NavMenu

Promene u EPS-u - Šta donosi novi statut?

Izvor: RTS Nedelja, 09.04.2023. 11:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Sebaonflames)Ilustracija
Cilj promene statusa EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo je da se uvede red u poslovanje i da od gubitaša postane kompanija koja zarađuje. I predsednik Aleksandar Vučić i članovi Vlade kategorički tvrde – nema privatizacije Elektroprivrede Srbije. U javnosti su se pojavile primedbe da novi statut EPS-a nije dovoljno jasan.

Vlada je usvojila novi statut EPS-a, a kada bude objavljen u Službenom glasniku, sledi registracija preduzeća u APR-u kao akcionarskog društva. Uz tu promenu EPS bi trebalo da dobije profesionalni menadžment koji će obezbediti i bolji rad i zaradu.

- Hoće li tako biti, videćemo. Nema više usvajanja raznoraznih okvira, planova od strane Vlade: unutrašnje organizacije, broja zaposlenih, visina plata – to je mnogo bolja stvar. Do sada je primarna funkcija EPS-u bila delatnosti od opšteg interesa. Sa prelaskom u drugu pravnu formu, u akcionarsko društvo, primarni cilj će biti sticanje dobiti – to je velika razlika - navodi Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta u Beogradu.

Ima primedbi da statut nedovoljno precizira – šta je AD EPS delatnost od opšteg interesa.

- Proizvodnja i trgovina električnom energijom nije više delatnost od opšteg i javnog interesa, ali jeste garantovano snabdevanje koje se pruža domaćinstvima i malim kupcima, jeste javna usluga i EPS pruža tu javnu uslugu. Ima licencu do 2026. da pruža tu uslugu. Ne postoji drugi trgovac koji ima taj kapacitet i koji bi mogao to da radi. Tako da će EPS nastaviti to da radi i tu ne treba da budemo mnogo zabrinuti - naglašava Željko Marković, lider za energetiku u Deloitte-u.

AD EPS biće organizovan po Zakonu o privrednim društvima. U javnosti ima i kritika da više nema obavezu podnositi finansijski izveštaj i da prestankom primene Zakona o javnim preduzećima prestaju i obaveze Zakona o javnim nabavkama, što otvara mogućnost korupcije.

- Prema članu 15 Zakona o javnim nabavkama, na svako trošenje javnih sredstava iz budžeta Republike Srbije mora da se primeni Zakon o javnim nabavkama, to znači i u slučaju Elektroprivrede Srbije. Takođe, ako se radi o projektima Elektroprivrede Srbije koji se finasiraju sredstvima međunarodnih kreditora, primeniće se međunarodna pravila o javnim nabavkama. Dakle, svako trošenje javnih sredstva da li od građana Republike Srbije ili od poreskih obveznika EU biće strogo kontrolisano i biće primenjena pravila o javnim nabavkama - navodi Veljko Kovačević, posebni savetnik Ministarstva rudarstva i energetike.

I struka je saglasna – kontrola i transparentnost poslovanja prioritet su kako se ne bi ponavljale greške iz prošlosti koje su urušavale EPS. Zato je važno i što će u Nadzornom odboru sedeti predstavnik zaposlenih. Iz Vlade poručuju da promena pravne forme EPS-a ništa ne menja u promeni cene struje – saglasnost će i dalje davati Agencija za energetiku.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.