NavMenu

RETROSPEKTIVA 2020: Investicije i planovi u oblasti ZDRAVSTVA koji su izazvali najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Ponedeljak, 18.01.2021. 09:50
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/geralt)
Poslovni portal eKapija i ove godine nastavlja dugogodišnju tradiciju objavljivanja retrospektiva najčitanijih investicija na našem portalu, iz više privrednih oblasti.

Naši čitaoci, prijatelji i poslovna zajednica su zajedno sa nama u protekloj godini, čitali, pratili, bodrili dobre, a preispitivali, možda, neke loše odluke države – vreme će rezultate svakako pokazati. U teškim momentima, davali smo podršku jedni drugima, a tokom dobrih, radovali se zajedno sa vama, malim pobedama koje smo osećali kao svoje.

U narednim danima, podsetićemo se onih boljih stvari koje su obeležile ovu "korona godinu". Čitaćete o investicijama u turizmu, saobraćaju, nekretninama, sportu i trgovinskom sektoru, a ovaj serijal započećemo sa zdravstvom, koje nam je pokazalo da je u nemiloj i nepredvidivoj pošasti koje je zadesila ceo svet, najvažniji stub države.

Ako dosad nismo znali kakvo nam je stanje u zdravstvu, kakvi su nam bolnički kapaciteti, te u kakvoj je stanju medicinska oprema i da li zalihe potrošnog materijala manjkaju, ove godine korona nas je primorala. U vremenu otkazanih letova, borbi za respiratorima, avionima, kamionima donacija, na prvoj liniji odbrane bili su lekari a koliko smo ulagali u zdravstvo, sada se i pokazalo.

Ipak, veće investicije i projekte omeo je koronavirus, a akcenat je, shodno situaciji, bio na inovacijama za suzbijanje virusa. Kada je postalo jasno da je virus i u Srbiji, brzinom svetlosti nestala su sva moguća sredstva za dezinfekciju. Maske, etanol, gelovi za suvo pranje ruku, kupovali su kao ilegalna roba – brzo, u velikim količinama i skriveno od tuđih očiju, poput alkohola za vreme prohibicije u Americi, da nas komšije u prolazu ne bi osudile zbog koje bočice više.

Zato su naši inženjeri radili na inovacijama koje bi olakšale dezinfekciju - dobili smo i prve kabine i tunele za dezinfekciju. Sredinom godine napravljen je i prvi prototip domaćeg respiratora, a tim inženjera iz Kragujevca je osmilio alternativni respirator za pacijente sa laškom slikom. Za samo četiri meseca izgrađene su i montažne kovid bolnice...

Šta smo sve osmislili, uradili i izgradili, a gde se kod nekih projekata stalo, podsetimo se kroz narednih deset najčitanijih investicija:

(Foto: Spotmatik Ltd/shutterstock.com)
Na prvom mestu, (Pirovu) pobedu odnele su, u skladu sa korona situacijom – kovid bolnice u Beogradu i Kruševcu.

Montažne bolnice ili takozvani "spejs šatlovi" za prijem pacijenata obolelih od virusa korona, izgrađene su na iznenađenje svih veoma brzo, uzevši u obzir brzinu realizacije infrastrukturnih projekata kod nas. Hiljadama kilometara udaljeni od Kineza koji su fascinirali svet izgradivši bolnice za svega nekoliko dana, građani Srbije bili su prijatno iznenađeni kada su kovid bolnice u Beogradu i Kruševcu posle nekoliko meseci radova, bile spremne za prijem pacijenata. Kad muka natera brzo se i dela.

Montažna bolnica u Zemunu izgrađena je na prostoru od 18.000 kvadrata, a koštala je između 27 i 28 mil EUR. Bolnica u Batajnici raspolaže sa 930 bolničkih postelja, od čega je 250 na odeljenju intenzivne nege, sa respiratorima, kiseonikom i najmodernijom opremom.

U Kruševcu je otvorena kovid bolnica sa 500 kreveta, 150 na odeljenjima intenzivne nege i 350 na poluintenzivnoj nezi. Bolnica, površine oko 12.500 kvadrata, izgrađena je na prostoru nekadašnje kasarne Rasina, a nova oprema za bolnicu koštala je 9,5 mil EUR.

Na ovom projektu radove je izvodila firma Termomont, a plan je da nakon korone, vreme koje svi iščekujemo, ove bolnice budu u regularnoj upotrebi.
(Foto: Beoinfo)
Najvažniji projekat sadašnjeg gradonačelnika Beograda, u čiju realizaciju ulaže napore - jeste izgradnja Tiršove 2, a ove godine se nalazi na drugom mestu naše liste.

Ova investicija koja je najavljivana i prethodnih godina, u 2020. počela je dobija obrise, sa objavljenim urbanističkim projektom koji je eKapija predstavila u junu.

Urbanistički projekat predviđa izgradnju objekta bruto površine 66.171,415 m2 na četiri sprata i sa četiri podzemne etaže. Kako je nedavno najavio gradonačelnik Beograda, kamen temeljac planiran je na proleće ove godine.

