NavMenu

Na Dedinju, na mestu generalske vile, gradiće se dve stambene zgrade

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.09.2022. 09:38
Komentari
Podeli
(Foto: Printscreen/Urbanistički projekat/IBM Consult)

Na uglu ulica Augusta Cesarca i Rodoljuba Čolakovića u Beogradu predviđa se izgradnja stambenog kompleksa spratnosti Po+Su+P+1+Ps. Objekat se sastoji iz dve identične slobodnostojeće stambene lamele (lamela A i lamela B), sa suterenom sa ostavama i tehničkim prostorijama i zajedničkim podrumom sa podzemnom garažom i tehničkim prostorijama.

Planirani objekat će sadržati 10 stambenih jedinica. U svakoj lameli, u prizemlju se nalaze po dva stana, na spratu takođe po dva, i na povučenom spratu po jedan stan.

Investitor je preduzeće Kit Komerc iz Beograda, urbanistički projekat potpisuje IBM Consult, a za idejno rešenje je obrađivač Mara Architects.

U urbanističkom projektu se ističe da prostornu celinu Dedinje čine četiri dela: Senjak, Topčidersko brdo, Banjički venac i Lisičiji potok, gde se pored zemljišta za javne namene namenjuje i zemljište za druge namene, a naročito za stanovanje tipa retke izgrađenosti u kojima se po karakteru izdvaja 8 zona.

Predmetna lokaciji nalazi se u zoni "B" namenjena za zgrade visokog standarda stanovanja tipa retke izgrađenosti sa kvalitetnim vizurama i prirodnim položajem. Osnovni cilj je očuvanje i unapređenje postojećeg karaktera stanovanja i koji se odnosi na sve zone u okviru celine Topčidersko brdo.

Parcela je ugaona ukupne površine 3.215 m2. Teren je u velikom padu od severo‐zapada ka jugo‐istoku od kote 147.94 mnv do kote 142.52 mnv.

Lokacija budućih objekata (Foto: Printscreen/Urbanistički projekat/IBM Consult)Lokacija budućih objekata
- Na parceli je izgrađena posleratna dvojna vila, za generale vojske 1955. godine, prema projektu Rajka Tatića, značajnog jugoslovenskog arhitekte 20. veka. Predmetni objekat iako prepoznat kao deo nasleđa originalnog stilskog i organizacionog koncepta, u veoma je lošem stanju i ne uživa status kulturnog dobra. Ipak, za autorska ostvarenja Rajka Tatića brigu vode naslednici, nosioca autorskih prava. Za potrebe predmetnog UP pribavljena je saglasnost odnosno potpisan sporazum o obeležavanju sećanja na predmetno delo, stil i neimara, kroz memorijalni prozor na ogradi budućeg objekta - ističe se u urbanističkom projektu.

Pristup parceli planiran je sa ulice Augusta Cesarca, a ulaz/izlaz u garažu se ostvaruje iz ulice Rodoljuba Čolakovića.

Planirani su ravni ozelenjeni krovovi, a ostvareno je 38 parking mesta ispred i u podzemnim etažama.

Ukupna ostvarena bruto površina obe lamele iznosi 4.834 m2.

U objektu i okućnici predviđeni su brojni sadržaji zajedničkog standarda, od kojih je glavni otvoreni bazen. Bazen se nalazi na koti suterena, između dve lamele, i orijentisan je ka jugozapadu. Zamišljeno je da bude dostupan svim stanarima objekta.

Urbanistički projekat će biti na javnoj prezentaciji od 6. do 14. oktobra.

S. T.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.02.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Ovako će izgledati prvi srpski restoran iz čuvenog lanca Džejmija Olivera - "Jamie's Italian" otvara se u aprilu (FOTO)

Početkom aprila Beograd će biti bogatiji za još jedan hedonistički kutak i to onaj koji privlači veliku pažnju od trenutka kada je najavljen. U pitanju je prvi srpski restoran iz čuvenog lanca Džejmija Olivera -"Jamie's Italian". Nalaziće se u Beogradu na vodi, u Hercegovačkoj 14, a prostiraće se na 400 kvadratnih metara. Projektovano je i 250 m2 terase. Za ideju da se kuhinja poznatog kuvara implementira u lokalnom kontekstu kroz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.