NavMenu

Srpski proizvođači lekovitog i aromatičnog bilja planiraju izvoz od skoro 900.000 EUR

Izvor: eKapija Petak, 27.05.2011. 14:27
Komentari
Podeli

Po prvi put do sada srpske kompanije koje se bave preradom i izvozom lekovitog bilja zajednički su predstavljale Srbiju na međunarodnom sajmu "Vitafoods" u Ženevi u periodu od 10. do 12. maja 2011. godine.

Uz podršku USAID, nacionalno udruženje izvoznika i prerađivača lekovitog bilja "Srboflora", organizovalo je srpski izlagački paviljon za svojih šest članica koje su postigle veliki uspeh na najznačajnijem Svetskom sajmu dijetetskih proizvoda, funkcionalne hrane i pića. Srpske firme, "Melisa Farm", "Macval", "Kirka Pharma", "Fructus", "Herba" i "Adonis", ugovorili su prodaju svojih proizvoda u vrednosti od 231.500 EUR, a trenutno su u pregovorima za dodatni izvoz robe vredne preko 630.000 EUR što se može smatrati odličnim rezultatom s obzirom na veličinu ove grane poljoprivrede u Srbiji. Ključ za uspeh na ovom sajmu, kako su nam srpski izlagači potvrdili, bio je u njihovom udruživanju i zajedničkom nastupu na svetskom tržištu i u dobrim pripremama.

Izlagači su mogli da se pohvale kvalitetnim proizvodima primenljivim u nutricionističkoj, kozmetičkoj, farmaceutskoj industriji i industriji funkcionalne hrane. Srpski čajevi, dijetetski proizvodi, kozmetika na bazi bilja, esencijalna ulja, suvi ekstrakti su privukli pažnju posetilaca iz zapadne europe i celog sveta . Posećenost štanda "Srboflore" je bila velika već prvog dana što je dalo dodatnu motivaciju i ohrabljenje firmama iz Srbije.

Veliki pomak je učinjen u strukturi izvoza. Predhodnih godina, strani kupci su bili uglavnom zainteresovani za sirovine iz Srbije. Ovoga puta predmet pregovora su bili proizvodi višeg stepena prerade, odnosno polufabrikati i gotovi proizvodi, a što je potvrda kvaliteta srpskih proizvoda. Ovim činom je razbijena predrasuda kod stranih klijenata koji su verovali da sa područija Balkana stiže samo dobra sirovina. Ovo je najbolji dokaz da i ova, pomalo zapostavljena grana poljoprivrede može da nađe put ka zahtevnom zapadnom tržištu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.