- Radimo na glavnom projektu, a ja sam sa timom projektanata u svakodnevnom kontaktu, jer želimo da svaki ugao tog prostora bude praktično iskorišćen. Ono što smo govorili sada pretvaramo u detaljne crteže koji od proleća 2021, kada je planirano izlivanje temelja, postaju realnost – rekao je gradonačelnik Zoran Radojičić za jedan dnevni list.
Treće mesto naše liste zauzima domaća inovacija, koja je olakšala dezinfekciju, pre svega medicinskih radnika i time olakšala rad u bolnicama.

Inženjeri firme Corten Art iz Šapca razvili su dezinfekcioni tunel koji je lake konstrukcije od nerđajućeg čelika i opremljen mlaznicama koji dezinfekciono sredstvo raspršuju u mikro kapljice.

Kako je dezinfekcija kontaminiranih površina na otvorenom, a naročito u velikim gradovima, skupa i zahteva veliki broj radnika i mehanizacije, ova inovacija umnogome olakšava proces.

Dezinfekcioni tuneli su primenljivi za bolnice, firme sa većim brojem zaposlenih, tržnice, super markete, tržne centre, škole, fakultete i slično. Stoga, veliko bravo za našu domaću kompaniju.
(Foto: Opština Smedervska Palanka)
U prethodnoj godini država nije zaboravila i manje opštine i njihov razvoj kada je u pitanju zdravstvo, te je Smederevska Palanka privukla pažnju medija i javnosti sa najavljenom rekonstrukcijom bolnice, koja se zato našla na četvrtom mestu ove liste.

eKapija je ispratila i ovaj projekat, o kojem se pisalo, a rekonstrukcija bolnice, vredna 3 milijarde dinara, počela je u junu. Prva faza podrazumevala je zamenu krova, kompletne stolarije, fasade, pokrivača i izgradnju prijema, izradu terase, opreme i svega što pripada mašinskim radovima. Drugom i trećom fazom, predviđena je izgradnja i opremanje novog bloka, ukupne površine veće od 5.000 m2.

- Izgradnja novog bolničkog bloka omogućiće produženje raspoloživog kapaciteta, kao i izgradnju novih modernih operacionih sala u kojima do sada nisu bili mogući - kazao je predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen, za naš portal tada.

Takođe, kako je najavljeno, u krugu bolnice biće izgrađen i helidrom, koji će se koristiti samo za hitne slučajeve, a koji će biti direktna veza bolnice sa Koridorom 10 i drugim zdravstvenim centrima u Srbiji.

U decembru opština je dobila sredstva za realizaciju druge i treće faze, a eKapija će svakako i dalje pratiti ovaj značajan projekat.
Klinički centar Vojvodine (Foto: Pokrajinska vlada)Klinički centar Vojvodine
Na petom mestu najčitanijih tekstova u zdravstvu, nalazi se tekst o najavljenim ulaganjima u Institut za majku i dete u Beogradu, te u Klinički centar Vojvodine i Infektivnu kliniku.

Kako nam je početkom prošle godine rečeno plan je da prva faza radova na Institutu za majku i dete, (spolјni omotač objekta) počne tokom prvog kvartala 2020. godine. U maju je Institut raspisao tender za građevinsko-zanatske radove u okviru tekućeg održavanja Instituta, za dalje, ostaje da vidimo.

Kada je u pitanju Klinički centar Vojvodine ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar i izvršni direktor Konzorcijuma "GH holding" Gregor Jernejc u novembru su potpisali ugovor o rekonstrukciji i dogradnji Kliničkog centra Vojvodine.

Radovi su otpočeli u decembru a nova zgrada Kliničkog centra Vojvodine, čija je izgradnja i rekonstrukcija otpočela i u koju će biti uloženo 28,5 mil EUR imaće površinu od približno 35.000 m2, a rok za završetak radova je 29 meseci.

Sredinom januara prošle godine, konačno su otpočeli dugonajavljivani radovi na prvoj fazi izgradnje i rekonstrukcije Infektivne klinike, izgrađene davne 1926. godine.

U ovoj fazi planirana je kompletna sanacija/rekonstrukcija tri objekta stacionara klinike (7.400 m2), a radovi bi trebalo da budu gotovi do kraja aprila 2021. godine. Vrednost radova iznosi oko 600 miliona dinara. Paralelno sa sanacijom ova tri objekta nastavljaju se radovi na pripremi građevinsko-tehničke dokumentacije za otpočinjanje izgradnje novog objekta Klinike (faza dva izgradnje i rekonstrukcije) koji će se nalaziti u istoj prostornoj celini.

Nadamo se da ćemo u ovoj godini, shodno najavama i obećanjima i realizovati ove investicije.
(Foto: 365ADS)
Još jedan inovativan proizvod naše kompanije, privukao je vašu pažnju. U pitanju su kabine za dezinfekciju, firme 365ADS, koje se nalaze na šestom mestu. Kabina funkcioniše tako što uz pomoć kamere, senzora i specijalno dizajniranog softvera svakom korisniku meri telesnu temperaturu i dezinfikuje šake i obuću.

