NavMenu

"Hellenic Sugar" zatvara dve fabrike u Grčkoj

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.07.2014. 13:09
Komentari
Podeli

Grčki proizvođač šećera "Hellenic Sugar" odlučio je da privremeno zatvori dve od svoje tri fabrike u Grčkoj, u Orestijadi i Seru, nakon izveštaja o održivosti poslovanja koji je izradila konsultantska kuća "Kantor", prenosi Tanjug.

Olduku je doneo Upravni odbor kompanije posle višečasovnog sastanka na kome je razmatran izveštaj. Određeni broj radnika iz dve zatvorene fabrike biće prebačen u jedinu otvorenu fabriku, blizu Verije, deo radnika biće angažovan na poslovima održavanja, a delu će biti ponuđena opcija dobrovoljnog odlaska iz kompanije, piše grčki list "Katimerini".

Radnici su izrazili nezadovoljstvo ponudom da se priključe programu dobrovoljnog odlaska zbog privremenog obustavljanja rada u fabrikama, dok glavni kreditor "Hellenic Sugar"-a, Piraeus banka, podržava zatvaranje fabrika budući da će to smanjiti troškove poslovanja šećerane, prenosi Tanjug.

U Srbiji pod kontrolom kompanije "Hellenic Sugar" posluju dve šećerane - Fabrika šećera "Crvenka" u Crvenki kod Kule i Fabrika šećera "Šajkaška" u Žablju.

Trenutna situacija u sektoru industrije šećera je veoma kompleksna, tako da ovakve promene predstavljaju logičan sled, smatraju u kompaniji "Sunoko", koja je jedna od lidera u ovoj oblasti.

- Kompanije koje posluju na jugu Evrope su u posebno nezavidnoj poziciji, zbog visoke cene šećerne repe. Zatvaranje dve fabrike šećera u Grčkoj predstavlja direktnu posledicu prilika na tržištu. Kompanije koje nisu u proteklom periodu ulagale u povećanje efikasnosti i na taj način snizile cenu koštanja, danas ne mogu da budu konkurentne - nadvedeno je u saopštenju kompanije "Sunoko".

- "Sunoko" je u proteklih 7 godina uložilo skoro 150 mil EUR u cilju povećanja kapaciteta prerade, smanjenja troškova proizvodnje, povećanja energetske efikasnosti i očuvanja životne sredine.

U toj kompaniji kažu da u ovom trenutku ne razmatraju opciju kupovine drugih fabrika.





Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan tender za rekonstrukciju vodotornja i gradnju pasarele u okviru Ložionice vredan 12,6 mil EUR

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu raspisala je tender za projektovanje (izrada PZI i PIO) i izvođenje radova u okviru kompleksa Ložionice. Tender se odnosi na rekonstrukciju vodotornja, izgradnju pasarele i opremanje, a reč je fazama 4 i Faze 5 restauracije kompleks kod Mostarske petlje. Opremanje objekata odnosi se na Vodotoranj, Ložionicu i poslovni Aneks (nabavka i ugradnja audio vizuelne tehnike, nameštaja,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.