NavMenu

Nemački Haix otvara pogone u Vranju umesto Geoksa - Širom grada postavljeni bilbordi sa oglasima za zapošljavanje radnika

Izvor: Južne vesti Četvrtak, 20.01.2022. 15:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Olena Yakobchuk/shutterstock.com)Ilustracija
Sudeći po bilbordima koji su postavljeni na nekoliko lokacija u Vranju, a na kojima nemačka kompanija Haix poziva zainteresovane Vranjance da se prijave za posao u obućarskoj proizvodnji, sve je izglednije da je upravo to investitor iz Nemačke koji stiže u Vranje.

Da nakon zatvaranja italijanske fabrike Geox i otpuštanja radnika već februara u Vranje stiže nemački investitor, mnogo solidniji od Geoksa, koji će za godinu dana zaposliti oko 1.000 radnika, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić krajem prošle godine, ne otkrivajući detalje o kojoj kompaniji je reč, niti čime se bavi.

Zvaničnih detalja o tome nema ni svega desetak dana pre početka februara, a u Vranju su osvanuli bilbordi na kojima nemačka kompanija Haix za proizvodnju obuće za vojsku, policiju, vatrogasce poziva Vranjance da "postanu deo porodice" i pridruže se njihovom proizvodnom timu u Bunuševcu.

Na bilbordu, uz poziv, stoji i adresa za prijavu i naziv firme "Haix oprema d.o.o Bunuševac bb", međutim, nema navedenih poslova za koje bi Vranjanci mogli da se prijave, a prema saznanjima lokalnih medija, za sada su otvorene sve pozicije na krojenju, pripremi i šivenju.

Prema podacima dostupnim na zvaničnom sajtu Haixa, reč je o kompaniji osnovanoj 1948. godine u bavarskom gradu Majnburgu, koja trenutno ima više od 1.700 radnika.

U regionu posluje jedino u Hrvatskoj, u mestu Mala Subotica od 2009. godine, gde radi oko 1.300 radnika.

Na američkom tržištu zastupljeni su od 2003. godine, a HTZ opremu - obuću za vojsku, policiju, vatrogasce i ostale specijalizovane vrste obuće proizvode za Veliku Britaniju, Saudijsku Arabiju, Finsku, Dansku, Holandiju, Kuvajt, Švedsku, SAD, Nemačku.

Kako piše na njihovom zvaničnom sajtu, kompanija koristi samo kožu koja je proizvedena u specijalnim uslovima u Nemačkoj.

Podsetimo, oko 1.000 radnika vranjskog Geoksa je početkom avgusta ostalo bez posla, a rešenja za većinu njih i dalje nema. Poslednje obećanje predsednika Vučića bilo je da će njih 350 do kraja godine dobiti posao u turskoj kompaniji Teklas.

U Teklasu trenutno radi oko 1.200 radnika, od kojih je oko 300 iz Vranja, sa prosečnom zaradom oko 50.000 dinara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.