NavMenu

Nemačka obezbedila novac za modernizaciju HE Fierza i upravljanje otpadom u Albaniji

Izvor: Balkan Green Energy News Sreda, 03.02.2021. 12:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sky Light Pictures/shutterstock.com)Ilustracija
Trima sporazuma o saradnji koje su potpisali Belinda Balluku, ministarka za infrastrukturu i energetiku Albanije, i Peter Zingraf, ambasador Nemačke, nemačka vlada i KfW banka podržavaju investicije od 124,9 mil EUR u održivi razvoj Albanije, navodi Vladimir Spasić u tekstu za Balkan Green Energy News.

Podrška, koja je uglavnom u formi zajmova sa niskom kamatom, namenjena je jačanju upravljanja otpadom u skladu sa standardima Evropske unije, modernizaciji HE Fierza i podršci regionalnom razvoju u južnom primorskom regionu i regionu Korca-Pogradec, saopštila je Ambasada na Fejsbuku.

Ministarska Belinda Balluku izjavila je da su grantovi povezani sa sprovođenjem i nadzorom u okviru projekata, dok je sporazum o upravljanju otpadom praćen investicionim grantom u vrednosti od 5,9 mil EUR.

Prvi sporazum odnosi se na održivo i klimatski prihvatljivo upravljanje otpadom sa ciljem stvaranja održivog sistema za upravljanje čvrstim otpadom kroz ulaganja u infrastrukturu.


Ovaj sporazum pomaže sprovođenje investicionog plana predviđenog master planom za čvrsti otpad i usklađivanje državnih standarda sa propisima EU. Planirani projekti uključuju izgradnju regionalne deponije u Beratu, kao i izgradnju centara za transfer, saopštilo je Ministarstvo.

Drugi sporazum podrazumeva rehabilitaciju hidroelektrane Fierza, koja je sa snagom od 500 MW najveća hidroelektrana u zemlji, kako bi se povećala proizvodnja.

Treći sporazum odnosi se na investicioni program za integrisani regionalni razvoj, koji predviđa infrastrukturne projekte u cilju promocije ekonomskog razvoja područja sa turističkim potencijalom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.