NavMenu

Direktor kompanije OpenAI za davanje prihoda onima čija radna mesta ugrožava veštačka inteligencija

Izvor: Biznis.rs Utorak, 14.05.2024. 13:56
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Placidplace)
Izvršni direktor OpenAI Sem Altman (Sam Altman) ima zanimljivu novu ideju kako da pomogne onima koji imaju poteškoća sa finansijama. On to naziva "univerzalnim osnovnim prihodom".

- Svi dobijaju kao deo GPT-7. Mogu ga koristiti, mogu ga preprodati, mogu ga donirati nekome da ga koristi za istraživanje bolesti - rekao je Altman.

Ideja je da kako veštačka inteligencija postaje naprednija, i ugrađuje se u više aspekata naših života – posedovanje jedinice velikog jezičkog modela kao što je GPT-7 može biti vrednije od novca.

Altman već dugo podržava univerzalni osnovni dohodak — periodično davanje i isplatu u gotovini, bez obaveza, koje se daje svim odraslim osobama u datoj populaciji, bez obzira na njihovo bogatstvo i status zaposlenja. Altman, kao i mnogi drugi u tehnološkoj industriji, vidi univerzalni osnovni prihod kao sigurnosnu mrežu za ljude dok AI ugrožava njihove poslove, prenosi Blic.

Altman je započeo svoj UBI eksperiment 2016. godine, čiji će rezultati, kako je rekao, uskoro biti objavljeni. Program je obezbedio isplate između 50 i 1.000 dolara mesečno za više od 3.000 upisanih, prema Fortuneu.


Gradovi i države širom Sjedinjenih Američkih Država eksperimentisali su sa verzijom ovog modela koji se zove garantovani osnovni prihod.

Većina tih programa je pokazala pozitivne rezultate, iako konzervativci sve više odbijaju ono što vide kao oblik blagostanja koji bi mogao obeshrabriti ljude da rade. U Teksasu, državni vrhovni sud je nedavno blokirao program u oblasti Hjustona da ljudima sa niskim primanjima daje 500 dolara mesečno.

Altman nije elaborirao kako će njegovo takozvano "univerzalno osnovno računanje" funkcionisati, ali će sigurno navesti neke na polemike, podjednako konzervativne i liberalne.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.05.2024.  |  Energija

Izraelska kompanija Nofar Energy u Adi počela gradnju najveće solarne elektrane u Srbiji - Projekat vredan 25 mil EUR

Nofar Energy postavio je kamen temeljac za najveću solarnu elektranu u Srbiji. Projekat je vredan 25 mil EUR sa procenom godišnje proizvodnje električne energije od 33.150.000 kWh. Danas je izraelska kompanija Nofar Energy postavila kamen temeljac za dve solarne elektrane kapaciteta 26 MW. Po ukupnom kapacitetu, ovo je najveći solarni park koji bi trebalo da bude priključen na mrežu do kraja godine. Ovim činom počinje izgradnja dve

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.