Izvor: eKapija | Nedelja, 02.08.2020.| 19:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Beogradu se otvara pogon za proizvodnju organske čokolade - Chocollama jedina u Srbiji pravi čokoladu od sirovog kakaoa, po londonskoj tehnologiji

(Foto: Cozy Studio Belgrade, Jelena Lekić )
Chocollama doo iz Beograda započinje proizvodnju organske sirove čokolade u Beogradu. To je, kako za eKapiju kaže vlasnik Nikola Stojičić, jedina firma u Srbiji koja proizvodi sertifikovanu organsku sirovu čokoladu.

Prema njegovima rečima, firma je osnovana prošlog leta. Njihovi proizvodi se trenutno mogu pronaći u bolje snadbevenim prodavnicama zdrave i organske hrane u Beogradu, a sada uz pomoć kredita Fonda za razvoj za nabavku opreme Chocollama kreće u ozbiljniju proizvodnju čokolade, otvaranjem pogona u opštini Zvezdara.

- Proizvodnja započinje u julu i kapaciteti će biti sasvim dovoljni da podmire naše tržište, a biće i prošireni ukoliko se ukaže potreba - navodi Nikola i dodaje da firma za sada ima jednog zaposlenog, a da je u planu i zapošljavanje još jednog do dva radnika.

Naš sagovornik objašnjava i šta zapravo podrazumeva sirova čokolada:

- Naša čokolada je sirova zato što u proizvodnji koristimo sirovi kakao prah i kakao buter koji se dobija od minimalno tretiranog zrna, tako da u sebi zadržava sve značajne hranljive sastojke koji smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, jačaju imuni sistem, poboljšavaju koncentraciju i pružaju energiju koja nam je neophodna za svakodnevno funkcionisanje. Kako bismo dobili organski proizvod jedinstvenog ukusa, izabrali smo najplemenitiju sortu kakaa Arriba Nacional. Poreklom sa plodnog zemljišta Južne Amerike, sa plantaža Ekvadora, u našu radionicu od našeg dobavljača Just Superior-a stiže najkvalitetniji kakao prah, poznat po izuzetnoj sposobonsti čuvanja organizma od slobodnih radikala. Pored kakao praha, naša čokolada sadrži i kakao buter Ariba Nacional i kokosov šećer, a dodajemo i Burbon vanilu kao prirodnu aromu.

Govoreći o procesu proizvodnje Nikola Stojičić kaže da Cocollama čokoladu proizvodi ručno, bez dodataka aditiva, sojinih lecitina i rafinisanog šećera. Sastojci se, dodaje, melju na mlinu koji dodatno poboljšava ukus, tako da čokolada ima kremast ukus i nežni nagoveštaj tropskog voća.

- Zanat smo učili u Londonu. Ovakve čokolade su već godinama prisutne na njihovom tržištu, a mi sada tehnologiju proizvodnje donosimo u Beograd i Srbiju - navodi Nikola i pojašnjava da je njihova čokolada posna i pogodna i za vegane.

Naš sagovornik ističe da će se vrlo brzo pored crne čokolade koja se već nalazi na policama prodavnica zdrave hranenaći još vrsta čokolada koje su obogaćene organskim liofiziranim voćem, a u planu je i širenje prodaje putem drugih kanala, kao i izvoz.

B. Petrović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.