologije i nova znanja koje će menjati svet - naveo je Popović, a prenosi ministarstvo u saopštenju.

Izvršna potpredsednica Kinesko-evropske asocijacije za trgovinsku i ekonomsku saradnju (CEATEC), Hui Čen, navela je da ova organizacija uočava ubrzani inovacioni razvoj Srbije i da je zainteresovana da usmerava kineske privrednike da ulažu u Srbiju, posebno u oblasti inovacija i novih tehnologija.

Ona je istakla i da CEATEC planira otvaranje trgovinskih centara širom Evrope koji će služiti kao kanal evropskim kompanijama za ulazak na kinesko tržište.

- Takvi centri već su uspostavljeni u Nemačkoj i Poljskoj, a razmatra se i uspostavljanje takvog centra u Srbiji - navela je Čen.

CEATEC je asocijacija za kinesko-evropsku trgovinsku i ekonomsku saradnju koja je osnovana 2000. godine od strane Ministarstva privrede NR Kine. Glavni zadatak udruženja je promocija i istraživanje potencijala saradnje između Kine i Evrope. Delegaciju ove asocijacije koja boravi u Beogradu čini 18 kompanijskih lidera iz različitih oblasti industrije, uključujući građevinu, trgovinu, tehnologiju i investicije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.