NavMenu

Počinje izgradnja Nacionalnog stadiona - Biće završen do 1. decembra 2026. godine

Izvor: RTS/Beta Sreda, 01.05.2024. 11:07
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo finansija)
Postavljanjem lopte sa potpisima legendarnih igrača, ali i sa potpisom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, psimbolično je označen početak izgradnje Nacionalnog stadiona u Surčinu.

Zajedno sa predsednikom Srbije na lopti su se potpisali i postavili kao kamen temeljac predsednika Fudbalskog saveza Srbije Dragana Džajića, ambasador Kine u Srbiji Li Ming, ministar finansija Siniša Mali, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar sporta Zoran Gajić.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Nacionalni stadion mora da bude završen do 1. decembra 2026. godine, da je dogovoreno da se finale Lige Evrope igra na njemu 2028. godine, kao i da će biti jedan od tri najlepša u Evropi.

On je prilikom obilaska pripremnih radova na izgradnji kompleksa EXPO 2027 i novog stadiona rekao da se stadion nalazi na 121 hektar zemljišta i da će za njega biti potrebno 2.400 šipova da se pobode.

Imaće oko 52.000 sedišta i biće izgrađen po svim FIFA i UEFA standardima. Kako je prenela Beta, gradiće se prema rešenju španskog artitekte Marka Fenvika, a u izgradnji su angažovane domaće građevinske firme.

Vučić je kazao da je izgradnja Nacionalnog stadiona omogućena i zahvaljujući pomoći Kine, čije kompanije su preuzele velike gubitaše u Srbiji - železaru u Smederevu i RTB Bor:

- Hvala kineskim kompanijama koje su u izgradnji objekata za EXPO 2027 angažovale veliki broj srpskih firmi.

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming naveo je da je uveren da će Ekspo doneti Srbiji tri miliona turista, investicije i nove mogućnosti za razvoj odnosa Kine i Srbije.

- Kina je poslednjih godina stekla bogato iskustvo u organizovanju međunarodnih događaja i spremni smo da sarađujemo sa srpskim partnerima na realizaciji tog projekta. Istovremeno, pozivamo naše kompanije da pokažu svoje prednosti u izgradnji takvih projekata i da sarađuju sa srpskom stranom - poručio je Ming.

Predsednik Srbije je rekao i da će o imenu stadiona odlučiti građani.

Prema njegovim rečima u toku jučerašnjeg dana je sa svojim timom gledao sve stadione u Evropi i rekao da će biti jedan od tri najlepša.

Ministar Siniša Mali kaže da su zemljište morali da podignu tri metra i da će 20.000 tona čelika biti ugrađeno u stadion.

- Danas je veliki dan za fudbal. Danas je dan kada svi treba da se radujemo. Dobićemo jedno velelepno izdanje koje je u ovom trenutku i koje će u narednom periodu biti najlepše ili među tri najlepša stadiona u Evropi - izjavio je predsednik Fudbalskog saveza Srbije Dragan Džajić i dodao:

- Na nama koji radimo u fudbalu i koji volimo fudbal preostaje da se izborimo, da se na tom stadionu postižu dobri rezultati, da naša reprezentacija igra dobro, kvalifikuje se na najveća svetska takmičenja i da ovaj stadion koji se gradi bude uvek pun i da dâ punu podršku reprezentaciji Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.05.2024.  |  Vesti

Osnovan Savet evropskih poslovnih udruženja i komora u Srbiji

Evropska poslovna udruženja i bilateralne komore koje zastupaju interese kompanija sa evropskim kapitalom u Srbiji udružile su u cilju osnivanja Saveta evropskih poslovnih udruženja i komora u Srbiji. Memorandum o osnivanju potpisan je danas, označavajući početak nove ere saradnje i sinergije evropskog poslovnog sektora u Srbiji. Novoosnovano telo će u svom budućem radu definisati zajedničke interese i biti platforma za sve buduće

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.