Izvor: eKapija | Sreda, 20.01.2021.| 09:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

RETROSPEKTIVA 2020 - Investicije u oblasti POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Kutko, Chocollama  i Al Dahra u Pančevačkom ritu
Kutko, Chocollama i Al Dahra u Pančevačkom ritu (Foto: Marijana Paulić, Cozy Studio Belgrade, Jelena Lekić, Bauprojekt/Urbanistički projekat, screenshot)
Godinu za nama obeležile su investicije, kao i planovi za investicije, koje su u vezi sa stočnom hranom, konditorima, izgradnji vinarija, skladišta i hladnjača. Sasvim je sigurno da je prerada u poljoprivredi nešto što donosi veći profit od proizvodnje sirovine, pa se u ovome može tražiti odgovor za prošlogodišnji trend.

Koliko će korona virus uticati na to da se u ovom sektoru i dalje gradi, saznaćemo početkom 2022. godine, kada budemo predstavljali osvrt na 2021. godinu.

Ovom prilikom predstavljamo vam devet investicija iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, koje su privukle posebnu pažnju čitalaca.

1. Al Dahra kompleks Pančevački rit - fabrika stočne hrane, farme, biogasne elektrane...

Kompanija Al Dahra Srbija namerava da do kraja 2022. godine uloži 173 mil EUR u izgradnu poljoprivredno-industrijskih kompleksa na teritorijama beogradskih opština Palilula i Surčin u Pančevačkom ritu.

U prvoj etapi podrazumeva izgradnju četiri poljoprivredno-industrijska kompleksa, gradnju fabrike za preradu stočne hrane, dva kompleksa novih farmi za smeštaj ukupno 7.500 muznih krava sa štalama i silosima i 15 nezavisnih biogasnih postrojenja, kao i izgradnju kompleksa centra za poljomehanizaciju.

U drugoj etapi Al Dahra namerava da rekonstruiše postojeću fabriku stočne hrane, izgradi kompleks od 10 habova, uloži u infrastrukturu Pančevačkog rita, očisti i revitalizuje postojeće kanalske mreže i izgradi nove moderne sisteme navodnjavanja i odvodnjavanja i rekonstruiše postojeće proizvodne objekte.

Investicije su planirane u prigradskim naseljima Besni Fok, Kovilovo, Glogonjski Rit, Jabučki Rit, Dunavac, Padinska Skela i Vrbovski.

2. Vinarija i turistički kompleks Donja Šatornja kod Topole


Prema projektu koji je izradio projektni biro Arplan iz Aranđelovca, na tri parcele ukupne površine oko 1,22 ha koje trenutno predstavljaju poljoprivredno zemljište nalaziće se vinarija, pansion za noćenje gostiju, restoran, bungalovi, sportski teren, bazeni i kula-vidikovac.

3. Fabrika čokolada i keksa Aranđelovac

U industrijskoj zoni u naselju Vrbica kod Aranđelovca prošle godine je počela gradnja pogona za proizvodnju slatkiša tipa mančmelou, jafa i sendvič keks i euroblok. Kada investicija bude okončana, Aranđelovac će dobiti savremen pogon za proizvodnju slatkiša na dva sprata, sa upravnom zgradom i magacinima, na površini od oko 5.000 m2.

U planu je i zapošljavanje desetak novih radnika u budućoj fabrici, čiji je investitor zanatska radnja Stanić NM.

4. Vinarija Matalj - kompleks za proizvodnju i degustaciju vina

Zavod za urbanističko planiranje i projektovanje Opštine Negotin potvrdio je u letos urbanistički projekat za gradnju savremene vinarije na parceli sa istočne strane puta Zaječar-Negotin. Investitor projekta je Radiša Mladenović Matalj, vlasnik vinarije Matalj.

Nova, jednospratna vinarija, gradi se, kako stoji u projektnoj dokumentaciji, za proizvodnju, skladištenje i finalnu pripremu vina, a kompleks vinarije će imati i turističku namenu - planirana je i izgradnja sale za degustaciju, a organizovaće se i obilazak vinarije pri čemu će posetioci imati mogućnost kupovine vina.

5. Pogon za proizvodnju organske čokolade Chocollama Beograd

Chocollama doo iz Beograda je, kako je za eKapiju rekao vlasnik Nikola Stojičić, jedina firma u Srbiji koja proizvodi sertifikovanu organsku sirovu čokoladu. Uz pomoć kredita Fonda za razvoj za nabavku opreme Chocollama je krenula u ozbiljniju proizvodnju čokolade, otvaranjem pogona u opštini Zvezdara.

- Zanat smo učili u Londonu. Ovakve čokolade su već godinama prisutne na njihovom tržištu, a mi sada tehnologiju proizvodnje donosimo u Beograd i Srbiju - rekao je Stojičić.
Organska čokolada
Organska čokolada (Foto: Cozy Studio Belgrade, Jelena Lekić )

6. Al Dahra fabrika za preradu stočne hrane Kovilovo

Urbanistički projekat za izgradnju privredno-industrijskog kompleksa fabrike za preradu stočne hrane bio je na javnoj prezentaciji od 12. do 19. avgusta prošle godine. Predstavljena je planirana investicija kompanije Al Dahra Srbija, koja planira gradnju fabrike za preradu stočne hrane u Kovilovu, u beogradskoj opštini Palilula.

7. Pan harvest poljoprivredni kompleks Sombor

Odeljenje za prostorno planiranje, urbanizam i građevinarstvo Gradske uprave Sombora početko prošle godine oglasilo je rani javni uvid u materijal za izradu Plana detaljne regulacije za izgradnju poljoprivrednog kompleksa u KO Stanišić.

Prema dokumentaciji, na severopzapadu Vojvodine, severno od Sombora, gradiće se poljoprivredni kompleks na površini od gotovo 1.100 hektara. Kompleks će podrazumevati salaše, farme, ribnjake, hladnjače, silose, biogasna postrojenja, solarne elektrane, vetroparkove...

Investitor izrade Plana detaljne regulacijeje firma Pan Harvest doo iz Gakova, koja se bavi proizvodnjom jabučastog i koštunjavog voća i koja je i vlasnik većine parcela u obuhvatu plana.

8. Hleb&kifle novi partner iz Hrvatske

Novi vlasnik 50% udela u srpskom pekarskom lancu Hleb&kifle u avgustu prošle godine postala je kompanija iz Hrvatske, SEE Bakery International d.o.o. za usluge, koju je osnovala istoimena kompanija iz Luksemburga. Ostali udeo od 46% se vodi na poslovno ime Hleb i kifle doo, Beograd, a 4% na Tamaru Žujović.

9. Kutko kompleks za skladištenje voća

Kompanija Kutko doo je porodična firma osnovana 1993. godine u Pančevu. Napredovala je od malog stovarišta građevinskog materijala, do vodeće građevinske firme u Pančevu i Južnom Banatu. Poseduje stovarište, benzinsku stanicu, fabriku betona, fabriku blokova, hotel i prenoćište, a u planu je izgradnju smart hladnjače namenjenu za skladištenje i čuvanje voća.Pozivamo vas da vidite i koje su to investicije obeležile 2020. godinu iz oblasti ZDRAVSTVA, kao i TELEKOMUNIKACIJA i IT-a.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE