NavMenu

Nebojša Lapčević dobitnik nagrade "Meša Selimović" za poetsku zbirku "Filatelist"

Izvor: Novosti Petak, 24.02.2023. 11:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Maglara/shutterstock.com)Ilustracija
Pesnik iz Kruševca Nebojša Lapčević (1966) proglašen je, na svečanosti u Vukovoj zadužbini, dobitnikom 35. nagrade Večernjih novosti za knjigu godine "Meša Selimović".

Njemu je poetska zbirka "Filatelist" objavljena u prestižnoj ediciji "Povelja" Narodne biblioteke "Stefan Prvovenčani" iz Kraljeva, u neizvesnoj završnici, donela 15 glasova našeg Velikog žirija, koji je ove godine brojao 53 članova.

Konstatujući da je i sam upravo doplovio do "Mešinog ostrva" na kom se, tokom protekle tri i po decenije, stekao čitav niz vrsnih naših pripovedača, prozaista ali i poeta, Lapčević je vest o nagradi propratio rečima:

- Radeći i stvarajući u Legatu Milića od Mačve bio sam nadahnut njegovom umetničkom energijom i likovnom poetikom. Milić je govorio da će se na "lebdećim balvanovima", kao "otšelnik", kroz 200 godina vratiti na zemlju da ostvari svoj zavet. Siguran sam da je i Meša Selimović "otšelnički luk" negde gore na nebu ostavio kao putnik kroz vreme.

Jedan od urednika pesničke edicije "Povelja" koju decenijama neguje kraljevačka biblioteka, Živorad Nedeljković, o nagrađenoj zbirci, koja nosi podnaslov "Stižu li ti pisma, prijatelju", kaže:

- Knjiga "Filatelist" Nebojše Lapčevića oblikovana je kao zbir pisama koje lirski subjekt šalje iz niza država i metropola. Najviše pisama stiže sa Starog kontinenta, ali ima ih iz gotovo svih krajeva sveta. Iz posve međusobno različitih urbanih predela i shvatanja čovekovog bivstvovanja na ovoj planeti. I ova činjenica o formi ukazuje da je reč o zaista apartnoj knjizi pesama.

Pesme u knjizi imaju naglašeno putopisni karakter; pesnički izveštaji o kulturološkim i civilizacijskim posebnostima izabrane države ili grada utemeljeni su na stvarnim toponimima i na stvaralačkim dosezima pojedinaca, a naknadno su oplemenjeni svojevrsnim lirskim opservacijama prostora i vremena iz kojih pisma dolaze.

Reč je i o stvarnim i o imaginarnim putovanjima. Komentari stvarnosne građe, unete u pesme ove knjige, čine njen vrednosni vrh. Birajući tek pojedinost ili detalj iz istorije ili pak iz kulturnog nasleđa, lirski subjekt referiše o celini prostora izdvojenog za ovu priliku poštanskom markom, kao simbolom putovanja i oznakom određene teritorije. Svedoči o pesničkom činu i delovanju. I čini to vrlo ubedljivo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan tender za rekonstrukciju vodotornja i gradnju pasarele u okviru Ložionice vredan 12,6 mil EUR

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu raspisala je tender za projektovanje (izrada PZI i PIO) i izvođenje radova u okviru kompleksa Ložionice. Tender se odnosi na rekonstrukciju vodotornja, izgradnju pasarele i opremanje, a reč je fazama 4 i Faze 5 restauracije kompleks kod Mostarske petlje. Opremanje objekata odnosi se na Vodotoranj, Ložionicu i poslovni Aneks (nabavka i ugradnja audio vizuelne tehnike, nameštaja,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.