NavMenu

Ogroman uticaj opušaka na eko sistem

Izvor: Energija Balkana Utorak, 18.04.2023. 14:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ivana Vuksa)Ilustracija
Opušci od cigareta predstavljaju jedan od najvećih otpada na svetu. Svake godine širom sveta se popuši približno 5,6 biliona cigareta. Od toga se procenjuje da 4,5 triliona opušaka postane smeće svake godine. Razgradnja odbačenih opušaka u velikoj meri zavisi od uslova okoline. I pored razgradnje opušci završavaju u okeanima i drugim prirodnim staništima zagađujući živi svet i životnu sredinu.


Ogroman uticaj filtera za cigarete na naše okeane

Otprilike 80% opušaka, od 6 triliona cigareta koje se u proseku kupuju godišnje, postanu smeće, a mnogi od njih završavaju u okeanima, što doprinosi globalnom problemu plastike.

Opušci od cigareta stižu do svetskih okeana kroz poplave, olujne i otpadne vode. U okeanima nanose ogromnu štetu.


Kad bi se brojali bili bi brojniji od zrna peska

Volonteri organizacije Ocean Conservancy prikupili su milione opušaka sa svetskih plaža i obala tokom godišnjeg Međunarodnog čišćenja obale. Sa plaže, opušci odlaze u more. Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) procenjuje da u morima, okeanima i rekama već postoji ukupno 139 miliona tona plastičnog otpada. Samo u 2019.godini, 6,1 milion tona plastičnog otpada ušlo je u vodenu sredinu, od čega 1,7 miliona tona u svetske okeane.


Opušci su štetni za život u okeanu

Zbog svoje veličine i oblika, obalske ptice često pogrešno protumače opuške kao izvor hrane. Godine 2019, volonter sa Floride, Audoban snimio je srceparajuću fotografiju crnog skimera koji hrani svoje mlade filterom za cigarete. Slično tome, kućni vrapci i kućne zebe ponekad koriste filtere kada grade svoja gnezda.

Jednom kada uđu u okean, ribe mogu da progutaju cele opuške, uzrokujući unutrašnja oštećenja. Ovo je posebno zabrinjavajuće jer kada ih ribe progutaju, oni ulaze u lanac ishrane i mogu završiti na našim tanjirima.


Značajan izvor mikroplastike

Plastični filteri za cigarete nisu biorazgradivi. Sunčevi ultraljubičasti zraci ih razlažu na sve manje komade u periodu od 18 meseci do 10 godina.

Svaki filter je napravljen od 15.000 pojedinačnih niti plastičnih vlakana. Studije su pokazale da oslobađaju oko 100 mikrovlakana dnevno, veličine između 1 nm i 5 mm. Kao rezultat toga, oko 0,3 miliona tona mikroplastike bi moglo da dođe do morskog okruženja na ovaj način svake godine, piše VisualCapitalist.

Plastika iz filtera za cigarete i drugih izvora ušla je u ceo morski ekosistem. Jedna studija Univerziteta Stenford procenila je da kitovi, kao što je plavi kit, koji se hrane filtriranjem morske vode, mogu da progutaju više od 10 miliona komada mikroplastike dnevno.

Plastika je prisutna i na najdubljim nivoima mora, između 4.601 i 5.732 m.


Rešavanje najvećeg svetskog problema zagađenja plastikom

Jedno od rešenja za problem zagađenja okeana i generalno životne sredine je ponuda filtera za cigarete bez plastike, biorazgradivih, napravljenih od prirodnih materijala bez veštačkih jedinjenja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.