NavMenu

Ministarka traži konkretan rok za rešavanje problema u Vinči - Sutra sastanak gradskog štaba za vanredne situacije

Izvor: eKapija Ponedeljak, 16.08.2021. 15:46
Komentari
Podeli
(Foto: wiklander/shutterstock.com)
Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović sastala se danas sa predstavnicima Grada Beograda i kompanije "Beo čista energija", povodom požara koji je nedavno izbio na staroj deponiji u Vinči.

Vujović je, na sastanku kojem su prisustvovali zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević i predstavnici kompanije "Beo čista energija", tražila od nadležnih da izađu sa konkretnim predlogom i rokom za rešavanje ovog velikog problema Beograđana.

Ministarka je insistirala da predstavnici Grada Beograda i kompanije "Beo čista energija" hitno održe sastanak gradskog štaba za vanredne situacije. Sastanak je zakazan za sutra, a predviđeno je da se nakon sastanka donese odluka o narednim koracima, kao i na koji način će biti sprečeni novi eventualni požari. Sastanku će prisustvovati i predstavnik Ministarstva zaštite životne sredine.

Ona je dodala da je kompanija "Beo čista energija" dobila sve potrebne privremene dozvole za odlaganje komunalnog, građevinskog i inertnog otpada na novoj parceli, gde je smeštena sanitarna deponija, ističući da očekuje da će stara deponija biti zatvorena u što kraćem roku.

- Ova deponija je jedan od najvećih ekoloških problema u Beogradu i na rešavanju ovog problema se radi intenzivno – rekla je Vujović.

Vujović je podsetila da su, po izbijanju požara, zbog obima akcidentne situacije, inspektori za zaštitu životne sredine izašli na teren zajedno sa gradskom komunalnom inspekcijom koja je nadležna za deponiju u Vinči, saopšteno je iz Ministarstva.


Nastavljeno zagašavanje požara na deponiji u Vinči

Inače, danas je tokom jutra nastavljeno zagašavanje požara na deponiji u Vinči, koji je i dalje dubinskog karaktera, saopšteno je iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda.

Na osnovu dobijenih izveštaja od Beo čiste energije doo i Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd i dalje je prisutan beli dim, u jutarnjim satima nije bilo magle, ali vetar duva u pravcu grada.

U aktivnostima gašenja požara učestvuju Beo čista energija i vatrogasna jedinica.

Takođe, Sekretarijat je od Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd dobio dnevni izveštaj o stanju zagađenosti vazduha od sinoć od 20 časova do jutros do 8 časova. Analizom podataka dobijenih sa automatskih mernih stanica utvrđeno je da je vazduh pretežno dobar u glavnom gradu.

Ipak, uzevši u obzir da požar nije do kraja ugašen, ekipe Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine Grada Beograda i ostalim relevantnim instancama nastavljaju intenzivno praćenje stanja na terenu i monitoring kvaliteta vazduha.

Građanima se savetuje da ukoliko osete prisustvo dima u vazduhu zatvore prozore i izbegavaju boravak na otvorenom prostoru.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan tender za rekonstrukciju vodotornja i gradnju pasarele u okviru Ložionice vredan 12,6 mil EUR

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu raspisala je tender za projektovanje (izrada PZI i PIO) i izvođenje radova u okviru kompleksa Ložionice. Tender se odnosi na rekonstrukciju vodotornja, izgradnju pasarele i opremanje, a reč je fazama 4 i Faze 5 restauracije kompleks kod Mostarske petlje. Opremanje objekata odnosi se na Vodotoranj, Ložionicu i poslovni Aneks (nabavka i ugradnja audio vizuelne tehnike, nameštaja,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.