NavMenu

Beograd na trećem mestu u Evropi po razvoju veštačke inteligencije - Srbija lider po broju žena koje se bave naukom o podacima

Izvor: Netokracija Sreda, 18.01.2023. 08:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jamesteohart/shutterstock.com)Ilustracija
Kada je u pitanju veštačka inteligencija, Srbija ima istaknute predstavnike u najvećim i najrespektabilnijim organizacijama širom sveta, tačnije u kompanijama kao što su Google, DeepMind, YouTube, AWS, IBM, Microsoft i druge, a isti slučaj važi i za svetski najpriznatije univerzitete i međunarodne organizacije.

Tome u prilog govori i činjenica da je u novembru prošle godine naša zemlja postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju i tako se uvrstila među 29 zemalja koje imaju pristup najsavremenijim tokovima u oblasti veštačke inteligencije, kao i priliku da doprinese razvoju tehnologije koja će oblikovati budućnost privrede, kao što to danas čini više nego aktuelni ChatGPT.

Prema rečima direktora organizacije Data Science Conference i vd direktora Data Science Srbija Aleksandra Linca Đorđevića globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju (GPVI) je međudržavna inicijativa koja za cilj ima premošćavanje jaza između teorije i prakse u vezi sa veštačkom inteligencijom (VI) i to podržavanjem najsavremenijih istraživanja i primenjenih aktivnosti o prioritetima u vezi s ovom oblašću.

- Samim činom ulaska istraživači i predstavnici javnih institucija iz Srbije imaće priliku da sa kolegama iz čitavog sveta razmenjuju ideju i budu deo kreiranja globalne misli o veštačkoj inteligenciji u realnom vremenu - naglasio je on.

Kako je dodao, smatra da država treba da ulaže dodatne resurse u razvoj veštačke inteligencije, a naročito kada je u pitanju podrška talentima.

- Iskreno, mislim da naša država ima još dosta prostora da napreduje u svakom od ovih okvira. Prvenstveno je neophodno da postoji veća saradnja između države i profesionalne zajednice, jer se ta saradnja trenutno svodi na inicijativu koja najčešće dolazi od strane zajednice - rekao je Đorđević u intervjuu za portal Netokracija.

Kada je reč o talentima, on posebno ističe da kompanije iz Srbije i čitavog EX-Yu regiona, po stručnosti mogu da pariraju kolegama iz sveta. Njegov lični stav jeste da je Beograd uz London i Beč, među tri vodeća centra veštačke inteligencije i nauke o podacima u Evropi.

- Što se tiče matematičkog aparata i logike koja se stiče tokom školovanja, a koje je nasleđe obrazovnog sistema starog Sovjetskog saveza – mogu reći da smo mi, kao region, daleko ispred kolega iz Evrope. Možda i sveta, sa izuzetkom Rusije, Indije i Kine - objašnjava on.

Kako kaže, "nivo razumevanja, analitičnosti, ulaženja u tehničke detalje, svođenja problema na zahteve – zaista je na visokom nivou i možemo da budemo ponosni na to".

Činjenica na koju kao društvo treba da budemo posebno ponosni jeste i da je Srbija svetski lider u broju žena koje se bave veštačkom inteligencijom i naukom o podacima. Prema Aleksandrovim rečima, u pitanju je brojka od oko 40%, a prva sledeća država na svetu je Finska sa 24%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

11.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Gojković: Muzej Nikole Tesle između Beograda na vodi i Sajma, radi se projektni zadatak

Ni u zgradi nekadašnje Glavne železničke stanice, ni u prostoru Termoelektrane "Snaga i svetlost", već na prostoru između Beograda na vodi i Beogradskog sajma. To će, po svemu sudeći, biti buduća stalna adresa Muzeja Nikole Tesle. To je najavila ministarka kulture Maja Gojković. - Najvažniji projekat koji je Ministarstvo kulture predložilo da uđe u "Srbija 2027" jeste Muzej Nikole Tesle jer zaslužuje bolji prostor u kome će moći

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.