NavMenu

Srpski proizvođači lekovitog i aromatičnog bilja planiraju izvoz od skoro 900.000 EUR

Izvor: eKapija Petak, 27.05.2011. 14:27
Komentari
Podeli

Po prvi put do sada srpske kompanije koje se bave preradom i izvozom lekovitog bilja zajednički su predstavljale Srbiju na međunarodnom sajmu "Vitafoods" u Ženevi u periodu od 10. do 12. maja 2011. godine.

Uz podršku USAID, nacionalno udruženje izvoznika i prerađivača lekovitog bilja "Srboflora", organizovalo je srpski izlagački paviljon za svojih šest članica koje su postigle veliki uspeh na najznačajnijem Svetskom sajmu dijetetskih proizvoda, funkcionalne hrane i pića. Srpske firme, "Melisa Farm", "Macval", "Kirka Pharma", "Fructus", "Herba" i "Adonis", ugovorili su prodaju svojih proizvoda u vrednosti od 231.500 EUR, a trenutno su u pregovorima za dodatni izvoz robe vredne preko 630.000 EUR što se može smatrati odličnim rezultatom s obzirom na veličinu ove grane poljoprivrede u Srbiji. Ključ za uspeh na ovom sajmu, kako su nam srpski izlagači potvrdili, bio je u njihovom udruživanju i zajedničkom nastupu na svetskom tržištu i u dobrim pripremama.

Izlagači su mogli da se pohvale kvalitetnim proizvodima primenljivim u nutricionističkoj, kozmetičkoj, farmaceutskoj industriji i industriji funkcionalne hrane. Srpski čajevi, dijetetski proizvodi, kozmetika na bazi bilja, esencijalna ulja, suvi ekstrakti su privukli pažnju posetilaca iz zapadne europe i celog sveta . Posećenost štanda "Srboflore" je bila velika već prvog dana što je dalo dodatnu motivaciju i ohrabljenje firmama iz Srbije.

Veliki pomak je učinjen u strukturi izvoza. Predhodnih godina, strani kupci su bili uglavnom zainteresovani za sirovine iz Srbije. Ovoga puta predmet pregovora su bili proizvodi višeg stepena prerade, odnosno polufabrikati i gotovi proizvodi, a što je potvrda kvaliteta srpskih proizvoda. Ovim činom je razbijena predrasuda kod stranih klijenata koji su verovali da sa područija Balkana stiže samo dobra sirovina. Ovo je najbolji dokaz da i ova, pomalo zapostavljena grana poljoprivrede može da nađe put ka zahtevnom zapadnom tržištu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.05.2024.  |  Energija

EPS: Imamo ugovore sa zelenim elektranama snage 750 MW, uskoro druga runda aukcija za OIE

Izgradnja reverzibilne hidroelektrane Bistrica, solarne elektrane od jednog gigavata, kao i solarne elektrane Petka i vetroelektrane Kostolac, važni su razvojni projekti Elektroprivrede Srbije u vreme energetske tranzicije. Ove investicije prate i projekti odsumporavanja na termo blokovima, koji će morati da budu na mreži do ispunjenja proizvodnih ciljeva, rekao je David Žarković, izvršni direktor za elektroenergetski portfelj u EPS, na

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.