NavMenu

Prvo od pet postrojenja za preradu otpadnih voda u Beogradu pokrivaće potrebe 1,3 miliona stanovnika

Izvor: Novosti Petak, 06.01.2023. 12:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kekyalyaynen/shutterstock.com)Ilustracija
Prva fabrika za preradu otpadnih voda u Beogradu počinje da se gradi ove godine. U prestonici je planirano ukupno pet ovakvih postrojenja.

Prva fabrika, u Velikom Selu, biće i najveća i pokrivaće potrebe 1,3 miliona ljudi.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručuje da je njegova najveća profesionalna želja da se u 2023. unapredi kanalizacioni sistem u prestonici.

- Veoma sam srećan što se ministarstvo bavi projektom "Čista Srbija". To je 3,5 mlrd EUR za izgradnju oko pet miliona metara kanalizacije u više od 70 opština, kao i postrojenja za otpadne vode. Ti projekti će obezbediti kanalizaciju za oko 2,5 miliona ljudi - kaže Vesić.

Prema njegovim rečima, u Beogradu ima stotinak direktnih izliva kanalizacije u Savu i Dunav i godišnje se tu izlije zapremna fekalija od 60.000 olimpijskih bazena.

Vesić je objasnio da će 10% tih izliva biti ukinuto kada fabrika u Velikom Selu bude u funkciji, što će, smatra, biti revolucija za Beograd.

Naveo je da će za prvu fazu izgradnje fabrike biti potrebno oko 280 mil EUR, dok za drugu fazu, za koju se pregovara sa partnerima iz Francuske i EU, treba između 400 i 650 mil EUR.

- To je istorijska investicija za Beograd i verujem da će se pokrenuti i izgradnja i druge po veličini fabrike za preradu otpadnih voda u Batajnici, koja podrazumeva izgradnju kanalizacije za Batajnicu i okolna nasilja, Altinu, Surčin i druga, u vrednosti od oko 200 mil EUR - rekao je ministar.

Dodao je da će se uz te dve fabrike rešiti više od 90% svih problema sa kanalizacijom u Beogradu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.06.2023.  |  Energija, Industrija, Građevina

Beogradske elektrane ubuduće će i hladiti potrošače - Gradiće se novo postrojenje za kompleks Nacionalnog stadiona i EXPO centra u Surčinu

JKP Beogradske elektrane raspisale su tender za izradu prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom za izgradnju kogeneracijskog/trigeneracijskog postrojenja na području PPPP Nacionalni stadion, a vrednost nabavke procenjena je na 20 miliona dinara. U okviru područja Nacionalni stadion određen je prostor za novi toplotni izvor Surčinsko polje. Površina zemljišta određena za ovaj javni kompleks je veća od 5ha. Budući kompleks

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.