NavMenu

Kineski IT gigant Baidu predstavio svoj prvi kvantni kompjuter

Izvor: Blic Petak, 26.08.2022. 10:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Bru-nO)Ilustracija
Kineski IT gigant Baidu Inc otkrio je u četvrtak svoj prvi kvantni kompjuter i saopštio da je spreman da ga učini dostupnim svim zainteresovanim stranama. Na taj način kineska kompanija se priključila globalnoj trci u komercijalizaciji ove tehnologije, piše Rojters.

Baiduov kvantni kompjuter, nazvan Kuanši, ima 10-kjubitni (qubit, tj. quantum-bit), dodajući da su takođe razvili i jedan 36-kjubitni čip.

Vlade i kompanije širom sveta godinama eksperimentišu sa potencijalima kvantnog računanja, tehnologije računanja pri visokim brzina na neverovatno hladnim temperaturama koje pomeraju računarstvo preko nezamislivih grnaica.

Ipak, trenutna primena u "stvarnom svetu" i svakodnevnom životu su i dalje vrlo osnovne i limitirane na malu grupu klijenata.

SAD, Kina i EU su pokrenule masivne projekte finansiranja razvoja tehnologije kvantnih kompjutera, nadajući se da će biti lideri u polju za koje se smatra da je okosnica na osnovu koje će se graditi novi svetski poredak.

Vlade i kompanije širom sveta planiraju da ulože oko 16,5 mlrd USD u kvantne tehnologije do kraja 2027. godine, stojji u izveštaju IDC-a.

IBM je nedavno saopštio da do 2025. godine planira da izbaci na tržište kvantni kompjuter sa procesorom jačine 4.000 kjubita. Primera radi prethodni računar koji su razvilil ima snagu 127 kjubita.

Alfabet takođe cilja da razvije jedan kvantni kompjuter do kraja decenije, za koji najavljuju da će imati snagu milion kjubita.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.