NavMenu

Novosti: Državna energetska preduzeća ne žele saradnju sa resornim ministarstvom

Izvor: Beta Petak, 04.02.2022. 10:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nadezda Murmakova/shutterstock.com)Ilustracija
Četiri najveća energetska preduzeća u Srbiji ne žele da komuniciraju sa Ministarstvom rudarstva i energetike, niti da učestvuju u radnim grupama u organizaciji tog ministarstva, a nakon EPS-a, EMS-a, Agencije za energetiku Srbije, i Srbijagas je obavestio da nije u mogućnosti da učestvuje u tim aktivnostime, objavile su danas "Večernje novosti".

Prema saznanjima lista, nacionalna gasna kompanija je otkazala učešće na sastanku Radne grupe za izradu integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Srbije za period od 2021. do 2030. godine sa vizijom do 2050. koja je zakazana za danas.

U obrazloženju iz Srbijagasa je navedeno da je razlog nedolaska njihovih predstavnika veliki broj preuzetih obaveza.

Poručeno je da se "isto odnosi i na sastanke radne grupe u narednom periodu".

Kako pišu "Večernje novosti", otvoreni sukob između ministarke Zorane Mihajlović i čelnika energetskih preduzeća traje od početka njenog novog mandata u ovom resoru.

Dodaje se da je sve počelo TV nastupima ministarke u kojima je kritikovala rad pojedinih direktora, zbog nedovođenja saradnika na sastanke, a nastavilo se ignorisanjem sugestija većine ovih firmi prilikom izrade Zakona o obnovljivim izvorima energije, za koje su smatrali da je štetan za Srbiju i da favorizuje strane investitore.


"Rat sa EPS-om", kako je navedeno, trajao i pre vezanih incidenata u obrenovačkoj Termoelektrani "Nikola Tesla" ove zime, jer je Ministarstvo odbijalo da izda dozvole za iskopavanje uglja na novim kopovima u Kolubari.

Ministarstvo je tvrdilo da su dokumenti bili loši, ali kad su građani ostajali bez energije, dali su potrebne papire.

Prvi čovek EPS Milorad Grčić je podneo ostavku, a mistarka je ponovo skrenula pažnju na sebe tako što je usred jedne od najvećih kriza u srpskoj energetici našla vremena da komentariše rad kolega iz drugih portfelja, navele su "Večernje novosti".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.