NavMenu

U prva tri kvartala OTP grupa zabeležila dobit od 451,6 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedeljak, 02.12.2013. 12:10
Komentari
Podeli

(Foto: eKapija)

U prvih devet meseci 2013. godine OTP grupa ostvarila je 451,6 mil EUR usklađene neto dobiti (9% više u odnosu na prethodnu godinu). Portfelj hipoteka je u blagom padu, konsolidovani portfelj malih i srednjih preduzeća je porastao za 1%, a obimi depozita na nivou grupe porasli su za 5% u poređenju sa prethodnom godinom. OTP grupa i dalje je u izvanrednoj poziciji likvidnosti sa pokazateljem adekvatnosti kapitala od 20%, navela je u saopštenju ta banka.

U trećem kvartalu usklađena neto dobit bila 141,2 mil EUR, što je 19% manje u poređenju sa istim kvartalom u prethodnoj godini. Pad je delimično povezan sa udvostručivanjem poreza na privredna društva i povećanim troškovima rizika.

U prvih devet meseci 2013. godine, OTP grupa ostvarila je 209,8 miliona EUR računovodstvene dobiti što je za 35% manje od baznog perioda. Ključni razlog za materijalni pad je otpis goodwill-a kod supsidijara u Ukrajini. Na konsolidovanom nivou, prema MSFI-ju, od evidentiranih 214,1 mil EUR, 124,5 mil EUR je otpisano u trećem kvartalu 2013. godine, navedeno je u saopštenju.

U ovom trenutku, grupa je ostvarila 1.140,8 mil EUR poslovne dobiti što je praktično jednako sa baznim periodom, dok su se sve glavne prihodovne linije poboljšale.

U konsolidovanoj usklađenoj dobiti, doprinos stranih supsidijara rastu dobiti je umanjen. Strani supsidijari su ostvarili 61,9 mil EUR u prvom kvartalu, 42,8 mil EUR u drugom i 36,1 mil EUR u trećem kvartalu.

Među članicama grupe, doprinos dobiti ruskog supsidijara je i dalje u padu, prihod bugarskog supsidijara je takođe opao zbog viših troškova rizika, mada i dalje ostvaruje 19,07 mil EUR – međutim, već sada dobit u prvih devet meseci, u iznosu od 85,9 mil EUR, prevazišla je dobit za čitavu 2012. godinu.

Pad je delimično pokriven poboljšavanju kvartalnom dobiti u Ukrajini, Rumuniji, Slovačkoj i Crnoj Gori. Dobit nakon poreza hrvatskog supsidijara iznosila je 2,01 mil EUR u trećem kvartalu. Pozitivni efekti rasta poslovne dobiti, u trećem u odnosu na drugi kvartal, rezultovali su neznatnim smanjenjem gubitka srpskog supsidijara .

Konsolidovani kreditni portfelj je stagnirao u poređenju sa prethodnom godinom, ali je porastao u poređenju sa prethodnim kvartalom (u stranoj valuti). U kreditnom portfelju, portfelj klijenata je porastao za 16% u poređenju sa prethodnom godinom i za 5% u poređenju sa prethodnim kvartalom. Supsidijari iz Ukrajine, Rumunije i Slovačke uspeli su da ostvare dvocifreni rast portfelja klijenata u trećem kvartalu. U Rusiji obimi su napredovali za 6% u poređenju sa prethodnim kvartalom: kreditne kartice su porasle za 10% a gotovinski krediti za 5%.

Ukupan portfelj hipoteka je nastavio da pada (-2% u poređenju sa istim kvartalom u prethodnoj godini), međutim konsolidovani portfelj malih i srednjih preduzeća je porastao za 1%, potpomognut rastom od 4%u mađarskom portfelju na osnovu programa Finansiranje za razvoj Nacionalne banke Mađarske.

Što se tiče depozita, obimi na nivou grupe su porasli za 5 odsto u poređenju sa prethodnom godinom. Umereni rast rezultat je napora rukovodstva da realizuju poslovanje u skladu sa smanjenjem depozitnih stopa u čitavoj grupi zbog jake pozicije likvidnosti grupe.

Pokazatelj adekvatnosti kapitala OTP grupe bio je 20% sa pokazateljom regulatornog kapitala od 17,2% (nakon odbijanja goodwill-a i nematerijalnih sredstava) i osnovnog kapitala od 15,9% (uz dalje umanjenje hibridnih instrumenata) na kraju trećeg kvartala.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.