Dezinfekcija šaka i obuće se vrši dezinficijensima, odnosno hemijskim jedinjenjima koja uklanjaju štetne patogene mikroorganizme, a koje i sama kabina koristi u procesu samodezinfikacije posle svakog ulaska.

- Pošto se pomoću kamere i senzora ustanovi da je temperatura tela u granicama normale, specijalno dizajnirani softver korisnika vodi kroz dalji proces obavezne dezinfekcije – rekao je za eKapiju direktor Nikola Vučićević.

Ova domaća kompanija 365 ADS razvila je i "mašine za maske", a vredno sprema i nove projekte. Čestitke od tima eKapije.
(Foto: Composite Technology Team (CTT))
Problem sa bolničkim smeštajnim kapacitetima su osetile sve zemlje gde se pojavila pandemija koronavirusa, a ceo svet se divio Kinezima koji su za deset dana podigli montažnu bolnicu u Vuhanu.

Sledeći ovaj primer, beogradska firma Composite Technology Team (CTT), kada je uočila da se i naša zemlja suočila sa istim problemom – razvila je ne samo mobilne jedinice koje se koriste u kriznim vremenima kao terenska ambulanta ili hirurška sala, već i kompletan sistem montažnih bolnica, koje mogu da se "izgrade" za samo nekoliko dana.

"Lastavica" tim je razvio modul baziran na lakim čeličnim profilima proizvedenim na CNC mašinama, koji se mogu koristiti za postavljanje montažnih objekata - u ovom slučaju i modularnih bolnica, i tako se našao na sedmom mestu.

Preduzeće CTT, kako nam je rečeno, očekuje da će novonastale prilike ukazati državi da treba da se obrati pažnja na inovativna rešenja koja dolaze od domaćih preduzetnika i da im se pruži podrška.
(Foto: YouTube/ screenshot / Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo)
"Kamenica 3" sa PET centrom zauzima osmo mesto naše liste. Institut za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici zaključio je ugovor u julu prošle godine, za prvu fazu izgradnje objekta "Kamenica 3" sa PET centrom, odnosno uređajem za pozitronsku emisionu terapiju, s pratećim radovima.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nedavno je izjavio kako se zbog novonastale ekonomske situacije izazvane epidemijom virusa kovid-19 odustaje od nekih projekata, ali ne i od izgradnje objekta "Kamenica 3" koja će se odvijati u dve faze.

Novi objekat imaće ambulantu za hitan prijem, PET centar i prostor za još jedan aparat za zračenje u suterenu, mesto za rastvaranje, pakovanje i distribuciju citostatika.
(Foto: NORTH Engineering/Urbanistički projekat, screenshot)
Deveto mesto
naše liste zauzela je vest da bugarska kompanija Sopharma Trading, koja posluje u Srbiji, planira izgradnju logističkog centra za skladištenje farmaceutskih proizvoda u Novoj Pazovi.


Urbanističkim projektom, koji je opština stavila na javni uvid, se u središnom delu Centralne radne zone u Staroj Pazovi predviđa uređenje i izgradnja logističkog centra za skladištenje farmaceutskih proizvoda sa administracijom i pratećim objektima, na površini od oko 5,3 hektara.

U okviru skladišnog objekta predviđeno je skladištenje farmaceutskih proizvoda: lekova, suplemenata, kozmetičkih proizvoda, medicinskih pomagala i higijenskih proizvoda u standardnom regalnom skladištu i u automatizovanom regalnom skladištu – navedeno je u projektu.
Na desetom mestu naše liste najčitanijih investicija u zdravstvu pozicionirala se vest o izgradnji doma za stare u Kragujevcu. Naime, Kragujevac dobija najsavremeniji starački dom u Srbiji koji će se prostirati na 2.000 m2. Izgradnja objekta je počela, a kraj radova i svečano otvaranje planirano je za kraj 2020. godine.

Starački dom Pet zvezdica nalazi se na Košutnjačkom brdu u Kragujevcu. Lokacija predstavlja posebnu pogodnost ovog objekta, jer će biti smešten na rubu Košutnjačke šume, koja se smatra najvećim "plućima grada" površine od 100 hektara.
(Foto: Smart Research/ Lična arhiva)
I konačno, na 11. i 12 mestu su tekstovi o našim inženjerima i respiratorima, koji su proizvod – od ideje do realizacije – isključivo naših ljudi. Kako se trka za respiratorima prenela na svetsku scenu, tim inženjera iz Kragujevca napravio je alternativni, a tim iz Beograda – prvi domaći respirator, čime je učinjen ogroman doprinos našem zdravstvu.

Tim eKapije čestita svim našim inženjerima na nemerljivom doprinosu koji su postigli, i ubeđeni smo da će njihovo zalaganje biti nagrađeno i prepoznato a mi ćemo i u narednim, čvrsto verujemo boljim godinama, biti uz naše prijatelje da dobre projekte podržimo.

Kompletnu rang listu investicija u zdravstvu možete pogledati OVDE.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.