Izvor: eKapija | Četvrtak, 29.09.2022.| 09:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na Dedinju, na mestu generalske vile, gradiće se dve stambene zgrade

(Foto: Printscreen/Urbanistički projekat/IBM Consult)

Na uglu ulica Augusta Cesarca i Rodoljuba Čolakovića u Beogradu predviđa se izgradnja stambenog kompleksa spratnosti Po+Su+P+1+Ps. Objekat se sastoji iz dve identične slobodnostojeće stambene lamele (lamela A i lamela B), sa suterenom sa ostavama i tehničkim prostorijama i zajedničkim podrumom sa podzemnom garažom i tehničkim prostorijama.

Planirani objekat će sadržati 10 stambenih jedinica. U svakoj lameli, u prizemlju se nalaze po dva stana, na spratu takođe po dva, i na povučenom spratu po jedan stan.

Investitor je preduzeće Kit Komerc iz Beograda, urbanistički projekat potpisuje IBM Consult, a za idejno rešenje je obrađivač Mara Architects.

U urbanističkom projektu se ističe da prostornu celinu Dedinje čine četiri dela: Senjak, Topčidersko brdo, Banjički venac i Lisičiji potok, gde se pored zemljišta za javne namene namenjuje i zemljište za druge namene, a naročito za stanovanje tipa retke izgrađenosti u kojima se po karakteru izdvaja 8 zona.

Predmetna lokaciji nalazi se u zoni "B" namenjena za zgrade visokog standarda stanovanja tipa retke izgrađenosti sa kvalitetnim vizurama i prirodnim položajem. Osnovni cilj je očuvanje i unapređenje postojećeg karaktera stanovanja i koji se odnosi na sve zone u okviru celine Topčidersko brdo.

Parcela je ugaona ukupne površine 3.215 m2. Teren je u velikom padu od severo‐zapada ka jugo‐istoku od kote 147.94 mnv do kote 142.52 mnv.

Lokacija budućih objekata
Lokacija budućih objekata (Foto: Printscreen/Urbanistički projekat/IBM Consult)
- Na parceli je izgrađena posleratna dvojna vila, za generale vojske 1955. godine, prema projektu Rajka Tatića, značajnog jugoslovenskog arhitekte 20. veka. Predmetni objekat iako prepoznat kao deo nasleđa originalnog stilskog i organizacionog koncepta, u veoma je lošem stanju i ne uživa status kulturnog dobra. Ipak, za autorska ostvarenja Rajka Tatića brigu vode naslednici, nosioca autorskih prava. Za potrebe predmetnog UP pribavljena je saglasnost odnosno potpisan sporazum o obeležavanju sećanja na predmetno delo, stil i neimara, kroz memorijalni prozor na ogradi budućeg objekta - ističe se u urbanističkom projektu.

Pristup parceli planiran je sa ulice Augusta Cesarca, a ulaz/izlaz u garažu se ostvaruje iz ulice Rodoljuba Čolakovića.

Planirani su ravni ozelenjeni krovovi, a ostvareno je 38 parking mesta ispred i u podzemnim etažama.

Ukupna ostvarena bruto površina obe lamele iznosi 4.834 m2.

U objektu i okućnici predviđeni su brojni sadržaji zajedničkog standarda, od kojih je glavni otvoreni bazen. Bazen se nalazi na koti suterena, između dve lamele, i orijentisan je ka jugozapadu. Zamišljeno je da bude dostupan svim stanarima objekta.

Urbanistički projekat će biti na javnoj prezentaciji od 6. do 14. oktobra.

S. T.

Pogledajte lokaciju
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE